Interviu cu Constantin Filipaş, antrenor al echipei de fotbal „Şiriana Şiria”

– Sunteţi noul antrenor al echipei „Şiriana Şiria”, vă rugăm să vă prezentaţi şi să ne spuneţi câte ceva despre experienţele dvs. anterioare.
– Într-adevăr, sunt noul antrenor principal al echipei din Şiria, am 29 de ani, am terminat Liceul cu Program Sportiv Arad, facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Vasile Goldiş Arad şi deţin licenţa B de antrenor. Am evoluat la mai multe cluburi din judeţul Arad, printre care amintesc Macea, Beliu, Ineu, Sebiş şi Pancota. Am antrenat Dacia Beliu liga 4 şi liga 5, iar în returul campionatului trecut am fost antrenor la Avântul Târnova cu care am terminat pe primul loc în clasamentul returului de campionat. Am ajuns să antrenez echipa din Şiria la sugestia domnului primar.
– Cum aţi găsit echipa?
– Dacă vorbesc din punct de vedere al pregătirii, echipa este total nepregătită la toate capitolele atât tactic, fizic, cât şi psihologic, iar din cel al lotului de jucători, acesta este foarte subţire. Dar cea mai mare problemă am întâlnit-o la mentalitatea sportivilor cu privire la fotbalul de performanţă. În plus am preluat echipa în perioada competiţională fără a putea pregătii din timp în perioada precompetiţională.
– Care este primul lucru care trebuie schimbat?
– Sunt mai multe lucruri care trebuie schimbate. Aş pune pe primul loc mentalitatea sportivilor deoarece cred că sunt fotbalişti în echipa care pot face pasul spre marea performanţă, dar care nu au spirit de sacrificiu pentru a pune pe primul loc fotbalul în detrimentul multor tentaţii din ziua de azi.
– Cine şi cu ce a greşit pentru că s-a ajuns la această situaţie?
– Nu sunt eu în măsură să mă pronunţ la această întrebare, chiar dacă aş putea trage câteva concluzi, cei în măsură să vă răspundă sunt antrenorii şi cei care sau ocupat de echipă până la venirea mea aici.
– S-au făcut schimbări majore şi la capitolul jucători. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?
– La venirea mea la această echipă am găsit puţini jucători care au evoluat la echipa în campionatul trecut. Pe lângă ei au venit câţiva copii cu care eu am mai lucrat, câţiva jucători din Arad, plus câţiva juniori promovaţi de mine de la echipa de juniorii condusă de domnul Ionaşu.
– Pe ce veţi miza turul acesta de campionat?
– Nu pot miza decât pe atitudinea şi ambiţia jucătorilor pe o îmbunătăţire a pregătirii echipei cu toate ramurile ei, pe sprijinul suporterilor şi pe obţinerea de rezultate pozitive
– Care sunt următoarele meciuri?
– Acasă cu Şofronea şi meciul de cupă la Târnova.
– Ce şanse credeţi că aveţi?
– Nu pot să-mi dau cu părerea, sper să fie cât mai mari.
– Care este obiectivul echipei şiriene în acest campionat?
– Obiectivul nu poate fi altul decât formarea unei echipe competitive care să joace un fotbal de calitate bună. Promovarea tinerelor talente localnice şi ocuparea unui loc cât mai bun în clasament, care să justifice munca mea şi a fotbaliştilor la antrenamente şi meciuri
– Cine este principalul contracandidat al echipei din Şiria?
– Eu cred că însăşi echipa din Şiria.
– Cum colaboraţi cu colegul dvs. Sandu Bilan?
– Avem o colaborare excelentă, o colaborare profesionistă.
– Care este părerea dvs. despre condiţiile existente la Şiria?
– Condiţiile existenţe la baza sportivă sunt de un nivel înalt. Trebuie felicitat domnul primar pentru construirea bazei sportive, cât şi familia care se ocupa de îngrijirea ei.
– Când aveţi antrenamente şi cum răspund jucătorii la programul echipei?
– Facem 3 antrenamente săptămânal iar cu privire la răspunsul jucătorilor la şedinţele de pregătire e prea devreme să pot face o analiză, însă în timp sper să răspundă cât mai bine.
– Ce ne puteţi spune despre liga în care evoluaţi?
– Multe echipe sau întărit, iar pentru promovare cred că se vor bate Ineul şi Chişineu-Criş rămând ca pentru celelalte poziţii, cât şi pentru salvarea de la retrogradare să se bată restul echipelor unele cu şanse mai mici sau mai mari
– Care este colaborarea cu domnul primar?
– Colaborarea este foarte bună, rar am întâlnit un primar atât de pasionat pentru sport, mai ales fotbal. Sper că această colaborare să fie foarte bună şi pe viitor ţinând cont că în fotbal nu se poate face performanţă într-o săptămână, o lună sau trei, ci doar după un ciclu de 2-3 ani de muncă şi seriozitate.
– Vă rugăm să faceţi şi o scurtă descriere a situaţiei actuale din fotbalul românesc.
– Ruşine, minciună, prostie, fotbalul românesc trebuie schimbat din temelii, de la ligile inferioare, deoarece a scăzut foarte mult valoare lui şi încă este pe o pantă descendenta faţă de celelalte ţări europene. Trebuie pus baza pe creşterea tinerelor talente la nivelul centrelor de copii şi juniori, pe pregătirea şi documentarea antrenorilor de la echipele profesioniste, că doar faptul că ai fost mare fotbalist nu înseamnă că automat eşti sau vei deveni un mare antrenor şi pe o modernizare la nivelul medicinii sportive.
– Ce mesaj transmiteţi şirienilor?
– Să aibă încredere în mine în calităţile mele de antrenor chiar dacă sunt încă tânăr pentru meseria de antrenor, am pasiune şi pricepere în cea ce fac. Să vină în număr cât mai mare la stadion să uite ce a fost în trecut şi să susţină echipa Şiria care este echipa lor ce trebuie susţinută şi la bine şi la greu.

print