Interviu cu Ionel Buzdugan, viceprimar al comunei Şiria
– Domnule viceprimar, se ştie că, pentru a merge bine comuna trebuie ca primarul şi viceprimarul să colaboreze foarte bine. Cum colaboraţi dumneavoastră cu primarul Valentin Bot?
– Vreau să vă spun, de la început că, între mine şi domnul primar există  o colaborare foarte bună. Aş putea spune chiar prietenească. Nu există duşmănie sau contradicţie între noi. Tocmai de aceea lucrurile în comună merg foarte bine.
– În ce stagiu se află curăţenia de toamnă la dumneavoastră în comună?
– Curăţenia se poate vedea foarte bine în comună. Şanţurile sunt curăţate, iarba este cosită, adunată şi transportată. Sunt şi cetăţeni mai reticienţi care nu au răspuns la apelurile noastre pentru curăţenie, dar prin măsurile pe care le-am luat am reuşit să facem din Şiria o comună europeană în ceea ce priveşte curăţenia.
– Care este situaţia privind toaletarea pomilor?
– Toaletarea pomilor am început-o pe Drumul European 79, în anul 2009. Am început cu acei duzi de pe marginea străzii care prezentau pericol pentru circulaţia rutieră. Am toaletat şi parcul, după cum puteţi vedea şi dumneavoastră. Aş vrea să fac şi o paranteză. Am primit unele critici că am tăiat pomii din parc, dar v-aş ruga să întrebaţi acum populaţia din localitate dacă este frumos sau nu. Pomii care sunt vechi sau uscaţi îi toaletăm. Am rugat şi cetăţenii să taie pomii vechi şi uscaţi, deoarece comuna trebuie să fie aranjată, nu numai centrul, ci şi străzile laterale.
– Am văzut, de asemenea, că parcurile sunt amenajate cu bănci.
– Bănci avem în toate parcurile, nu numai în parcurile din Şiria, ci şi în Mâsca şi Galşa. Acolo locuitorii pot sta la umbră, îşi pot supraveghea copiii, pot citi un ziar.
– Aş vrea să vă întreb care este situaţia iluminatului public?
– Iluminatul public este introdus în toată comuna. Nu este stradă care să nu fie iluminată public cu becuri economice. Centrul este luminat din stâlp în stâlp, iar străzile laterale, din doi în doi stâlpi. Se fac revizii periodice, la sesizarea cetăţenilor. Avem un băiat care se ocupă cu verificarea întregului iluminat.
– Ce ne puteţi spune despre colectarea gunoiului din comună?
– Avem o firmă particulară care, pe timpul zilei, colectează şi transportă gunoiul menajer. Sunt unii cetăţeni nemulţumiţi că nu se ia tot gunoiul care este scos la poartă, dar trebuie să înţelegem că firma respectivă colectează şi transportă numai gunoiul menajer. Avem un Master Plan la Consiliul Judeţean prin care se vor distribui pubele, tomberoane şi diferite containere pentru gunoi. Gunoiul menajer se colectează în toată comuna Şiria de două ori pe lună. Nu există gunoi care să rămână necolectat. Din moment ce gunoiul se ridică în mod regulat nu avem nici un fel de probleme.
– V-am întrebat, deoarece unii cetăţeni susţin că nu se transportă tot gunoiul.
– Aş vrea să vă spun că unii locuitori mai scot şi ce nu se transportă cum ar fi molozuri care firma nu le colectează. În aceste cazuri cetăţenii se consultă cu primăria deoarece avem locuri unde mai facem umpluturi cu molozurile care rezultă din demolări sau din alte lucrări pe care locuitorii comunei le au. În acest fel evităm depozitarea molozurilor în locuri nepermise.
– D-voastră ţineţi legătura direct cu cetăţenii. Care sunt problemele cu care se confruntă aceştia?
– Cetăţenii au diferite probleme. De exemplu, unul este nemulţumit că nu este desfundat şanţul la vecinul, că şi-a lăsat animalele nesupravegheate sau că nu-şi face curăţenie la poartă. Altul vrea să se branşeze la apă şi nu are posibilităţi. Problemele sunt foarte diferite de la un om la altul.
– Se apropie iarna şi cu toate că este o perioadă de criză vreau să vă întreb daca aveţi un plan de ajutorare al persoanelor nevoiaşe?
– Noi am avut întotdeauna grijă de familiile cu nevoi şi pe perioada de iarnă  i-am ajutat cu lemne de foc. De asemenea, bătrânilor care sunt lipsiţi de ajutor le dăm o căruţă de lemne. Domnul primar a avut în vedere aceste cazuri sociale, cum le zicem noi. Aş vrea să fac o paranteză cu privire la apa potabilă. S-a introdus reţeaua de apă potabilă în Mâsca şi Galşa. S-au montat pompe de apă pentru cazurile în care un cetăţean nu are apă potabilă în fântâna proprie sau alte cazuri de acest gen. Pe această cale aş vrea să transmit celor care ar trebui să înţeleagă, că la unele pompe se foloseşte apă excesiv. Am stat de vorbă cu cei care locuiesc în preajma pompelor şi am înţeles că îşi spală maşinile, covoarele, ceea ce nu este permis. Cheltuiala este foarte mare şi nu o puteam suporta. Prin aceste acţiuni cetăţenii ne obligă să facem eforturi şi să închidem acele pompe care au consum excesiv.
Având în vedere că aceste eforturi sunt făcute de primărie pentru populaţie, nu este normal ca aceste utilităţi să fie folosite în interes propriu. Am mai auzit că unii locuitori folosesc această apă chiar pentru a uda în grădină. Trebuie să facem ceva ca să eliminăm acest consum excesiv de apă.
– A început noul an şcolar. Care este situaţia şcolilor din comună?
– Şcolile de la noi din comună sunt printre primele din judeţul Arad. S-a făcut igienizarea lor, sunt aprovizionate cu lemne pentru iarnă, sunt branşate la apa potabilă şi fiecare şcoală are grup sanitar.
– Aveţi oameni care lucrează cu ziua, mă refer la cei de la 416?
– Avem un număr de 66 de persoane care lucrează şi cu ei ne mai facem curăţenia în comună, în parcuri, ajutăm şcoala cu depozitarea lemnelor în magazii. Este vorba despre o muncă administrativă pe care ei trebuie să o facă pentru suma de bani pe care o primesc.
– Este păstrată curăţenia în comună de către cetăţeni?
– În mare parte putem spune că locuitorii păstrează curăţenia. Acum se apropie iarna şi mai sunt lemne la poartă, dar vor fi tăiate şi depozitate de fiecare familie.
– Aş dori să transmiteţi un mesaj locuitorilor comunei Şiria.
– Dragi cetăţeni, viceprimarul comunei Şiria vă urează sănătate, să nu îmi purtaţi nici un fel de răutate pentru că vă doresc de fiecare dată numai bine.

print

Comments are closed.