Interviu cu Părintele Teoctist Bălana de la Mânăstirea „Sfântul Gheorghe” Feredeu

Ce ne puteţi spune despre Mănăstirea Feredeu din Şiria, având în vedere faptul că este una din cele mai cunoscute mănăstiri din judeţul Arad?

– Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” Ferdeu datează de aproape 200 de ani şi este plasată în pădure, la vreo 3 – 4 km de mers cu maşina de la drumul principal din Şiria. Din tradiţia orală reiese că aici, pe la 1700 – 1791, a fost o aşezare condusă de părintele Filimon sau Filotei, care, în urma retragerii turcilor din Şiria, a fost decapitat de aceştia, iar aşezarea distrusă prin incendiere. După unii istorici, se pare că aşezământul a datat de la 1761-1762, când o mare parte din schituri şi mănăstiri din Transilvania, au fost distruse de către austriacul Bucov, general de armată, la ordinul conducerii de atunci. Cu toate acestea, a existat şi există în continuare, un izvor cu proprietăţi vindecătoare, în special pentru bolile de ochi, motiv pentru care, în 1931, pe locul unor vechi ruine, s-a ridicat un paraclis, închinat Sfântului Gheorghe. Paraclisul a fost finalizat în 1932, când a avut loc şi sfinţirea lui şi când a început oficializarea slujbelor religioase.

O proprietate vizibilă a apei din izvorul care există şi astăzi, este aceia de a nu se strică, chiar dacă este lăsată mai mult timp în vas. În urma unor cercetări chimice, s-a constatat că are un PH de 6,8. Cineva spunea că ar putea fi folosită ca şi apă distilată în farmacii sau spitale.

Mănăstirea din zilele noastre, este mult mai dezvoltată “

– Cum se prezintă Mănăstirea Feredeu în prezent?

Astăzi, după aproape 80 de ani, de când a fost reconstruită aşezarea de sus, putem spune că arată mult mai bine, este mai dezvoltată, mai amplă. În pădure, pe locul vechiului paraclis, s-a ridicat o biserică, închinată tot Sfântului Gheorghe, urmată de clădirile anexate: stăreţia, trapeza şi alte dependinţe, iar la 4 Km , în jos, la baza muntelui, s-a construit o biserică închinată Sfântului Ilie. Mănăstirea din zilele noastre, este mult mai dezvoltată, mult mai accesată de credincioşi, fiind popularizată de cei care primesc răspuns la rugăciuni, fie prin slujbele oficiate, fie prin rugăciunea lor particulară la icoane, în special la icoana Maicii Domnului. Unii chiar au descoperiri. O doamnă a susţinut că a văzut deasupra bisericii o cruce. A avut un trecut mai încercat, cu mai multe greutăţi, iar Dumnezeu i-a descoperit prezenţa Sa, ajutorul Său. Un lucru pe care îl afirmă mulţi credincioşi este faptul că, atunci când se apropie de biserică, pe drumul care vine de jos, de la Şiria, simt că se liniştesc. Obştea care a populat aşezarea de sus, s-a retras, după înfiinţarea bisericii şi aşezării de jos, rămânând aici, ca supraveghetor, un singur monah, ajutat prin rotaţie, de către un preot de jos, la sărbători şi la slujbele oficiate duminica.

“Slujba religioasă se oficiază în fiecare zi”

– Cine slujeşte în prezent mănăstirea şi când se oficiază slujbele?

– Suntem, împreună cu părintele stareţ, patru ieromonahi: trei fraţi jos, şi un călugăr care este sus. Slujba religioasă se oficiază în fiecare zi. În cursul săptămânii, programul religios începe de la ora 6.00 dimineaţa şi se termină la ora 8.00, apoi este reluat de la orele 15.00, cu extindere spre ora 18.00. Vinerea, duminica, în sărbători, începe de la ora 9.00, fiind reluat tot de la ora 15.00, iar vinerea se asociază dimineaţa, după terminarea Sfântului Maslu, se reia slujba, seara de la ora 21.00. Oamenii pot veni oricând la slujbă, începând de la ora 6.00 dimineaţa până la ora 21.00, când se închide poarta.

Care este colaborarea cu Arhiepiscopia Aradului, respectiv cu Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu?

Arhiepiscopul Timotei este originar din părţile Şiriei şi la iniţiativa dânsului s-a construit biserica aşezării de sus, iar cu binecuvântarea Sfinţiei Sale şi celelalte lucruri s-au ridicat. Chiar dacă nu este prezent aici, avem o legătură vie şi oricând este binevenit. De obicei ne vizitează când este ziua de Hram, de Sfântul Ilie, de Sfântul Gheorghe, dar noi îl aşteptăm şi în celelalte zile.

„În afara bisericii, nu există mântuire”

Cum colaboraţi cu Administraţia comunei Şiria, respectiv primarul Valentin Bot?

Colaborăm bine. În primul rând a ajutat la asfaltarea drumului. La aşezarea de sus, nu se putea ajunge decât cu tractor sau căruţă, dar acum poţi ajunge sus în doar cinci minute.

– Ce mesaj doriţi să le transmiteţi locuitorilor comunei Şiria?

– Le doresc tuturor celor care locuiesc în Şiria şi celor care vor mai veni, să aibă bucurie în Hristos, care s-a născut în iesle şi care s-a smerit, murind pe cruce. Să îşi caute mântuirea atâta timp cât sunt sănătoşi şi în putere, nu atunci când sunt răpuşi de vreo boală. Că-i mănăstire, că-i biserică de parohie, uşile sunt mereu deschise, şi atunci de ce să ocolească mântuirea? În afara bisericii, nu există mântuire. Să nu îl lase pe Dumnezeu, orice încercare ar veni, iar dacă au vreo problemă să caute alinarea la preot, prin slujbele bisericii şi să nu recurgă la alte mijloace, cum ar fi vrăjitoria. Le doresc tot binele sufletesc!

Daniel Albu

Roxana Trif

print

Comments are closed.