Dialog cu Viorel Buzdugan, viceprimarul comunei Șiria

– Având în vedere că ne aflăm în plin sezon de primăvară, aș vrea să vă întreb care este situația în ceea ce privește curățenia pe raza comunei Șiria?
– Curățenia de primăvară pe raza comunei Șiria a început și va continua. Pe această cale rog cetățenii comunei să facă curat în fața caselor, să văruiască pomii și să realizeze toate celelalte acțiuni de acest fel, specifice sezonului de primăvară.
– Care a fost situația în ceea ce privește curăţenia din cimitire, având în vedere faptul că Sărbătoare Învierii Domnului tocmai a trecut?
– Cimitirele au fost curate, bine întreținute. Localnicii au îngrijit foarte bine mormintele din incinta cimitirelor, au fost plantate flori, astfel că am întâmpinat cu bine această mare sărbătoare, care impune anumite reguli.
– Primăria comunei Șiria a lansat un apel către cetățenii comunei pentru a nu mai lăsa libere animalele și păsările pe domeniul public. Care au fost rezultatele acestui apel?
– Problema cu lăsarea liberă a animalelor și păsărilor nu este una nouă. Cetățenii au fost rugați în mai multe rânduri să le țină închise. Noi am încercat să fim îngăduitori cu dânșii, dar și dânșii trebuie să fie înțelegători cu noi. Să nu uităm că Șiria face parte din Asociația celor mai frumoase comune din România, însă nu putem să păstrăm acest titlu dacă nu respectăm anumite reguli. Animalele produc diferite stricăciuni și lasă mizerie în urma lor. Majoritatea localnicilor își plantează flori, văruiesc pomii la stradă și nimănui nu-i convine ca animale vecinului să-i strice munca. Încă o dată, rog șirienii să respecte această prevedere pentru că se va lăsa cu amenzi. Noi am fost înțelegători și am mai trecut cu vederea, dar acest lucru nu o să mai țină pe viitor. Am discutat și în Consiliul Local această problemă și am căzut de acord că această neregulă trebuie corectată. Adevărul este că mulți localnici au început să se conformeze și sperăm ca în cel mai scurt timp să înțeleagă fiecare și să respecte această regulă.
– De curând a avut loc o amplă acțiune de ecologizare a Cetății Șiria. Cum a decurs această acțiune?
– Acțiunea s-a desfășurat foarte bine și a fost foarte bine gândită, deoarece administrația din comuna noastră dorește să atragă cât mai mulți turiști pe care trebuie să îi întâmpinăm cum se cuvine. Astfel, în cadrul acțiunii de ecologizare au fost strânse deșeurile, a fost cosită vegetația uscată și alte astfel de activități. Sperăm ca turiștii, dar și șirienii care vizitează Cetatea, să fie mai responsabili și să nu mai arunce gunoaiele la întâmplare, mai ales că sunt locuri speciale de depozitare a gunoaielor, deoarece este foarte simplu să faci mizerie, dar e mult mai greu să faci curat. Comuna noastră este destul de întinsă și are un număr mare de locuitori, iar pentru administrație este greu să cuprindă toată suprafața ei, tocmai de aceea avem nevoie de înțelegere din partea localnicilor și a celor care ne vizitează. În curând se va deschide sezonul concediilor și Cetatea Șiriei este cunoscută și pentru zborurile cu parapanta care se realizează aici și este bine să ne facem o reclamă bună.
– Din păcate, munca administraţiei publice locale, de multe ori nu este respectată de tinerii din comună și în acest sens aș vrea să vă întreb despre parcul din fața bisericii din Galșa.
– Așa este. Din păcate nu numai parcul din Galșa se află în această situație, ci în majoritatea parcurilor și a locurilor de joacă de pe raza comunei se întâmplă stricăciuni. Tinerii se adună până seara târziu, mănâncă semințe și aruncă cojile pe jos, rup florile, distrug băncile, sparg lămpile. Administraţia a investit sume mari pentru toate aceste investiții și pentru a realiza lucruri bune în comuna noastră și este păcat că acestea nu sunt respectate. Localnicii ar trebui să-și amintească cum era înainte în fața bisericii din Galșa și să aprecieze ceea ce am realizat acum. În primul rând părinții trebuie să fie mai atenți cu ceea ce fac copiii lor. Dacă vom aplica amenzi și vom pune părinții la plată sunt sigur că nu vor fi mulțumiți, iar dacă vom plăti reparațiile din bugetul local va fi tot din banii șirienilor. Noi am încercat să facem lucruri bune pentru comunitatea șiriană și ne mândrim când auzim cuvinte de laudă la adresa comunei noastre și de aceea fiecare dintre noi trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a menține comuna la cele mai înalte cote.

Cristina Coleștean

print