Interviu cu Viorel Buzdugan, viceprimarul comunei Șiria

– Ce acţiuni a avut primăria Şiria în ultima perioadă?

– În ultima perioadă am avut mai multe acţiuni pe mai multe planuri. Eu, ca viceprimar, m-am ocupat mai mult de administrarea comunei. În acest sens, la Mâsca, în centru, s-a amenajat şi s-a finalizat un mic părculeţ, un loc de joacă. Cât despre perioada imediat următoare, vom încerca să ne centrăm atenţia către sărbătorile de iarnă. Vom încerca să împodobim comuna, astfel încât să creăm o atmosferă caldă, deoarece ne dorim ca oamenii să simtă cu adevărat spiritul crăciunului.

Totodată  prioritară pentru noi este şi curăţenia. Ne interesează foarte mult acest aspect aşa după cum se şi vede la intrările în comună. Am cosit iarba şi boscheţii care erau pe marginea drumurilor, am curăţit pomi şi urmează ca să ducem ce am adunat într-un loc destinat acestor gunoaie.

– Aveţi probleme cu cetăţenii la acest capitol?

– Din fericire, în ultima perioadă, oamenii au mai înţeles să menţină curăţenia prin parcuri, dar şi în alte locuri publice. Vreau să le mulţumesc pe această cale şi că au înţeles apelul nostru. În trecut am avut câteva probleme minore cu tinerii din comună care aruncau pet-uri, hârtii, pungi etc, dar nu vreau să mă plâng prea mult deoarece totul merge înspre bine şi observ că s-a înţeles că păstrarea curăţeniei este un lucru absolut normal.

– Fiind în perioada de toamnă – iarnă, se întunecă mai devreme. Cum sunt acum luminate străzile din comună, aveţi alt program de aprindere a becurilor ?

– Şi la acest capitol stăm foarte bine. Pe strada principală avem bec la fiecare stâlp şi pe străzile lăturalnice avem din doi în doi stâlpi bec. Iluminatul public la noi în comună se face pe becuri economice. De altfel, lumina la noi funcţionează în sistemul fotocelulă. Nu avem un program exact. În momentul în care se declanşează celula, adică trece de la zi la noapte, becurile se aprind.

– Aveţi poliţişti comunitari în comună şi dacă nu, intenţionaţi să creaţi astfel de posturi?

– În momentul de faţă, comuna Șiria nu are poliţişti comunitari. Am înţeles că abia după data de 1 ianuarie se va forma şi aici un oficiu dedicat poliţiei comunitare.

Colaborare bună c postul de poliţie din Şiria

– Cum colaboraţi cu postul de poliţie al comunei Șiria?

– Din păcate şi la acest capitol ducem lipsă de personal. Agenţii de poliţie nu sunt suficienţi, raportat la numărul mare de locuitori. Avem o foarte bună colaborare cu dânşii. De câte ori apelăm la ei, câteodată vin şi de acasă pentru a rezolva orice infracţiuni.

– Care este situaţia ajutoarelor pentru încălzire? Şi-au depus şirienii dosare?

– Nu de mult au început să se întocmească dosarele. Nu ştiu numărul exact de dosare depuse până la ora actuală, dar cred că în jur de 150. Trebuie menţionat că dosarele se depun la primărie, iar pentru cei care vor să se informeze cu privire la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească, sau ce trebuie să conţină dosarul, pe panoul din faţa primăriei, se află o listă care cuprinde toate aceste informaţii.

– Vine sezonul rece. Aveţi în dotarea primăriei maşini de deszăpezire, sau orice alte utilaje pentru a interveni dacă este nevoie?

– La nivel de primărie, noi avem trei tractoare, care au acţionat şi iarna trecută cu plugurile, pentru a face drumurile practicabile, dacă a fost nevoie. Plugurile nu sunt foarte performante, sunt confecţionate din fier masiv, nu au ventilatoare care aruncă zăpada, dar ne descurcăm. Mai trebuie specificat că, anul trecut, toate străzile a fost deszăpezite.

– A fost cazul disponibilizărilor la primăria Şiria?

– Când am primit acel tabel care specifica exact cât personal trebuie să aibă primăria, raportat la numărul de locuitori, noi am fost sub numărul de angajaţi necesar. Din acest punct de vedere nu s-a pus problema disponibilizărilor. Au fost persoane care au plecat în pensie, sau care au decedat, dar au fost înlocuite. Mai trebuie precizat faptul că avem multe utilaje pentru gospodărirea comunei, dar nu avem oameni angajaţi pe acele posturi, deoarece ele sunt blocate până la 1 ianuarie.

„Relaţia cu primarul este mai mult decât excepţională”

– Care este relaţia viceprimar – consiliul local?

– Relaţia cu Consiliul Local este foarte bună. Chiar dacă uni se află în opoziţie din punct de vedere politic, când vine vorba de binele comunei, se uită orientarea politică şi se aprobă tot ce înseamnă modernizarea comunei, ajutarea tinerilor, etc. Cât despre domnul primar numai de bine. Din punctul meu de vedere, cu domnul primar nu ai cum să ai o relaţie rea. Este un primar tânăr, foarte înţelegător şi în ceea ce mă priveşte pe mine, suntem mai mult decât prieteni. Încă din primul mandat câştigat de primar, în 2004, am fost alături de el şi voi fi până la capăt, iar aceste bine relaţii între consilieri, primar, şcoală, cetăţeni face ca şi comuna Şiria să fie una dintre cele mai frumoase din ţară.

– Ce mesaj transmiteţi şirienilor?

– Vreau să le mulţumesc tuturor pentru înţelegerea de a menţine curăţenia, să fie mai buni, mai înţelepţi, acum că sărbătorile de iarnă ne bat la uşă.

print

Comments are closed.