Interviu cu viceprimarul comunei Șiria, Viorel Buzdugan

– În ultimele săptămâni condițiile meteo au dat bătaie de cap tuturor, unele drumuri fiind închise pentru că nins foarte mult. Ați întâmpinat probleme în administrarea acestor probleme specifice iernii?
– Mari probleme nu am întâmpinat pentru că avem trei pluguri de deszăpezire proprii. Astfel, când zăpada a depășit 20-25 de cm, am intrat cu plugurile, noaptea, la deszăpezit. La nivel de comună, nu am avut astfel de probleme, nici mașini înzăpezite, nici străzi blocate.
– Știm că în fiecare comună există familii care nu se pot gospodării pe perioada iarnii, neavând lemne de foc. Aveți și în Șiria astfel de cazuri sociale și dacă da, cum puteți ajuta acești oameni?
– Noi în comună avem zece cazuri sociale, care se confruntă cu asemenea probleme. Fiecare familie a primit câte o căruță de lemne. Mult, puțin, cât a fost, atât ne-am permis să ajutăm și o să îi ajutăm și pe viitor cât va fi posibil.
– Am observat că lucrările de la Căminul Cultural din Mâsca se apropie de final. Când se va inaugura această investiţie?
– Încă nu știm data exactă, dar sperăm ca anul acesta să reușim să finalizăm tot și să inaugurăm Căminul, pentru că dorim ca acesta să reprezinte finalul unui șir de realizări pe anul 2012. Când va fi finalizat, va reprezenta un cămin multifuncțional, nu unul de fațadă, ce va avea în jur de 200 de locuri, cu utilități, gen bucătărie, apă curentă ș.a.

„Nu suntem de acord cu mărirea taxelor și impozitelor”

– Conform ultimelor actualități, de la anul vor crește taxele și impozitele. Multă lume se întreabă care va fi situația acestora în Șiria, începând cu anul viitor?
– Momentan nu s-a discutat încă acest aspect, însă administraţia locală a comunei Şiria nu este de acord cu mărirea taxelor și impozitelor. Dacă Ordonanța de Guvern ne va obliga să mărim aceste taxe atunci va trebui să ne supunem, majorând taxele cu valoarea minimă impusă. Nu există o legislație clară care să ofere primarului dreptul de a alege dacă să crească sau nu taxele și impozitele. Deocamdată nu se știe nimic.
– Sunteți mulțumit de realizările efectuate în anul care se apropie de sfârșit?
– Dacă spun că sunt mulțumit, ar însemna să mă laud. Prefer să ofer oamenilor posibilitatea de a se exprima în legătură cu realizările administraţiei publice a comunei Șiria.
– Care sunt planurile pentru anul 2013?
– În anul următor, administraţia publică are în plan asfaltarea de străzi, modernizarea Căminului Cultural din Galșa, a cărui proiect a fost amânat și din acest motiv nu am reușit să ne apucăm de treabă. Dacă anul viitor nu se dă drumul la proiecte avem în plan să începem această lucrare din fonduri proprii.
– Care este stadiul lucrărilor pe care ați menționat în vară că le veți începe la un cartier de case?
– Terenul este amenajat, urmează să se demareze lucrările care sunt destul de greoaie, fiind un proiect mare.
– În ceea ce privește Drumul Județean Arad-Șiria, a încercat administrația locală să intervină la Consiliul Judeţean pentru demararea unor lucrări de reabilitare?
– Drumul județean care străbate Șiria se află în sufletul administrației locale şi cu toții ne-am dori ca drumul principal care traversează comuna să fie unul bun. Noi am preconizat și o șosea de centură care să ocolească localitatea Șiria, pe lângă cimitirul vechi de la stația de benzină și să iasă la notariat. Astfel am reuși să deviem traficul greu.
– Aveți vreun proiect depus pentru acestă lucrare?
– Desigur, este deja depus un proiect în această privință, cel cu cei aproximativ 500 de km de străzi asfaltate la nivel județean, în care este cuprinsă și această centură și drumul județean 579, care tranzitează Șiria.
– Care este situația în ceea ce priveşte Drumul Vinului? În ce stadiu a ajuns acest proiect?
– Drumul Vinului este asfaltat în proporție de 80%, restul de 20% ar fi trebuit să fie deja finalizat, dar finanțările s-au împotmolit.
– Cum stă Primăria din punct de vedere financiar? Aveți datorii pe sfârșit de an?
– Eu sunt viceprimar de patru ani și jumătate și în acest timp primăria Șiria nu a avut datorii la nimeni. Tot ce s-a cumpărat s-a plătit sau se plătește până la finele anului.

print