Interviu cu Viorel Buzdugan, viceprimarul comunei Şiria

– D-le viceprimar, v-aş ruga să ne spuneţi ce lucrări efectuaţi în această primăvară, ca în fiecare an dealtfel, pe raza comunei Şiria.

– Aşa cum spuneaţi şi d-voastră, pentru noi a devenit un obicei ca în fiecare primăvară să facem curăţenie în cimitirele, parcurile şi spaţiile verzi de pe teritoriul comunei Şiria. În cadrul acestor acţiuni se efectuează lucrări de strângere a crengilor căzute, de amenajare a gardurilor vii, toaletarea şi văruirea pomilor, etc. Profit de această ocazie pentru a face un apel către puţinii locuitori care nu au efectuat astfel de acţiuni de curăţenie în faţa imobilelor sau a grădinilor pe care le posedă pentru a da dovadă şi ei – alături de ceilalţi cetăţeni – de simţ civic, de respect şi, de ce nu, de mândrie pentru modul în care arată casa, strada şi chiar întreaga comună în care locuim.

– Când am intrat în curtea Primăriei am observat că se lucrează intens la un  nou corp de clădire. Despre ce este vorba?

– Într-adevăr, construcţia pe care aţi remarcat-o va cuprinde sala de şedinţe a Consiliului Local Şiria pentru că noi am ţinut şedinţele acestuia la Căminul Cultural unde, pe timpul iernii, condiţiile n-au fost cele mai optime. În consecinţă, dl. primar Valentin Bot a venit cu propunerea construirii acestei săli de şedinţe; după cum aţi observat clădirea este construită, acum se lucrează intens la finisările interioare şi estimez că în aproximativ o lună de zile ea va deveni funcţională, cu dotări tehnice şi audio-video de ultimă generaţie.

– Cum se prezintă drumurile din comuna Şiria?

– Drumurile din comuna noastră se prezintă într-o stare bună, de puţină vreme am terminat reabilitarea drumurilor din partea înspre Covăsânţ, aşa cum o ştiu localnicii, pregătindu-le pentru asfaltare. Dacă Bunul Dumnezeu ne ajută, până la sărbătorile pascale dorim asfaltarea drumurilor din localitatea Mâsca şi vreau să mai adaug că toate drumurile din comuna noastră, în lungime de aproximativ 75 de kilometri, sunt practicabile.

„Şoseaua de centură va degreva centrul comunei de traficul greu existent în prezent”

– Ce investiţii preconizaţi că se vor mai face în Şiria în viitorul apropiat?

– Ne dorim o îmbunătăţire a reţelei de apă chiar dacă şi acum ea se prezintă într-o stare bună, zic eu. Localităţile Mâsca şi Galşa sunt racordate la reţeaua de apă de la Pâncota, o parte din Şiria este racordată la reţeaua de la Ghioroc dar ne dorim realizarea unei branşări cu cea de la Pâncota pentru că apa de acolo, spun localnicii, este mai bună şi are un nivel de presiune mai ridicat. Aş vrea să subliniez faptul că ducem o muncă de lămurire cu locuitorii din părţile de sus a acestor localităţi – Mâsca şi Galşa – pentru a-i convinge să se branşeze la reţeaua de apă, insistând pe calitatea net superioară a apei de la reţea faţă de cea din fântânile proprii. În ceea ce priveşte reţeaua de canalizare avem o staţie nouă de epurare, avem puse conductele de canalizare pe o lungime de 3 kilometri iar această lucrare va continua şi în perioada următoare. Tot în acest an vor fi demarate lucrările de reabilitare şi modernizare la cele două cămine culturale din Galşa şi Mâsca la care se adaugă construirea unei capele la cimitirul din Şiria, dorind, şi prin acest aspect al vieţii cotidiene să intrăm în rândul lumii civilizate. Nu în ultimul rând aş vrea să spun că în momentul când se vor porni lucrările de reabilitare a drumului judeţean care traversează comuna, se va construi şi o şosea de centură care va degreva centrul comunei de traficul greu care există în prezent. Eu am convingerea că în acest an această şosea de centură va fi realizată, proiectul a fost aprobat, licitaţia privind desemnarea firmei care va materializa acest proiect a fost făcută, aşteptăm ca în cel mai scurt timp firma să demareze lucrările.

– Pentru câteva momente aş vrea să ne oprim la probleme de ordin social şi îmi aduc aminte că măsurile luate de guvern în cursul anului trecut precum şi schimbarea unor criterii privind acordarea ajutoarelor sociale au redus drastic numărul celor care beneficiau de ele. Care este situaţia din acest punct de vedere la Şiria?

– În cursul anului trecut am avut mai mulţi beneficiari ai ajutorului social dar după reverificarea dosarelor generată de schimbarea criteriilor de acordare a acestuia, în anul 2012 avem un număr de 25 de persoane care au dreptul la ajutorul social. Cu regret o spun, din acest număr doar aproximativ jumătate vin să presteze acele munci în folosul comunităţii, Primăria folosindu-i la acţiunile de curăţenie a domeniului public, tăiat iarba din parcuri, etc.

– În plan cultural, ce acţiuni vor avea loc la nivelul comunei în acest an?

– În preajma zilei de 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului, la Căminul cultural va avea loc un spectacol susţinut de copiii de la şcolile şi grădiniţele de pe raza comunei în care muzica şi dansul, poezia şi momentele vesele ce vor fi prezentate sunt convins că vor delecta pe toţi cei prezenţi: părinţi, bunici, cadre didactice. La noi a devenit o manifestare de tradiţie acţiunea intitulată “Zilele Şiriei”, care în acest an va avea loc după alegerile locale, iar în toamnă vom avea o altă acţiune, intitulată “La cules de vie în podgorie”. Chiar dacă de la data acestui interviu până în acel moment este o durată mare de timp, nu pot să omit manifestările specifice Crăciunului, devenind pentru noi un obicei ca în săptămâna Crăciunului să mergem cu colinda. În acest scop au fost amenajate scene în centrul fiecărei localităţi de pe raza comunei – Şiria, Galşa, Mâsca – unde cei tineri, şi nu numai ei, cântă frumoasele colinde româneşti. Tot atunci cei mici primesc vizita Moşului, pentru că în fiecare an, prin rotaţie, acesta soseşte în fiecare comună, aducând daruri tuturor copiilor iar în acest an acţiunea va avea loc la Mâsca.

– Una dintre dorinţele d-lui primar şi a d-voastră ştiu că o constituie construirea blocurilor ANL. Pe raza comunei sunt tineri sau familii tinere interesate de acest proiect?

– Într-adevăr, acest aspect a constituit şi constituie o prioritate pentru noi şi chiar dacă pe raza comunei noastre sunt tineri care şi-au depus cereri în special pentru locuri de casă, au fost demarate şi procedurile de avizare pentru construirea a două blocuri ANL pentru cei care doresc acest lucru. Este, totuşi un demers dificil, după perioada de criză prin care am trecut dar sper că, în timp, vom soluţiona şi această problemă pentru locuitorii comunei Şiria.

„Toate domeniile vieţii sociale reprezintă priorităţi pe agenda de lucru a admnistraţiei locale”

– Orice persoană care a vizitat sau a trecut prin Şiria în urmă cu câţiva ani, dacă va face acest lucru astăzi nu poate să nu constate imaginea nouă şi deosebit de frumoasă a şcolii generale din comuna d-voastră…

– Aşa este, clădirea şcolii generale – care, evident, nu putea să aibă ca patron spiritual decât pe celebrul scriitor şirian Ioan Slavici – a cunoscut un amplu proces de modernizare prin implementarea proiectului „Extindere şi modernizare Şcoala generală «Ioan Slavici» Şiria”, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Prin implementarea acestuia s-a realizat modernizarea şi extinderea clădirii şcolii (execuţie reparaţii finisaje interioare şi refacerea instalaţiei electrice şi sanitare), amenajarea curţii din incinta şcolii, amenajare zonei verzi, achiziţionarea de mobilier nou, achiziţionarea de echipamente TIC, astfel că la ora actuală putem vorbi de o şcoală modernă, cu laboratoare bine dotate, şcoală capabilă să satisfacă la cel mai înalt nivel cerinţele învăţământului secolului XXI. De altfel, toate şcolile de pe raza comunei sunt bine puse la punct, din toate punctele de vedere; nu am avut probleme cu încălzirea în iarna grea prin care am trecut, microbuzul şcolii a dus elevii din Mâsca sau Galşa la şcoala din Şiria, respectiv de la şcoală în localităţile în care domiciliază. Învăţământul, ca de altfel şi cultura, sportul, sănătatea şi toate celelalte domenii ale vieţii sociale reprezintă priorităţi pe agenda de lucru a administraţiei locale Şiria şi acest lucru se poate lesne constata dacă ne uităm la clădirea Căminului cultural, la frumosul stadion “Otto Grefner”, la Centrul de Permanenţă Medicală ,,Dr. I. T. Mera”, la “faţa” comunei, în general. O importantă realizare a noastră a constituit-o baza sportivă care include stadionul cu instalaţie de nocturnă, vestiarele de acolo, sala de sport, terenul sintetic şi terenul bituminat ceea ce o face să fie una dintre cele mai complete, frumoase şi moderne baze sportive din judeţ şi nu numai. Rămâne ca echipa de fotbal “Şiriana” să confirme de acum încolo prin rezultatele obţinute şi prin clasarea la finalul campionatului pe o poziţie cât mai bună  condiţiile create, atât de pregătire cât şi de desfăşurare a partidelor de fotbal. Nu pot să nu menţionez investiţiile care s-au făcut în parcuri prin montarea acolo a unui mobilier stradal modern – bănci, coşuri frumoase de gunoi, lampadare – s-au creat locuri de joacă pentru copii dar, din păcate, în cursul anului trecut pe raza comunei au avut loc câteva acţiuni de vandalism din partea unor grupuri de tineri. Unii au fost identificaţi iar părinţii au trebuit să suporte contravaloarea pagubelor – una destul de ridicată – alţii sunt sub monitorizare, dacă pot să mă exprim aşa, iar pe această cale fac şi un apel către părinţi pentru a-şi supraveghea mai bine copiii şi pentru a se interesa de anturajul acestora. În fond, aceste investiţii au fost realizate cu scopul de a oferi un grad de confort celor care se plimbă prin parcuri, ele s-au făcut tot pe banii contribuabililor, din taxele şi impozitele achitate de ei, şi ar fi păcat ca toate acestea să fie distruse de teribilismul unor tineri.

– Pentru că aţi amintit de fotbal, ce alte sporturi se mai practică la Şiria?

– La şcoală avem o echipă de tetratlon şi o echipă feminină de handbal care, recent, a participat la un concurs la Drobeta Turnu Severin unde a reuşit câştigarea locului I. De asemenea, pe durata verii, cerul Şiriei este “brăzdat” de deltaplanele iubitorilor şi practicanţilor acestui sport care vin la noi şi de pe dealurile Şiriei dau “viaţă” uneia dintre cele mai vechi dorinţe a omului – aceea de a zbura.

– Schimbând puţin palierul discuţiei aş dori să ne spuneţi dacă la nivelul comunei Şiria au fost cetăţeni care şi-au achitat integral impozitele pe anul în curs, dacă au beneficiat de o reducere a lor şi care a fost nivelul acestei reduceri?

– Până la 31 martie toţi cetăţenii care au achitat integral impozitul datorat statului pe proprietatea lor au beneficiat de o reducere de 10 la sută a acestuia. Fără a vă putea da acum o cifră exactă a numărului lor, aproximativ jumătate din cetăţeni au optat pentru acest mod de a plăti pentru că, probabil, a contat pentru ei acest discount oferit. Pe de altă parte, în bugetul local au intrat nişte bani care vor fi folosiţi de administraţia locală tot pentru investiţii în folosul oamenilor din comună.

– Ştiu că în unele zone ale judeţului şi a ţării în această primăvară au existat mari probleme cu incendiile cauzate de unii oameni inconştienţi care au dat foc vegetaţiei uscate de pe câmp. V-aţi confruntat cu o astfel de problemă aici?

– Au fost câteva incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate dar ele au fost de mici proporţii, fiind imediat stinse de către pompierii noştri. La Mâsca a fost un incendiu mai puternic când cineva a dat foc vegetaţiei uscate, acesta s-a extins la câteva vii pârloage dar imediat focul a fost stins deoarece serviciul de pompieri voluntari de la noi din comună este bine pus la punct, beneficiind de două maşini, dotări materiale şi oameni bine pregătiţi.

„Pe plan local eu cred că PDL-ul trebuie să participe singur la alegeri”

– Nu peste multă vreme se va da “startul” campaniei electorale din acest an pentru alegerile locale care vor avea loc pe data de 10 iunie. Vă rog să ne spuneţi dacă veţi mai candida pentru Consiliul local şi cum credeţi că se va desfăşura această campanie?

– M-am decis să candidez pentru un post de consilier local şi eu zic că la nivelul comunei Şiria actuala echipă din fruntea Primăriei este stimată, respectată şi cred că îşi va putea duce pe mai departe materializarea proiectelor pe care şi le-a propus, toate acestea fiind în beneficiul locuitorilor de pe raza comunei noastre.

– La nivel central s-a hotărât că PDL-ul poate face anunite alianţe electorale cu partide mai mici. Există o astfel de posibilitate la Şiria?

– La Şiria singurele partide politice existente sunt PDL, PSD şi PNL care formează Uniunea Socială Liberală şi, mai nou, PP-DD. Ca o părere personală, pe plan local eu cred că PDL-ul trebuie să participe singur în alegeri pentru că toată lumea ştie că primarul Valentin Bot a candidat la alegerile trecute şi va candida acum din partea acestui partid şi tot ceea ce el şi echipa sa de consilieri au făcut în comună a fost făcut sub sigla PDL.

– Pentru că aţi adus vorba despre consilieri, care este atmosfera în cadrul şedinţelor de Consiliu local?

– Atmosfera este una bună, de lucru, deoarece orice proiect care a fost propus a fost făcut în interesul cetăţenilor iar consilierii, fie din partea puterii, fie din partea opoziţiei au votat în acest scop. Cum e şi normal, unele proiecte au produs dezbateri dar ele au fost civilizate, discuţiile purtate aducând clarificări şi votându-se apoi în deplină cunoştinţă de cauză, repet, avându-se în vedere interesul cetăţenilor. Fie că aparţin puterii sau opoziţiei consilierii locali din Şiria fac politica cetăţeanului care i-a mandatat să-i reprezinte.

– Cum i-aţi caracteriza, pe scurt, pe şirieni, în această categorie incluzându-i şi pe locuitorii din Galşa şi Mâsca.

– Şirienii, indiferent de localităţile unde domiciliază, sunt nişte oameni harnici care muncesc fie la întreprinderi din Arad sau Ineu, fie în legumicultură, zootehnie sau viticultură. Există, bineînţeles, şi mici excepţii dar acestea întăresc regula. Per ansamblu şirienii sunt oameni harnici, oameni responsabili pentru ei şi pentru cei ce vor urma după ei.

– În finalul discuţiei noastre ce mesaj doriţi să le transmiteţi locuitorilor comunei Şiria?

– Tuturor cetăţenilor din comuna noastră le doresc multă sănătate, bucurie, împlinirea tuturor dorinţelor şi toate urările de bine din partea întregii administraţii a comunei Şiria.

– Vă mulţumesc.

Dorel Pintea


print