Interviu cu Mihai Duma, Consilier PSD în cadrul consiliului local Şiria

– Sunteţi unul dintre cei mai vechi consilieri locali din Şiria şi aţi fost şi consilier judeţean.

Da. Începând cu anul 1992 am candidat independent şi am câştigat cu brio. Eram chiar la început şi studiind legea, analizând posibilităţile, am pornit la drum şi am câştigat bazându-mă că am în spate încrederea cetăţenilor.

Privind în trecut cum vedeţi evoluţia Consiliului Local Şiria?

Din acest punct de vedere pot aprecia că s-au făcut paşi mari. Când eram la început, nu ştiam nici noi mare lucru. Între timp, sigur că lucrurile au evoluat spre bine şi astăzi, funcţionăm aşa cum trebuie.

Care este situaţia în momentul de faţă în Consiliul Local?

Avem un Consiliu bun. Este o majoritate a PDL – ului, 11 consilieri din 15, doi din PNL şi doi din PSD. Funcţionează eficient, în sensul că hotărârile sunt bune. Atunci când apar probleme îşi spune părerea fiecare, dar de cele mai multe ori este unanimitate, în sensul că problemele puse în discuţie sunt în folosul comunităţii, iar în consecinţă toţi avem interesul ca totul să meargă cum trebuie, să prosperăm şi să rezolvăm toate problemele pe care le avem.

Însemnă că sunt dezbătute teme mai mult pe comisii.

Da, sunt dezbătute mai mult pe comisii şi ca atare în plen merge destul de repede, pentru că toată lumea îşi însuşeşte hotărârea Comisiei. Sunt dezbateri doar când se iveşte o problemă mai serioasă, dar până la urmă se rezolvă totul cu bine.

„Am o colaborare bună cu primarul Valentin Bot”

– Care este relaţia cu primarul?

– Personal, am o colaborare bună cu primarul. Cu toţii avem, indiferent de culoare politică. Scopul nostru este unul cert: să meargă totul bine în comună. Suntem bucuroşi trecând prin judeţ să constatăm că la Şiria s-au făcut într-adevăr paşi uriaşi. Avem şi alte avantaje pe lângă faptul că s-au primit ceva bani, nu foarte mulţi, dar mai mulţi decât alte localităţi. În schimb, avem posibilităţile comunei. Nu trebuie să uităm că avem o întindere foarte mare. Aproape 20.000 de hectare de teren. În comuna noastră pot constata zi de zi că apare ceva nou, că suntem în plină dezvoltare.

– Am înţeles că este şi un proiect de lege care va fi pe viitor în care comunele mici să se desfiinţeze şi comunele mari să le acapareze pe cele mici.

Aşa este. La fel s-a pus problema şi în trecut, până a venit democraţia. Democraţie care, este uneori prost înţeleasă. Mă refer că democraţia nu presupune să faci ce vrei şi cum vrei. Fiecare sat, cu ajutorul diferitelor hotărâri şi investiţii, adică care s-a dezvoltat destul de serios, a devenit comună.

Aş vrea să revenim la perioada în care aţi fost consilier judeţean. Cum a fost în acea perioadă?

În perioada 2000 – 2004 am fost consilier din partea PSD – ului. În acea perioadă am fost 10 consilieri. Şi în acea perioadă am încercat să facem totul cât mai bine, să dezvoltăm totul în măsura posibilităţilor. Nu pot spune că am nişte merite deosebite, deşi m-am zbătut în consiliu. Îmi aduc aminte de o scenă când se punea problema cu consultanţa şi atunci era necesar ca la nivelul de Podgorie a Aradului să fie aduşi toţi reprezentanţii la Vladimiresu. Mi se părea incorect ca toţi cei de la Şiria, Pâncota, Covăsânţ, până la Lipova să meargă pentru orice întâlnire la Vladimirescu. Astfel am propus în Consiliul Judeţean să aibă loc aceste întâlniri la Ghioroc, pentru Podgoria, pentru că acolo având şi staţiune de cercetări viticole Miniş, ar fi mai potrivit şi ca distanţă şi aveam şi cercetătorii la îndemână, care erau cei mai autorizaţi ca să poată da o consultanţă. S-a supus bineînţeles în plenul consiliului şi am câştigat bătălia pentru că mă bazam pe o logică. Am mai propus să se facă drumul de 19 km de la Păuliş la Şiria.

„Mereu am încercat să ajut ramura viticolă”

Cu ce propuneri aţi venit de când sunteţi din nou consilier local?

Eu am meseria de inginer horticultor şi am lucrat 45 de ani doar în viticultură în această zonă, iar în ultimii 20 de ani am reprezentat într-un fel viticultura la nivel de judeţ, fiind cea mai puternică unitate. În cea mai mare parte a activităţii mele am încercat să ajut acest domeniu, prin sfat, prin consiliu. Fiind specialist în acest domeniu mi-am adus mereu contribuţia împreună cu ceilalţi colegi din consiliu să ajutăm această ramură. De asemenea am propus şi realizarea unui cimitir.

Cât de importantă este Podgoria Aradului pentru Arădeni?

Dacă privim din ansamblul ţării, Podgoria Aradului reprezintă foarte puţin, având în vedere că suprafaţa cea mai mare pe care am avut-o noi în podgoria Miniş- Măderat a fost de vreo 6.000 de hectare în anul 1910. Cu timpul, în anii colectivizării, această suprafaţă a scăzut vertiginos. Astfel, am ajuns la cca. 4.000 de hectare. Potenţialul de producţie a scăzut foarte mult.

În momentul de faţă dumneavoastră ce administraţi?

În momentul de faţă eu sunt pensionar. Mi-am depus dosarul în luna iulie şi sunt în pensie din luna septembrie. Am producţie proprie, mi-am făcut o plantaţie cu forţe proprii înainte de 2007, iar acum mă pregătesc să plantez două hectare de vie, cu bani europeni şi o livadă de cca. un hectar. Aceste lucruri se vor înfăptui probabil prin anul 2012.

– Ce ar putea face Guvernul pentru a ajuta viticultorii?

Părerea mea este că Guvernul ar trebui să simplifice formalităţile. Foarte mulţi oameni se plâng de volumul mare de acte care se cer.

– Ce mesaj transmiteţi locuitorilor comunei Şiria şi satelor aparţinătoare, acum, în pragul Sărbătorilor?

– Fiind în pragul Sărbătorilor de iarnă le doresc tuturor cetăţenilor, multă sănătate, fericire şi să ne ajute Dumnezeu într-un an mai bun!

Carte de vizită:

Mihai Duma, consilier local, fost director al SC.Baraţca şi a Staţiunii de Cercetări Viticole Miniş

64 de ani, căsătorit cu Maria Duma,

are doi copii: Marin şi Tiberiu,  şi 2 nepoţi: Narcis, Narcisa şi Silvana.

print

Comments are closed.