Interviu cu Samirel Crişan, consilier PD-L în cadrul Consiliului Local Şiria

– Am observat că sunteţi în plină campanie agricolă.

– Da, aşa este, suntem în plină campanie agricolă de semănat grâul, la rapiţă, din păcate, se pare că nu ne ajută timpul, ne pregătim şi pentru semănatul orzului şi în curând o să recoltăm porumbul. Aşteptăm proprietarii de teren care au pământul la noi în arendă să-şi ridice produsele care li se cuvin – grâu, orz – în funcţie de contractul pe care îl au.

– Aţi avut parte de o producţie bună în acest an?

– Am avut o producţie bună, deşi timpul nu a fost aproape deloc favorabil, dat fiind faptul că a existat multă secetă, lucru care se perpetuează şi acum şi din această cauză nu putem semăna. Sperăm să avem în viitorul apropiat parte de o vreme pe care o aşteptăm, pentru a putea lucra în condiţii optime.

– Ce credeţi că ar trebui să facă guvernul în sprijinul celor care se ocupă de agricultură, aşa cum faceţi d-voastră.

– Se pare că guvernul încearcă să-şi facă datoria în legătură cu vânzările de terenuri; oamenii renunţă foarte uşor la terenurile pe care le au pentru o sumă de bani care nu se apropie de cea adevărată pentru că pământul nu este plătit la valoarea lui. Oamenii spun că impozitul e mare şi arenda e mică şi de aceea renunţă la terenuri. Noi am decis să mărim arenda pentru a-i motiva pe oameni să nu-şi mai vândă terenurile, iar odată cu schimbarea Legii arendei sper ca ea să vină mai mult în ajutorul posesorilor de pământ.

– Din punctul d-voastră de vedere, în această nouă Legea a arendei, care vă este cel mai favorabil articol?

–  Pentru noi cel mai important punct este cel legat de noile reglementări privind vânzarea de terenuri prin care omul trebuie să anunţe pe cel care are în arendă pământul său, cu cel puţin un an înainte, că vrea să renunţe la contractul de arendă şi doreşte să-şi vândă terenul. În plus, mai sunt nişte condiţii care trebuie îndeplinite şi care, şi ele, vin în sprijinul nostru, al celor care avem pământ luat în arendă.

– Ştiu că sunteţi şi consilier local aşa că aş vrea să ne spuneţi ce activităţi aţi avut pe acest domeniu în ultima perioadă?

– Am continuat să sprijinim lucrările de extindere a şcolii din Şiria, de reabilitare sau de menţinere în condiţii bune a drumurilor din comună, de asfaltare a drumurilor care încă nu au fost asfaltate, precum şi lucrările de extindere a reţelei de apă şi canal, în funcţie de banii pe care-i avem la dispoziţie.

– În ultimul an de zile s-au asfaltat foarte multe străzi în comuna Şiria.

– Într-adevăr, acest lucru a fost cerut cu prioritate de către cetăţenii comunei şi noi am venit în rezolvarea acestei doleanţe a lor. Pe lângă faptul că se circulă mult mai bine, nu mai există acum nici acea poluare cu praf, nici acea poluare fonică care era pe drumurile nereabilitate sau care erau construite din pământ. Eu zic că această preocupare a consiliului local şi a primarului privind starea drumurilor este vizibilă pe întreg cuprinsul comunei Şiria.

– Ce proiecte s-au mai discutat în cadrul şedinţelor de consiliu local?

– Am avut discuţii legate de îmbunătăţirea iluminatului public în comună, aspect care, în funcţie de banii de care vom dispune va beneficia de astfel de lucrări precum şi referitoare la continuarea procesului de asfaltare a trotuarelor. Fac un apel pe această cale la oamenii din comună să îşi cureţe şanţurile din faţa caselor lor pentru că odată cu venirea toamnei şi a sezonului ploios am vrea să evităm problemele care au existat din aceeaşi cauză în primăvară.

– Cum comentaţi d-voastră faptul că România nu a fost acceptată în spaţiul Schengen?

– Cred că această hotărâre este datorită proastei reclame pe care noi o avem în Uniunea Europeană. Chiar dacă opoziţia acuză guvernul pentru acest eşec, cred că nici ei nu dispun de soluţii viabile în acest moment.

– Ce credeţi că ar mai trebui să facă guvernul pentru a veni în sprijinul populaţiei?

– Dacă ne uităm la situaţia celorlalte ţări din UE şi nu numai, peste tot e foarte greu, toate guvernele se zbat să limiteze cât mai mult cheltuielile publice şi eu cred că România este într-o situaţie cât de cât mai bună faţă de alte ţări care se află în faţa falimentului

– Vă rog să transmiteţi un mesaj locuitorilor comunei Şiria.

– Eu cred că toţi trebuie să fim mai buni, să fim mai aproape unii de alţii, să punem toţi umărul să facem ceva pentru comunitatea noastră.

Carte de vizită:

Nume şi prenume: Crişan Samirel, angajat SC Westgrain SRL, consilier PDL în cadrul Consiliului Local Şiria

Căsătorit cu Alina, au o fetiţă de 12 ani, Andrada

print

Comments are closed.