Dialog cu Petru Bodea, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Şiria

–         Aş vrea să ne spuneţi şirul evenimentelor tragice care s-au petrecut de curând la Şiria.

–         Duminică, 24.06.2012, în jurul orei 19, am primit un apel de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin 112. Astfel am aflat că pe strada Tudor Vladimirescu, s-a prăbuşit un avion prin acoperişul unei case cu etaj. Am avut un mare avantaj prin faptul că, fiind Zilele comunei Şiria, pompierii au fost mobilizaţi pentru menţinerea ordinei în cadrul evenimentului şi astfel în 3 minute am ajuns la faţa locului. La câteva minute după noi a ajuns şi salvarea de la Şiria şi SMURD-ul. Am securizat zona pentru că avionul era sus în pod şi curgea benzină.

–         A existat pericolul producerii unui incendiu?

–         Ne-am mobilizat şi pentru situaţia în care s-ar fi produs un scurt circuit de la avionul prăbuşit, caz în care lucrurile ar fi fost mult mai grave. Pagubele ar fi fost mai mari şi s-ar fi distrus şi numeroase probe. În scurt timp au ajuns şi organele de anchetă, procuratura, poliţia, criminaliştii. După aceea am solicitat serviciul de descarcerare pentru că aveam nevoie de iluminat, iar casa respectivă nu era racordată la electricitate. Victima a fost declarată moartă de către cei de la Salvare şi de la SMURD, iar în jurul orei 23 s-a ridicat cadavrul şi a fost dus la IML. Pe toată perioada nopţii am asigurat securitatea zonei. Luni dimineaţa, în jurul orei 9, la faţa locului a ajuns un echipaj de la aeroclubul de la Bucureşti care a făcut constatările de rigoare. După aceea am coborât avionul, l-am pus într-o remorcă şi l-am dus la aeroportul din Arad. Aici s-a încheiat misiunea noastră.

–         La ce concluzii au ajuns organele de anchetă?

–         Din discuţiile cu organele de anchetă am ajuns la mai multe concluzii, cum ar fi eroarea de pilotaj sau defecţiunile tehnice. Pericolul era foarte mare ca avionul respectiv să se prăbuşească peste un grup de oameni, deoarece el a venit dinspre Ineu, a survolat stadionul şi apoi s-a prăbuşit peste casa respectivă. Ar fi fost o situaţie catastrofală, mai ales că era o sărbătoare importantă pentru comuna noastră şi erau multe persoane pe stradă şi în zona parcului.

–         Au existat zvonuri conform cărora avionul ar fi fost angajat de către administraţia locală a Şiriei cu ocazia Zilelor comunei. Cum comentaţi?

–         Aceste zvonuri sunt neadevărate. Avionul nu a avut nici o legătură cu comuna noastră. Nu era al aeroclubului din Şiria, ci era un avion de la un aeroclub din Arad. Sunt oameni care se ocupă cu astfel de vorbe, care nu fac decât să inducă în eroare şi să denigreze administraţia locală.

–         Aş vrea să vă întreb care a fost implicarea domnului primar, având în vedere că era şi sărbătoarea comunei?

–         Domnul primar a fost printre primele persoane care au ajuns la faţa locului, înaintea pompierilor şi înaintea echipajului de salvare şi a rămas acolo până la sosirea echipajului de anchetă. Şi de această dată, primarul Valentin Bot a fost în mijlocul evenimentelor pentru a se asigura că totul merge bine, pentru că suntem oameni înainte de toate. Chiar şi mijlocul de transport pentru ducerea epavei la aeroport a fost asigurat tot de domnul primar.

–         Care este părerea dumneavoastră legată de acest accident?

–         Este o tragedie în adevăratul sens al cuvântului. Noi am mai avut un astfel de eveniment, când un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în zona gării, dar nu au fost pierderi de vieţi omeneşti. Din nefericire, astfel de accidente aviatice sunt tot mai dese, cu pagube tot mai mari şi cu pierderi de vieţi omeneşti.

print