„Mă străduiesc ca Şiria să fie comuna cu cele mai mari realizări din judeţ”

Interviu cu Valentin Bot, primarul comunei Şiria

– D-le primar, iată suntem în luna septembrie şi de la ultima noastră întâlnire am observat că aţi continuat lucrările începute şi că aţi demarat investiţiile la aşa-numitul “Drum al vinului”.

– Într-adevăr, luna august a fost o lună a concediilor şi chiar dacă atât eu, ca şi primar, cât şi viceprimarul am fost în concediu, administraţia locală a comunei Şiria nu a fost în vacanţă şi au fost desfăşurate diferite activităţi, astfel încât, lucrările administrative în comună au avut continuitate. În luna august, aşa cum aţi menţionat, s-au început lucrările la “Drumul vinului”, un proiect câştigat de către Consiliul Judeţean Arad împreună cu primăriile din podgoria Miniş – Măderat – Şiria, Păuliş, Ghioroc, Covăsânţ – un proiect care face parte din Programul Operaţional Regional şi care constă în reabilitarea în întregime a DJ 708 care face legătura între DN 7 Păuliş şi DJ 709 intersecţia Şiria. Lucrările continuă într-un ritm susţinut, iar la finalizarea lor vom avea un drum european, un drum care va fi aşa cum ar trebui să arate toate drumurile din judeţul nostru şi din ţară. Vreau să precizez că în cadrul acestei lucrări, în fiecare localitate, se vor amenaja trotuare, poduri, podeţe şi rigole, pe ambele părţi ale drumului, precum şi faptul că se va lărgi drumul propriu-zis, el ajungând la o lăţime de 7 metri, cu o jumătate de metru acostamentul pe fiecare parte. Eu cred că va fi şi frumos, cât mai ales util pentru toţi cei care se vor deplasa pe acest drum.

„Anul viitor se vor crea noi locuri de muncă pentru şirieni”

Prin amenajarea acestui drum va creşte şi numărul investitorilor în podgoria Miniş-Măderat şi mai ales în comuna Şiria. De fapt s-au şi început lucrările la reconversia viţei de vie şi avem o firmă – Crama Del Duca – care în acest moment are pregătită o suprafaţă de 180 hectare teren pentru această acţiune, în această toamnă urmând a se planta 80 de hectare din această suprafaţă, iar restul anul viitor. Prin deschiderea punctelor de lucru se vor primi bani la bugetul comunei şi se vor crea noi locuri de muncă pentru şirieni. Noi dorim ca finalizarea lucrărilor la acest drum să fie prin luna mai a anului 2012 şi eu sper că această acţiune va fi o realizare importantă a primăriilor din acest areal – podgoria Miniş-Măderat.

– Câţi km de drum vor fi asfaltaţi?

– Cu tot cu drumul Păuliş – Sâmbăteni vor fi aproximativ 27 de km. Vreau să mai spun că eu am cerut şi realizarea unei piste pentru biciclete pe tronsonul de drum Păuliş – Pâncota. Solicitarea mea a fost analizată şi aprobată şi cred că se va construi şi această pistă pentru ca să ne aliniem şi din acest punct de vedere ţărilor europene care încurajează atât de mult mersul cu bicicleta.

„Eu îmi doresc ca în cel mult 2-3 ani toate străzile din comuna noastră să fie asfaltate”

– Ştiu că s-a lucrat la realizarea drumului de centură a Şiriei. Care este stadiul lucrărilor acum?

– Următoarea lucrare finanţată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în care este cuprinsă şi comuna Şiria, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, este drumul Arad – Seleuş care va cuprinde şi centura Şiriei precum şi reabilitarea a 19,75 km de străzi din comuna noastră. Acest proiect este aprobat, urmează să se stabilească detaliile tehnice şi apoi se va trece la semnarea contractului, după care vor demara lucrările propriu-zise la centura comunei, iar cel mai târziu în primăvara viitoare, se va trece la asfaltarea celor aproape 20 km de drumuri. Noi aveam în plan şi asfaltarea unor străzi cu bani de la bugetul local. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că, dacă stau pe o stradă care este cuprinsă în programul PNDI, noi nu vom putea face această reabilitare decât prin acest program, urmând ca alte străzi din comună să le reabilităm prin fonduri proprii. Eu îmi doresc ca în cel mult 2-3 ani toate străzile din comuna noastră să fie asfaltate chiar dacă din totalul de 75 de km de străzi pe care-i avem suntem aproape de jumătatea lui.

– Prin construirea drumului de centură vor fi afectate terenurile oamenilor?

– Nu, acest drum va fi construit doar pe suprafaţa deţinută de Primăria Şiria, de fapt, pe păşunea comunei. Noi ne dorim ca, după terminarea acelui drum, în acea zonă să se facă multe investiţii, primăria fiind extrem de deschisă faţă de orice investitor care doreşte să-şi deschidă o afacere în Şiria.

„«Sărbătoarea vinului în Podgoria Aradului » a promovat imaginea Şiriei în Europa”

– În urmă cu câteva zile a avut loc manifestarea “Sărbătoarea vinului în Podgoria Aradului”, un eveniment apreciat de localnici şi nu numai.

– Aşa este. Până în urmă cu 3 ani noi aveam sărbătoarea “La cules de vie în podgorie” care în acest an a ajuns la a 27-a ediţie. Această denumire a fost abandonată datorită faptului că Centrul Cultural Judeţean împreună cu podgoriile din zona Miniş-Măderat au iniţiat proiectul “Drumul vinului”. În cadrul acestei manifestări a avut loc un spectacol folcloric prin care am arătat cum se păstrează tradiţiile populare din zona noastră, care a fost urmat de o expoziţie a producătorilor de struguri şi vin. Această manifestare a avut loc la sfârşitul perioadei 22-24 septembrie când în judeţul nostru a avut loc întâlnirea mai multor asociaţii de viticultori din Europa. Întreaga delegaţie prezentă la acest congres venind apoi în localitatea noastră la această acţiune. Cu această ocazie am reuşit să facem o bună promovare a imaginii Şiriei în Europa.

– În data de 12 septembrie a început noul an şcolar. Care au fost investiţiile făcute de d-voastră pentru începerea lui în bune condiţii?

– Chiar dacă am avut un număr mic de angajaţi care să deservească lucrările de întreţinere la şcoli şi la lucrările din afara lor, pentru că numărul celor care beneficiau de ajutorul social a scăzut drastic, noi am încercat să ţinem ştacheta sus în privinţa activităţii din cadrul şcolilor şi a curăţeniei în comuna noastră.

„Au fost executate lucrări de zugrăveli la mai multe clădiri ale şcolii”

În perioada de vară s-a reabilitat localul nr. 2 al Şcolii Generale “Ioan Slavici” din Şiria, copiii au intrat într-un local nou, modernizat, înfrumuseţat, iar lucrările continuă prin extinderea celor 8 laboratoare prin proiectul POR – Axa 3 de îmbunătăţire a sistemului de învăţământ, noi dorind finalizarea lor până în luna ianuarie-februarie 2012. S-au mai executat lucrările de zugrăveli interioare la şcoala din Mâsca, zugrăveli exterioare la Galşa, precum şi lucrări de întreţinere la grădiniţe aşa că pot spune că toate instituţiile de învăţământ din comună sunt într-o stare foarte bună şi am fost pregătiţi pentru începerea noului an şcolar. Noi o să continuăm să ne implicăm, ca administraţie publică locală şi în viitoarele lucrări de îmbunătăţire a sistemului de învăţământ astfel ca elevii, cadrele didactice şi părinţii copiilor să fie mulţumiţi de modul cum arată grădiniţele şi şcolile noastre.

– În ce situaţie se află acum căminul cultural din Galşa?

– În urmă cu 2-3 luni am depus la Compania Naţională de Investiţii un proiect în care am cerut reabilitarea căminului cultural din Galşa. În urma selecţiei am câştigat acest proiect şi în urmă cu o săptămână am fost solicitaţi de CNI pentru a depune studiul de fezabilitate, studiul geotehnic şi toate actele necesare pentru intrarea la licitaţie a lucrărilor. Sperăm ca în cel mai scurt timp să înceapă lucrările de reabilitare la acest obiectiv, iar la finalul acestora el să fie cel puţin la fel de frumos şi de util ca cel existent la Şiria. În ultima perioadă la căminul cultural din Şiria au avut loc foarte multe nunţi, lumea a fost încântată de condiţiile oferite de această sală multifuncţională pe care o avem acolo şi evident că au avut şi vor avea loc multe manifestări culturale pentru că însăşi denumirea de cămin cultural implică acest lucru. Pe această cale fac şi un apel la şirieni pentru a păstra în bune condiţii ceea ce au găsit la acest cămin, prin aceasta dând şi un exemplu pozitiv de comportament civic.

„Vom realiza un centru turistic la Galşa”

– Ştiu că aţi avut ca proiect şi realizarea unui centru turistic la Galşa.

– În primăvara acestui an, am depus un proiect de înfiinţare a unui centru local de informare şi promovare turistică pe măsura 3.1.3. şi cu această ocazie chiar vreau să invit cetăţenii să depună astfel de proiecte pe măsura 3.1.3 sau 3.1.2  prin care se pot primi bani de la Comunitatea Europeană. Noi ne-am gândit cum am putea să promovăm turistic comuna noastră, de aceea am pregătit acest proiect care în proporţie de 90 la sută este câştigat. A fost selectat ca şi eligibil, am obţinut 100 de puncte şi în viitorul apropiat se va construi acest centru local de informare şi promovare turistică la Galşa, care va crea şi două noi locuri de muncă. Dorim să promovăm turistic întreaga noastră zonă prin obiectivele pe care le avem – mănăstirea Feredeu, muzeul “Ioan Slavici”, bisericile existente, monumentele istorice, cetatea Şiriei, etc. – cât şi prin frumuseţile naturale şi spirituale de care dispunem. Eu am mai spus că vreau ca fiecare cetăţean al comunei să fie mândru că este şirian pentru că prin această demonstrează că există şi realizări în toate domeniile de activitate existente dar, totodată, există şi o viziune pentru viitor.

„Eu zic că Şiria a fost o comună bogată şi frumoasă”

– Nu demult a început campionatul naţional de fotbal, Liga a IV-a, în care activează şi „Şiriana” Şiria.

– Într-adevăr, prin realizarea investiţiei de pe stadionul “Otto Greffner” din Şiria care cred că îl face poate cel mai frumos stadion din judeţ, noi am demonstrat preocuparea pentru sport şi pentru încurajarea întregii mişcări sportive locale, iar pe viitor iubitorii fotbalului din comună vor avea parte de o surpriză plăcută. Eu, prin tot ceea ce fac, mă străduiesc ca Şiria să fie comuna cu cele mai mari realizări nu doar din judeţ ci şi din ţară şi dacă toată lumea vorbeşte de criză, la nivelul administraţiei locale din Şiria nu poate fi vorba de aşa ceva pentru că noi tot timpul avem ceva de făcut şi cred că cetăţenii observă acest lucru prin schimbările pozitive care au avut şi au loc la nivelul întregii comune. Eu zic că Şiria a fost o comună bogată şi frumoasă, este şi acum la fel şi sperăm ca şi pe viitor să aibă acelaşi statut de comună fruntaşă la nivelul judeţului şi a ţării.

– Ce mesaj aţi dori să transmiteţi locuitorilor comunei?

– Aş vrea să fac un apel către toţi şirienii privitor la menţinerea curăţeniei atât în faţa casei cât şi la curăţarea şanţurilor din faţa proprietăţilor lor pentru că odată cu venirea toamnei vor veni ploile şi aş dori să nu păţim ceea ce au păţit locuitorii altor localităţi care din această cauză au avut parte de inundaţii în gospodării sau grădini. Eu cred că din punct de vedere al administraţiei publice locale am făcut tot ceea ce era necesar, dar din păcate interesul unor cetăţeni în privinţa executării şi menţinerii curăţeniei în faţa casei lasă de dorit, or tocmai acest aspect nu cred că ar trebui să constituie o “pată pe obrazul” frumoasei noastre comune.

print

Comments are closed.