Interviu cu Cosmin Pintean, administratorul Primăriei Şiria

– D-le Pintean, care sunt cele mai costisitoare investiţii pe care Şiria le-a făcut în anul 2011?

– Cel mai important proiect care a fost finalizat în anul 2011 este proiectul cu fonduri structurale “Extindere şi modernizare Şcoala generală «Ioan Slavici» Şiria” ale cărui lucrări au demarat în vară şi s-au finalizat în luna decembrie. Pe data de 20 decembrie s-a întocmit procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Investiţia a avut o valoare totală de 1.850.000 de lei, a fost finanţată din fonduri structurale prin Programul Operaţional Regional 2007 din bugetul local, cofinanţarea din bugetul local şi cheltuielile eligibile, respectiv TVA-ul şi dotările, tot din bugetul local.

– Ca o părere personală a d-voastră, cum arată această lucrare?

– Şcoala arată acum foarte bine. Vreau să menţionez că s-a reabilitat un corp de clădire care, ulterior, s-a mai extins cu un număr de 8 săli de clasă şi o cancelarie, 4 dintre sălile de clasă sunt laboratoare specifice: fizică, informatică, chimie şi biologie, cu dotările specifice pentru fiecare. Toată dotările: mobilier, material didactic, hărţi, planşe, calculatoare se vor achiziţiona probabil în luna ianuarie, licitaţia fiind în curs de desfăşurare. Ele sunt calculate cheltuieli neeligibile şi se vor plăti din banii primăriei, aceste dotări ajungând la suma de aproximativ 400.000 de lei.

„Centrul Şiriei are o nouă înfăţişare”

– Am văzut că s-a amplasat şi un bust al celui care a dat numele şcolii, patronul ei spiritual, marele scriitor Ioan Slavici.

– Într-adevăr, bustul a fost realizat de o firmă din Bucureşti ca o donaţie pentru comuna Şiria, şi aşa cum spuneaţi, îl reprezintă pe Ioan Slavici, marele om de cultură şi scriitor care s-a născut pe meleagurile Şiriei, bust care a fost montat de angajaţii primăriei. Lângă acest monument s-a refăcut intrarea în şcoală prin acel loc, s-a refăcut gardul şi, de asemenea, s-a montat şi se va mai monta pavaj în curtea şcolii, s-au plantat pomi ornamentali, s-a pus stâlpi de iluminat ornamentali, prin aceasta întreg centrul luând o nouă înfăţişare, fiind reabilitate şi trotuarele, scurgerile de apă pluvială, parcări, etc. Revenind la proiectul cu şcoala, aş dori să menţionez că lucrările au fost realizate de firma “Amahouse” din Arad care a câştigat licitaţia pentru execuţia lucrărilor iar aceste lucrări au fost de bună calitate.

– S-a respectat termenul de finalizare?

– De-a lungul desfăşurării proiectului au fost mici probleme, au intervenit nişte situaţii neprevăzute în proiectul iniţial – au trebuit mutate nişte conducte de apă, probleme legate de canalizarea din curtea şcolii – astfel că termenul iniţial a fost puţin depăşit, dar, repet, au fost nişte situaţii care nu pot fi imputate constructorului.

– Care ar fi al doilea, dar în acelaşi timp şi benefic proiect pe care l-aţi realizat în anul 2011?

– Finalizarea lucrărilor de modernizare a Căminului Cultural Şiria în valoare totală 1 milion de lei. În cadrul acestor lucrări s-a extins şi amenajat sala principală a căminului, s-a introdus instalaţia de climatizare, s-a refăcut instalaţia de apă curentă, au fost amenajate băile, etc. Noi sperăm ca în anul 2012, dacă bugetul ne va permite, să demarăm modernizarea bucătăriei şi apoi dotarea ei cu tot ceea ce este necesar pentru ca organizarea unui eveniment festiv să beneficieze de cele mai bune condiţii, atât de preparare a hranei cât şi de depozitare a acesteia.

„Am avut multe solicitări pentru Căminul Cultural din Şiria”

– Aţi avut solicitări pentru căminul cultural în acest an?

– Da, au fost foarte multe. Pe perioada verii, în fiecare sâmbătă şi uneori şi duminica, au fost organizate acolo nunţi sau alte evenimente. Mai mult decât atât, oamenii au apreciat ceea ce am construit noi acolo şi am avut solicitări şi din partea altor cetăţeni, din alte localităţi – Miniş, Pâncota, Covăsânţ –, pentru că în zonă nu mai există o sală la nivelul celei pe care o avem noi, la Şiria.

– Ştiu că aţi avut în vedere şi lucrările la baza sportivă din localitate şi nu numai.

– Într-adevăr, pe parcursul anului acesta s-au finalizat lucrările şi la baza sportivă din Şiria, proiectul a fost finanţat prin Ordonanţa de Guvern 7, recepţia şi inaugurarea a avut loc în jurul datei de 1 iulie iar acum putem spune că stadionul are o cu totul altă faţă, începând de la tribuna pe care s-au montat scaune de plastic, până la vestiarele complet reabilitate aici intrând instalaţiile de apă, de canalizare, interioarele, pardoselile, etc. Nu în ultimul rând vreau să spun că terenul de joc a fost mărit, pentru a primi omologare, s-a refăcut gazonul, s-au montat alte porţi, s-a făcut instalaţia de nocturnă realizată din fondurile proprii şi cu personalul propriu al primăriei. În acelaşi timp s-a amenajat şi piaţa stadionului, a fost amplasat acolo un monument, în acela loc desfăşurându-se o paradă militară la “Ziua eroilor”, o manifestare care m-a impresionat şi a impresionat foarte multă lume venită la acel eveniment. Vreau să mai adaug că în cursul acestui an, din subvenţiile pe care primăria Şiria le-a primit de la APIA pentru terenurile şi păşunea pe care o are în proprietate s-a achiziţionat un tractor modern, cu utilaje de întreţinere a păşunii – o freză, un dispozitiv care taie tufişurile, o instalaţie de împrăştiat îngrăşăminte chimice aceasta putând fi folosită şi iarna pentru împrăştierea materialului antiderapant pe drumurile din localitate, o lamă de zăpadă – astfel că putem spune că suntem dotaţi şi din acest punct de vedere. Chiar în această toamnă, cu aceste utilaje s-a tăiat spinii, s-au făcut alte operaţii necesare întreţinerii acestor păşuni, astfel că ele îşi dovedesc pe deplin utilitatea. Aş vrea să vă mai informez că tot în acest an dispensarul medical din comuna Şiria a fost renovat integral din bugetul local, investiţia ridicându-se la suma de aproximativ 100.000 de lei iar acum această unitate medicală are o cu totul altă faţă, oferind condiţii mai bune pacienţilor.

„Nu ne vom opri cu investiţiile”

– Aţi enumerat multe investiţii pe care Şiria le-a reuşit în acest an. Făcând un bilanţ, aţi realizat împreună cu echipa primăriei tot ceea ce v-aţi propus pentru anul în curs?

– Eu consider că întotdeauna este loc şi de mai bine, însă făcând acel bilanţ de sfârşit de an de care pomeneaţi şi având în vedere că anul 2011 a fost un an, oarecum, de criză, deoarece lumea şi România nu şi-au revenit din criza care ne-a afectat, eu consider că investiţiile care s-au realizat la Şiria sunt peste aşteptări. Noi însă nu vrem să ne oprim aici şi vreau să vă informez că a fost depus un proiect pentru construirea unui centru turistic în localitatea Galşa prin măsura 3.1.3. din Fondul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală iar acest proiect este aprobat, a primit finanţare, urmând ca în cel mai scurt timp, probabil la începutul anului viitor să se demareze lucrările. Acest centru turistic presupune a fi ridicată o construcţie nouă, de aproximativ 70-80 mp, unde vor munci 2 angajaţi care vor da informaţii turiştilor, se vor ocupa de promovarea frumuseţilor localităţii noastre, a comunei Şiria şi a împrejurimilor. Eu cred că până acum am făcut destul de puţin în domeniul turismului dar prin realizarea acestei investiţii vrem să popularizăm mai mult zona noastră, o zonă frumoasă şi bogată, care să fie cunoscută mai bine de turiştii români şi chiar străini.

– Cum de faceţi această investiţie la Galşa şi nu la Şiria, având în vedere că aici se află cetatea, muzeul “Ioan Slavici”, etc.?

– Am avut nevoie de un teren fără construcţii, cu utilităţi iar acesta a fost găsit la Galşa, pe drumul comunal care duce la carieră, aproape de drumul judeţean, vis-a-vis de fostul CAP. Aşa a fost proiectul de la bun început, iar noi am considerat că Galşa este în mijlocul comunei şi având şi acest teren central acolo am hotărât ridicarea acestui centru turistic. Aş vrea să mai adaug că s-a finalizat un studiu de fezabilitate pentru construirea a două blocuri ANL în Şiria, pe terenul din faţa dispensarului medical, documentaţia a fost depusă la Compania Naţională de Investiţii, noi avem speranţe că o să primim finanţare şi, probabil, în cursul anului viitor să demareze construcţia propriu-zisă.

– Din câte ştiu la Şiria nu sunt blocuri ANL. Credeţi că vor fi folositoare ele, mai ales pentru tineri?

– Bineînţeles, aceasta a fost chiar ideea de la care am pornit, aceea de a ajuta tinerii care în momentul de faţă nu îşi pot permite să construiască sau să achiziţioneze o locuinţă. Aceste locuinţe ANL vor fi destinate în principal închirierii, urmând ca după o anumită perioadă ele să poată fi cumpărate în rate sau cu banii jos.

– Ce doriţi să le transmiteţi şirienilor de sărbători?

–       Le transmit ca noul an care se apropie să le aducă noi bucurii, satisfacţii, împlinirea tuturor dorinţelor, împreună cu tradiţionalul “La mulţi ani!”.

print