Interviu cu viceprimarul comunei Şiria, Viorel Buzdugan
– D-le viceprimar, la începutul dialogului nostru aș dori să ne spuneți care au fost ultimele activități pe care le-ați desfășurat în comuna Șiria, în ultima perioadă?
– Ultimele activităţi desfăşurate în comuna noastră au vizat curăţenia de toamnă şi pregătirea pentru iarnă, acţiune care a cuprins curăţarea şi desfundarea şanţurilor, a podurilor şi podeţelor. În mod evident, sunt cetăţeni care au înţeles de la sine acest lucru şi l-au făcut întocmai, în timp ce pe alţii – puţini, din fericire – a trebuit să-i atenţionăm cu privire la acest aspect, însă, per ansamblu, eu cred că Şiria arată destul de bine şi din acest punct de vedere.
– Ce măsuri aţi luat pentru a convinge ultima categorie de locuitori pe care aţi menţionat-o să efectueze, totuşi, această acţiune de curăţenie?
– În primă fază am stat de vorbă cu dânşii, deci au fost atenţionaţi de mai multe ori, apoi le-au fost trimise somaţii scrise, iar ulterior, dacă vom vedea că aceste măsuri nu dau roade, vom aplica amenzi. Numărul celor care riscă acest lucru nu este mare pentru că majoritatea populaţiei a înţeles necesitatea păstrării în comună a unui grad ridicat de curăţenie.

„Trebuie să ne adaptăm cerinţelor europene în ceea ce priveşte curăţenia”

Acest lucru se datorează şi plecării multora dintre şirieni în străinătate şi întoarcerii lor de acolo cu alte percepţii pe care deja le transpun în practică. În discuţiile pe care le-am avut cu unii cetăţeni am fost “atenţionat” amical de către aceştia pentru că eu prea mult îi critic, însă, la întrebarea – dacă critica mea e justificată sau nu? – răspunsul dat de ei a fost afirmativ. Alţii mi-au spus că în trecut nu se proceda aşa, dar le-am reamintit faptul că trăim în secolul XXI, România este o ţară europeană şi, în consecinţă, trebuie să ne adaptăm cerinţelor europene şi din acest punct de vedere.
– Care este situaţia parcurilor din comuna d-voastră?
– În parcul central din Şiria au fost efectuate câteva lucrări de drenare a canalizării, de tăiere a crengilor uscate, de adunare a frunzelor căzute, iar în cursul săptămânii viitoare aceste lucrări vor fi efectuate şi în parcul din faţa bisericii din Galşa pentru ca şi acolo să arate totul aşa cum trebuie.
– Într-o discuţie purtată cu d-voastră, vă plângeaţi de faptul că un grup de tineri teribilişti au vandalizat parcul din Şiria. Ce s-a întâmplat în acest răstimp?
– Aceşti tineri – copii chiar le-aş putea spune – au fost identificaţi, am luat legătura cu familiile lor cărora le-am prezentat fapta comisă, urmând ca aceste familii să plătească daunele produse, iar în eventualitatea – puţin probabilă – că acest lucru nu se va întâmpla, vom trece la aplicarea de amenzi. Fiecare om – tânăr sau vârstnic – trebuie să fie responsabil pentru ceea ce face şi să fie conştient că pe lângă drepturi are şi responsabilităţi. Acest lucru este confirmat de cei care au fost în străinătate şi care au văzut cum este respectată şi aplicată legea acolo, în orice domeniu.
– Iarna trecută a pus la grea încercare locuitorii din multe zone ale ţării prin cantităţile mari de zăpadă căzute şi temperaturile extrem de mici. Este pregătită comuna Şiria pentru o iarnă asemănătoare?
– Avem pregătite utilaje pentru deszăpezire – pluguri, tractoare –, am achiziţionat cantităţi importante de nisip şi sare care vor fi folosite pe drumurile din comună în caz de nevoie.

„Avem stocuri suficiente de lemne pentru întreaga perioadă a iernii”

– Pentru că afară este tot mai rece, aş dori să ne spuneţi care este situaţia încălzirii şcolilor din comună?
– De când sunt eu viceprimar, nu am avut nici o problemă cu asigurarea încălzirii şcolilor și grădinițelor pe perioada anotimpului rece. Acolo unde încălzirea se face cu gaz, cazanele funcţionează la parametri optimi, iar acolo unde încălzirea este pe lemne avem stocuri suficiente pentru întreaga perioadă a iernii.
– Nu peste multă vreme vor avea loc alegerile parlamentare. Cum vă pregătiţi în acest sens?
– Am început să pregătim secţiile de votare din punctul de vedere al încălzirii acestora asigurând stocul de lemne necesar încălzirii pentru acea perioadă.
– La următoarea întrebare aş dori să-mi răspundeţi în calitatea d-voastră de cetăţean: cum vedeţi aceste alegeri?
– Prin atribuţiile mele de viceprimar, fiind mai mereu printre cetăţeni, am observat că foarte mulţi dintre ei sunt “plictisiţi”, aş putea spune, de atâta politică, iar ca cetăţean vă pot spune că atâta vreme cât PDL-ul a fost la conducere, cel puţin în judeţul Arad, s-au văzut rezultate bune ale acestei guvernări. Eu cred că fiecare primar, indiferent de partidul din care a făcut parte, dacă şi-a dat interesul şi a întocmit proiecte viabile pentru comunitatea locală, a primit sprijin, atât din partea administraţiei judeţului cât şi a celei centrale.
– Credeţi că este important ca să existe o legătură între administraţia locală, cea judeţeană şi Parlament?
– Evident că este benefic pentru o administraţie locală să aibă o bună relaţie cu cea judeţeană şi cu Parlamentul pentru că ea poate beneficia de unele pârghii care să o ajute în transpunerea în practică a proiectelor administrative, sociale, culturale, etc. pe care şi le-a propus.
– Din punct de vedere administrativ, cum a fost anul 2012 în opinia d-voastră?
– Referindu-mă strict pe plan local şi fără a face nici o aluzie la sloganul pe care l-am avut, şirienii au văzut că la ei în comună s-a făcut, într-adevăr, treabă în sensul că au fost realizate investiţii noi sau lucrări de reabilitare care au venit în sprijinul populaţiei din cele trei localităţi componente ale comunei – Şiria, Galşa, Mâsca – şi care au făcut din comuna noastră una de top la nivelul judeţului Arad şi nu numai.
– Vă mulţumesc.
D. Albu

print