Interviu cu Dorin Brădean, consilier PDL în cadrul Consiliului Local Şiria

– La începutul dialogului nostru aş dori să vă prezentaţi.

– Mă numesc Dorin Brădean, soţia mea se numeşte Cristina Brădean, este cadru didactic la şcoala din Pâncota, avem doi copii: Dragoş, de 9 ani şi Iulia, de 8 ani. Am absolvit Liceul industrial nr. 2 în anul 1991, iar în prezent conduc o afacere de familie în domeniul agricol.

– În ultima perioadă, comuna Şiria s-a dezvoltat foarte mult ceea ce dovedeşte că primarul şi echipa sa muncesc pentru binele comunităţii.

– Aşa este şi eu cred că e normal acest lucru pentru ca această comună să prospere. Toate lumea îşi doreşte acest lucru, se implică fiecare, chiar şi consilierii opoziţiei s-au implicat în realizarea acestui obiectiv.

– Chiar şi în aceste zile am observat că la Şiria, unele drumuri sunt în lucru.

– Într-adevăr, şi la ora actuală se asfaltează, mai sunt câteva străzi care sunt prinse în acest proiect făcut din bani proprii, de la bugetul local.

– S-a făcut vreo diferenţă între cele trei localităţi componente ale Şiriei – Galşa, Mâsca şi Şiria – privind investiţiile în infrastructură?

– Cred că cel mai bun răspuns la această întrebare îl pot da oamenii din aceste localităţi, însă eu cred că nu s-a făcut nici o diferenţiere între acestea. S-au făcut investiţii, s-au modernizat drumuri, s-au reabilitat diferite obiective în fiecare din aceste 3 localităţi.

– Care este procentul străzilor asfaltate din Şiria?

– Şiria are aproximativ 72 de km de drumuri. La ora actuală circa 20 la sută din ele sunt asfaltate, iar reabilitate au fost toate pentru că ele arată acum foarte bine.

– Ce ne puteţi spune în privinţa trotuarelor?

– Trotuarele vor fi şi ele incluse într-un amplu program de reabilitare în viitorul apropiat.

– Cum se prezintă situaţia iluminatului public din comună?

– Încă din mandatul trecut al domnului Bot, iluminatul din comuna Şiria este unul economic, el este supravegheat în permanenţă şi atunci când primim o sesizare din partea oamenilor ea este rezolvată imediat, astfel încât cetăţenii să nu aibă probleme nici din acest punct de vedere.

– În discuţiile pe care le aveţi cu cetăţenii, cu ce probleme vin ei în faţa d-voastră?

– Oamenii vin cu păreri, cu propuneri despre ceea ce ar mai fi de făcut pentru a îmbunătăţi şi mai mult calitatea vieţii din comuna noastră. Oamenii păstrează legătura permanent cu primarul, viceprimarul, consilierii locali fiecare aducându-şi aportul pentru ca lucrurile să meargă şi mai bine la nivelul întregii comune.

– Ce ne puteţi spune despre echipa din care faceţi parte?

– Echipa din care fac parte este una activă, care prin ceea ce a făcut a demonstrat că urmăreşte binele tuturor oamenilor din cele trei localităţi ale comunei: Galşa, Mâsca şi Şiria. Cred că şi în continuare ea se va păstra pentru că realizările ei au demonstrat capacitatea acestei echipe de a transforma ideile şi proiectele avute în lucruri durabile şi folositoare pentru întreaga comunitate.

– Cum a fost colaborarea cu primarul Valentin Bot în aceşti 4 ani de zile?

– În general a fost o colaborare bună, chiar dacă au fost unele momente în care fiecare a avut o părere diferită, pentru că eu cred că nu e posibil ca totdeauna să existe numai “lapte şi miere”, aşa cum se spune. Lucrurile trebuie spuse clar, argumentate, discutate şi aleasă cea mai bună soluţie pentru comunitatea pe care o reprezentăm.

– A fost vreun proiect propus de primar sau de consilieri care să nu treacă  în şedinţele de consiliu local?

– Toate proiectele la noi se discută în comisii, se analizează acolo şi dacă trec de aceste comisii apoi se discută în plen, de obicei ele primind aprobarea pentru a fi transpuse în practică.

– Credeţi că e important ca primarul să aibă o echipă bine “sudată” în jurul lui?

– Bineînţeles că e important acest lucru, deoarece astfel proiectele ce vizează binele general al întregii comunităţii au cele mai mari şanse pentru a fi duse la îndeplinire. Ştiu că au fost situaţii în alte consilii locale din ţară în care, oricât de bine intenţionat a fost primarul, consilierii n-au aprobat niciun proiect al acestuia pentru simplul motiv că erau dintr-un alt partid sau pentru a-şi aroga rolul de “Gică contra”. Tocmai de aceea este bine ca primarul să aibă o echipă de consilieri care să-l ajute în îndeplinirea proiectelor pe care le are şi de aceea, cred că şi la Şiria – aşa după cum am spus mai sus – echipa actuală va merge în aceeaşi formulă mai departe.

– Ştiu că învăţământul a reprezentat o prioritate pentru administraţia locală din Şiria.

– Într-adevăr, şi acest domeniu extrem de important, care pregăteşte, practic, generaţia de mâine, a beneficiat de întreg sprijinul administraţiei locale. La Şcoala Generală “Ioan Slavici” din Şiria a fost refăcut interiorul şi exteriorul clădirii, s-a schimbat acoperişul, s-a construit un nou corp de clădire care va adăposti laboratoarele ce vor constitui un real sprijin în procesul educativ de acolo. Urmează ca şcoala din Galşa să fie inclusă într-un proiect ce va permite o modernizare totală, aceasta contribuind şi acolo la ridicarea gradului de predare şi asimilare a cunoştinţelor de către elevi.

– Referitor la căminele culturale, cum se prezintă situaţia la nivelul comunei Şiria?

– Toată lumea ştie cât de bine arată la ora actuală Căminul Cultural din Şiria, iar la Galşa şi Mâsca căminele culturale vor intra într-un amplu proces de reabilitare, mai ales că acum se poate face acest lucru şi la cel din Mâsca, el constituind până nu demult un subiect de litigiu între administraţia publică locală şi parohia ortodoxă din localitate. Aceste lucrări vor începe prin luna iunie – iulie şi sperăm ca în cel mai scurt timp ele să fie finalizate astfel ca şi locuitorii din aceste două localităţi să aibă un loc unde să-şi petreacă timpul liber sau să organizeze diferite evenimente.

– Cum se prezintă situaţia sportului la nivelul comunei Şiria şi în plan artistic, câte ansambluri există?

– Pot să spun că la nivel de sporturi de echipă, categoria copii, stăm destul de bine, atât la handbal cât şi la fotbal. Recent echipa de handbal a participat la un concurs la Drobeta Turnu Severin, acest lucru fiind posibil prin implicarea d-lui. primar care a pus la dispoziţie un mijloc de transport. Trebuie însă menţionat că aceste rezultate nu ar fi posibile dacă nu ar exista o bază sportivă foarte bine pusă la punct, cu o sală de sport, cu teren de sport bituminat şi cu teren de sport sintetic, cu instalaţie de nocturnă. Acestea cred eu că vor constitui “fundaţia”, baza de pe care se poate clădi atât realizarea unor performanţe sportive cât, mai ales, atragerea tinerilor spre practicarea sportului, care, după cum bine se ştie, înseamnă sănătate cât şi o modalitate de a-şi “construi” un corp frumos, armonios. Sunt de principiul că generaţia tânără trebuie încurajată să facă sport, fie de echipă fie individual, renunţând la a petrece atât de mult timp în faţa calculatorului sau a televizorului. Pe plan artistic, la nivelul comunei Şiria fiinţează 3 ansambluri artistice, toate sub aceeaşi denumire: Şiriana, Şiriana junior şi grupa de copii Şiriana, aceştia având vârsta de 10-11 ani.

– Ce proiecte de viitor aveţi?

– Se doreşte terminarea asfaltărilor, renovarea celor două cămine culturale de la Mâsca şi Galşa şi până la toamnă sau cel târziu la primăvară, aducerea reţelei de gaz la intrarea în Mâsca.

– Din ce comisie faceţi parte la nivelul consiliul local şi care au fost cele mai importante subiecte abordate în această comisie?

– Fac parte din comisia de agricultură, iar la nivelul acestei comisii subiectul important l-a constituit întabularea păşunilor – lucru care s-a şi reuşit – pentru că odată cu apariţia Legii Lupu în 2001 au apărut mai multe firme care au cumpărat drepturile de proprietate la anumite persoane din localitate, încercând să pună mâna pe terenurile din marginea şoselei, în special pe păşunea comunală. În dorinţa de a câştiga rapid sume mari de bani, cumpărând pe preţuri mici aceste drepturi de proprietate pentru ca mai apoi să le revândă la preţuri mult mai mari, aceste firme au acţionat primăria în judecată însă instanţa a confirmat poziţia noastră şi dreptul administraţiei publice locale de a utiliza şi administra aceste terenuri care, în fond, constituie păşunea comunală.

– Ce mesaj doriţi să transmiteţi locuitorilor comunei Şiria?

– Le doresc tuturor cetăţenilor din comuna noastră multă sănătate, linişte şi pace în suflet şi pentru că alegerile locale se apropie aş dori să-i îndemn să meargă fiecare la vot şi să voteze aşa cum cred ei că este bine.

– Vă mulţumesc.

Daniel Albu

print