Interviu cu doamna Lucia Seculici, Branch Manager COLDWELL BANKER, preşedinte  PROPLAN INVESTMENTS
– Reprezentaţi o cunoscută firmă imobiliară din SUA în domeniul imobiliar. Ce ne puteţi spune în acest sens?
– Este vorba despre firma internaţională COLDWELL BANKER cu sediul în Statele Unite, cu franciză pentru Bucureşti şi Arad. În Arad, eu deţin franciza firmei COLDWELL BANKER. Cine doreşte implicarea într-o afacere mai mare, caută o firmă serioasă cunoscută la nivel mondial. Mai am o firmă Proplan Investments, cu sediul în Arad, unde sunt unic asociat şi unde fac tranzacţii şi mai mici. La unele tranzacţii nu pretind nimic. De exemplu, la vânzarea sau cumpărarea unei garsoniere nu pot să cer nici un fel de comision. Nu urmăresc să mă îmbogăţesc pe spatele acestor oameni. În perioada aceasta de criză, pentru astfel de tranzacţii nu percep comision. Evident că situaţia se schimbă în cazul vânzării unui teren, de exemplu, în care vânzătorul câştigă, să zicem, 100.000 de euro, noi avem un comision de intermediere.
– De ce este important ca vânzătorii şi cumpărătorii să facă tranzacţii prin firma COLDWELL BANKER ?
– În primul rând garantăm împrumutul. Dacă se doreşte un împrumut bancar, noi facilităm întocmirea actelor. Este vorba despre o firmă serioasă şi foarte multă lume apelează la noi, deoarece nu se fac tranzacţii dubioase. Avem un sediu propriu, plătim toate dările la stat şi suntem în regulă. Este un paradox faptul că multă lume apelează la persoane care nu au absolut nimic în comun cu imobiliarele, iar preţul este mult mai mare. Aceste tranzacţii sunt făcute la negru.
– Care este situaţia pe piaţa imobiliară la momentul actual?
– Situaţia nu este una prea bună. Această criză este la nivel mondial şi din nefericire, siguranţa locului de muncă s-a pierdut nu doar în ţară, ci şi în străinătate. Chiar în SUA au fost cazuri în care s-au pierdut case de milioane de dolari pe fondul acestei crize şi, din păcate, nici românii stabiliţi acolo nu au fost scutiţi de astfel de probleme.
– În ultimul timp auzim foarte des afirmaţia conform căreia criza financiară din România a fost depăşită. Care este părerea dumneavoastră?
– Până când nu cad tranzacţiile cu China, criza nu va trece. Noi suntem o piaţă de desfacere pentru această ţară. Totul se fabrică în China cu costuri foarte mici. Spre exemplu, o persoană din Europa nu ar lucra pentru 100 de dolari pe lună. Ei bine, în China se întâmplă acest lucru. Tocmai de aceea preţurile şi costurile lor sunt foarte mici. Nu discutăm despre oamenii de afaceri chinezi, ci despre omul de rând, deoarece el este cel care produce. Atât timp cât China va continua să producă pentru Europa şi Statele Unite, criza va exista.
– Care consideraţi că este cea mai bună piaţă imobiliară din Europa?
– Aş putea spune Monte Carlo. Firma COLDWELL BANKER reprezintă şi Monte Carlo. De asemenea, avem tranzacţii în America de Sud, America de Nord, Europa şi Japonia.
– Având în vedere că reprezentaţi o firmă de renume aş vrea să vă întreb dacă sunt oameni de afaceri străini care sunt interesaţi de achiziţionarea unor proprietăţi în Arad?
– La ora actuală există fonduri de investiţii din Belgia, Germania, Austria, Anglia şi astfel se achiziţionează terenuri agricole. Cu alte cuvinte, dacă noi nu le exploatăm vin cei din străinătate, le cumpără şi le lucrează. În general, străinii sunt interesaţi de terenuri agricole, păduri şi, în ultima perioadă, de terenuri industriale.
– Acest lucru înseamnă că România prezintă încredere şi interes pentru cetăţenii străini?
– Este adevărat. În ciuda recomandărilor negative, suntem apreciaţi pe plan internaţional. În perioada în care am locuit în Statele Unite eram întrebată de unde vin. Am rămas surprinsă să vad că unii străini ştiau câte ceva despre ţara noastră.
– Investitorii străini plătesc mai bine terenurile decât cei din România?
– În ultima perioadă, românii nu prea mai investesc în terenuri. Doar străinii sunt cei care fac acest lucru pentru că ei nu se aşteaptă ca să câştige imediat, ci au un plan de afaceri cu bătaie mai lungă. Ştiu că îşi vor amortiza investiţia după un anumit număr de ani şi după aceea vor face profit. Din păcate, românii nu au această mentalitate.
– Care este motivul pentru care i-aţi sfătui pe arădeni să apeleze la firma pe care o reprezentaţi?
– În primul rând, îi sfătuiesc să apeleze la o firmă specializată în astfel de tranzacţii şi să evite persoanele care lucrează la negru şi care practică comisioane mult mai mari. Noi încercăm să vedem şi interesul cumpărătorului, şi cum vă spuneam, pentru anumite tranzacţii nu percepem comision. În America proprietarul încheie un contract cu firma pentru o anumită perioadă, iar în acel interval de timp, firma îl va reprezenta şi îi va promova interesul. Firma de intermediere, în baza contractului încheiat, are cheie de la proprietatea respectivă, reprezentantul ei merge ori de câte ori este nevoie pentru a prezenta acea proprietate, posesorul acesteia ştie de câte ori a fost promovat, de câte ori a fost vizitat. Mai mult decât atât, firma de intermediere având personalitate juridică şi în baza contractului încheiat este direct răspunzătoare de ceea ce se întâmplă în cadrul prezentării. În România nu se întâmplă acest lucru şi au fost cazuri în care unii care spun că au firmă de imobiliare, după ce au văzut casa promovată de mine pe internet s-au dus la proprietar şi i-au spus că ei îi vor vinde casa. Cred că e un mod, aşa cum se spune de „a ne fura căciula unul altuia”.
– Ce părere aveţi despre programul „Prima casă” promovat de Guvernul condus de Emil Boc? A fost un ajutor pentru tineri şi pentru piaţa imobiliară?
– Da, a reprezentat un ajutor pentru tineri, dar, din păcate, aceştia neapelând la firme specializate de intermediere imobiliară au fost cazuri când au dat avans vânzătorului, dar nu au primit creditul din partea băncii la timp şi au pierdut avansul. Firma COLDWELL BANKER este o firmă care are încheiate contracte de colaborare cu mai multe bănci. Firma se ocupă de dosarul de soluţionare a împrumutului şi în termen de 10 zile actele sunt întocmite şi împrumutul poate fi ridicat. De aceea, le recomand tuturor să apeleze cu încredere la firmele specializate şi, după cum am mai spus, în ceea ce mă priveşte, firma pe care o reprezint asigură atât corectitudinea, cât şi rapiditatea întocmirii actelor imobiliare.
– Când consideraţi că îşi va reveni piaţa imobiliară din România?
– Eu nu cred că nu sunt bani pe piaţă, ci în ţara noastră avem de-a face cu frica. De exemplu, în străinătate se dă un avans la un apartament, iar banca asigură finanţarea sumei rămase, dar dacă omul îşi pierde locul de muncă şi nu îşi mai poate plăti rata la bancă, nu vine imediat banca să-l execute. Poate că situaţia este temporară, omul îşi găseşte după o scurtă perioadă de timp un alt job şi poate să-şi reia plata ratelor şi în acest caz câştigă atât cel în cauză, cât şi banca. Modul în care procedează băncile din România nu mi se pare cel mai corect şi mai bun pentru client.

print

Comments are closed.