Interviu cu ing. Valentin Bot, primarul comunei Șiria

– Suntem în luna august, luna concediilor. Aș vrea să vă întreb dacă ați fost în concediu în această vară?
– Ar fi foarte bine pentru administrațiile publice locale să se acorde o luna de concediu total la toată lumea, astfel ca în restul lunilor de lucru din cursul anului, să fim în efectiv complet. Oricum suntem destul de puțini în administrație, atât la munca de birou, cât și la munca de teren și ar fi bine să ne putem lua concediu, însă în munca administrativă concediul se ia atunci când se poate, nu atunci când vrei. Anul acesta nu voi putea să merg în concediu, deoarece avem foarte multe lucrări demarate. Voi lăsa colegii să se bucure de concediu, iar eu voi rămâne să coordonez lucrările gospodărești din comună, cum sunt cele de alimentare cu gaz metan, apă, canalizare, drumuri, modernizarea parcului și lucrările pe care le avem de întreținut în fiecare zi, mai ales că, din cauza ploilor abundente care au căzut în ultima perioadă, buruienile au crescut excesiv.

„Într-o comună în care într-adevăr s-a muncit și se muncește, de ce să vii și să arunci cu noroi?”

– Am înțeles că, pe raza comunei Șiria, există și anumite persoane, în număr destul de mic, care consideră că nu le sunt necesare lucrările demarate de administrația locală.
– Îmi pare rău că trebuie să deschid acest subiect, dar se pare că, într-adevăr, există persoane la nivelul comunei noastre care nu sunt mulțumite de nimic din ceea ce încercăm noi să realizăm. Există un grup de persoane care nu își doresc cu nici un chip dezvoltarea acestei comune. Voi reveni cu nume și date concrete referitoare la aceste persoane, deoarece șirienii trebuie să își cunoască concetățenii care nu vor apă, canal, gaz. Tot ce am realizat și tot ceea ce se va realiza a dus la dezvoltarea comunei Șiria și reprezintă o mare performanţă pentru noi, deoarece există orașe care nu au au utilitățile și modernizarea comunei noastre. Nu pot să înțeleg ce se întâmplă cu aceste persoane care spun că nu doresc asfalt, motivând că fac prea multe „betoane”, dar într-o civilizaţie nu poți circula în noroi. Dacă era pământ și noroi spuneau că nu îmi dau interesul, iar dacă fac treabă îi doare sufletul că primarul se implică. Oamenii pe la colțuri se miră și se întreabă „oare de ce își dă primarul interesul să facă treabă?”. Răspunsul este unul firesc, de aceea am fost ales primar, ca să fac ceva pentru cetățeni, pentru toți cetățenii comunei. Asta doare cel mai mult, că anumite persoane nu își mai pot face „manevrele” și atunci e mai simplu să arunci cu noroi în realizările pe care le are comuna. Ce-și doresc oare acești oameni de la administraţia locală, dacă nu au nevoie de asfaltări, apă, canalizare, gaz și alte utilităţi? Îmi pun de multe ori această întrebare, ce își doresc acești oameni? Totuși, în opinia lor, care este rolul primarului? Dacă doresc să facă administraţie și să cunoască ceva despre acest domeniu, îi sfătuiesc să citească Legea 215 și să afle care este rolul primarului și ce trebuie să facă un primar. Eu voi trece și peste asta și îmi voi vedea mai departe de drumul și de obiectivele mele, acelea de a realiza cât mai multe pentru această comunitate, chiar daca atrag asupra mea invidia unor persoane. Trebuie să recunosc că nu sunt multe, însă în ultima perioadă localnicii îmi spuneau despre aceste persoane din comună care sunt veșnic nemulțumite și care nu își doresc nimic din ceea ce realizăm noi: „de ce se înfrumusețează comuna Șiria, de ce ard becurile toată noaptea și nu le stinge primarul, cum se face în alte comune, de ce se asfaltează?” E inadmisibil așa ceva! Într-o comună în care într-adevăr s-a muncit și se muncește, de ce să vii și să arunci cu noroi, să te împotrivești dezvoltării și aducerii la un nivel înalt a comunității în care trăiești?

„Nu trebuie să-ți fie frică de primar, ci trebuie să-ți fie frică de Cel de sus”

– Aceste persoane despre care ne vorbeați ar trebui să știe că pentru denigrarea pe nedrept a instituțiilor statului pot fi acționate în instanță.
– Nu vreau să discut despre instanță, deoarece, mai presus de asta, acolo sus, cineva are grijă de noi și ne vede fiecare acțiune. Nu trebuie să-ți fie frică de primar sau de X sau de Y, ci trebuie să-ți fie frică de Cel de sus. Când tu pornești cu răutăți împotriva fratelui tău, a vecinului tău, a familiei tale, atunci ce așteptări să mai ai? Dacă stau să analizez în parte pe fiecare dintre aceste persoane, ajung la concluzia că ei nu se înţeleg cu familiile lor, nu se iubesc între ei, atunci cum să iubească pe cel care face treabă? Asta spune totul!
– Ne spuneați mai devreme despre ploile care au căzut în ultima perioadă. Au afectat acestea comuna Șiria?
– În urmă cu două săptămâni, la Șiria ne-am confruntata cu mici probleme din cauza ploilor. Astfel, în partea de jos a comunei a plouat 25 de litri pe metru pătrat în jumătate de oră, în zona Căminului Cultural au căzut 77 de litri pe metru pătrat în jumătate de oră, iar la Cetate și pe releu au căzut 138 de litri pe metru pătrat în jumătate de oră. Au fost mici probleme din cauza acestor cantităţi considerabile de apă, dar în cel mai scurt timp au fost rezolvate.

„Unii dintre cetățeni trebuie să-și amintească că au și obligații, nu doar drepturi”

Problema este că cetățenii trebuie să știe că este interzis să arunce gunoaie pe văi, pe șanțuri sau la ieșirile din comună. Am depistat cinci localnici care au făcut acest lucru și în cele din urmă vor fi depistați cu toții. Au fost aruncate gunoaie în vii, pe câmp, mai ales acum după reabilitarea drumurilor agricole. Nu se poate așa ceva, consider că este un gest inadmisibil și tocmai de aceea, cei care vor fi prinși, vor fi sancționați drastic. Aruncarea gunoaielor în locuri nepermise va fi sancționată drastic. La fel de drastic va fi pedepsită și încălcarea regulii de păstrare a curăţeniei în fața gospodăriilor, mai ales că există case în fața cărora buruienile au peste 1 metru înălțime. Nu este de datoria primarului să vină și să taie aceste buruieni. Unii dintre cetățeni trebuie să-și amintească că au și obligații, nu doar drepturi. Aceste obligații se referă la păstrarea curățeniei în comună, mai ales în fața caselor fiecăruia și plata impozitelor către administrația locală. De ce să arunci gunoaiele unde apuci, când există un serviciu de salubritate? Nu eu am inventat toate acestea, ci sunt cerințe ale Uniunii Europene. Cetățenii trebuie să fie conştienţi că au și îndatoriri! Așa cum primarul are obligația de a face ceva pentru comunitatea pe care o conduce, și chiar dacă face este înjurat și batjocorit, la fel și localnicii au anumite obligații a căror nerespectare va atrage sancțiuni. Sperăm ca oamenii să realizeze toate acestea și sunt sigur că asta se va întâmpla, mai ales dacă se va schimba gândirea și la nivel naţional. Fiecare român trebuie să fie mai responsabil, fiindcă oamenii știu să îl critice pe cel de lângă ei, dar nu își văd propriile greșeli și obligațiile pe care le au ca cetăţeni ai unei comunități și a unei țări.

„Aprecierile sunt nenumărate și astă mă încurajează să continui lucrările care trebuie făcute, astfel încât Șiria să fie acolo unde îi este locul”

– Una dintre cele mai importante lucrări, care se află în desfășurare la nivelul comunei, este modernizarea Parcului Central din Șiria.
– Într-adevăr, este o lucrare importantă pentru comunitatea noastră. Prin această ne-am dorit și scoaterea în evidență a celui mai mare edificiu cultural pe care îl are Șiria, Muzeul Memorial „Ioan Slavici”. Până acum, pot să spun că această locație nu era un parc în adevăratul sens al cuvântului. Parc înseamnă civilizație, alei, verdeață, lumină, iar ceea ce am avut noi până acum era mai degrabă o aglomerație de buruieni și plante, mizerie, de multe ori, și o putem numi poiana din centrul localității. Așa putea fi numit vechiul „parc”. Acum, când fața lui s-a schimbat, îl putem numi parc în adevăratul sens al cuvântului, unde localnicii se pot relaxa, tinerii se pot plimba cu rolele, pot sta la o poveste, pensionarii se pot întâlni și se pot destinde, deoarece avem și aleea pensionarilor în cadrul acestui parc. Asta înseamnă civilizație. Revin, dacă unui număr foarte mic de persoane nu le convine și nu le place acest lucru, este problema lor. Nu toți avem același gusturi, însă dacă majoritatea apreciază acest lucru, înseamnă că suntem pe drumul cel bun, iar aprecierile sunt nenumărate și astă mă încurajează să continui lucrările care trebuie făcute, astfel încât Șiria să fie acolo unde îi este locul, ne comparându-se cu altă comună din județ sau din țară.

„Evenimentele dedicate lui Ioan Slavici vor continua în luna octombrie, când vom sfinți monumentul cu pământ de la mormântul scriitorului”

– Referindu-ne la cultură, de curând la Șiria avut loc un important eveniment cultural dedicat lui Ioan Slavici.
– În data de 17 august, la Muzeul Ioan Slavici din Șiria, împreună cu muzeografa Laura Mateș, am comemorat 89 de ani de la moartea marelui scriitor. A fost un moment emoționat la care au participat consilieri locali, cetățeni ai comunei, cadre didactice, dar și dl. prof. univ. dr. Ioan Negrilă din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, dumnealui fiind un specialist în operele lui Ioan Slavici. A fost un eveniment frumos, în cadrul căruia fiecare ne-am adus aminte de cele învățate pe băncile școlii despre Ioan Slavici. După acest simpozion am organizat un parastas la Biserica Ortodoxă, iar după acest parastas, am sfințit două cruci din Cimitirul Bisericii Ortodoxe. Este vorba despre crucea reabilitată a lui Iovu Cresticiu, care a fost un om de mare valoare a acestei comune și care a donat comunității locuința sa personală pentru ca, în incinta ei, să funcționze Primăria comunei Șiria. De asemenea, am sfințit crucea refăcută a preotului Mihaiu Borlea, tatăl lui Sigismund Borlea, care a fost un om de valoare și un om de cultură al Șiriei, el fiind înmormântat la Țebea, alături de Avram Iancu. Am refăcut deci crucea părintelui Mihaiu Borlea, deoarece în urmă cu ceva timp, această cruce a dispărut pur și simplu și nimeni nu mai știe nimic despre ea. Însă vom face cercetări și vom descoperi unde este crucea originală. Acest eveniment face parte dintr-un ciclu de manifestări dedicate marelui scriitor. Evenimentele vor continua în acest an, în luna octombrie, când vom sfinți monumentul cu pământ de la mormântul scriitorului, adus de la Panciu, vom sfinți Parcul Central, dar vom dezvelit și un bust al lui Sigismund Borlea, care a fost unchiul lui Ioan Slavici.
– În luna septembrie a acestui an, la Șiria va avea loc un alt eveniment cultural-artistic. Aș vrea să ne dați mai mule detalii.
– În data de 7 septembrie va avea loc sărbătoare „La cules de vie în Podgorie” sau Festivalul Vinului, manifestare tradițională locului. Evenimentul va avea loc în Parcul Central și vom avea invitați de seamă cum ar fi: Claudia Ionaș, Cristi Sălășan, Vasile Conea, dar și prietenul nostru, binecunoscutul umorist Văru Săndel, alături de ansamblurile din comuna noastră, dar și din întreaga zonă.
– Luna august a fost una bogată în ceea ce privește evenimentele și aș vrea să facem referire și la cele religioase.
– Cu mare bucurie am sărbătorit Bisericile din Mâsca și Galșa, cu Hramul Adormirii Maicii Domnului, dar și marea sărătoare din 15 august, Adormirea Maicii Domnului. Împreună cu mulți cetățeni ai comunei Șiria și nu numai, am participat la slujba de la Mănăstirea Feredeu.

„Prin tot ceea ce a realizat, Otto Grefner a dus numele Șiriei pe culmi înalte ale Europei”

– Din păcate, Șiria s-a aflat în doliu din cauza trecerii la cele veșnice a șirianului Otto Grefner.
– Așa este, ne-am confruntat cu un eveniment tragic, dispariția uneia dintre cele mai mari personalități ale sportului șirian, Otto Grefner, care la vârsta de 87 de ani, a plecat dintre noi. A fost un om deosebit al comunei noastre prin tot ceea ce a făcut în fotbal, dar nu numai, dânsul fiind și un important om de cultură, istoric și cercetător. În anul 1982 a plecat în Germania, după care a avut probleme de sănătate, însă cu toate acestea a scris numeroase cărți și astfel a dus numele Șiriei pe culmi înalte ale Europei. S-a stins din viață în Germania, dar a fost adus la Șiria și înmormântat în Cimitirul catolic, alături de părinții săi. Datorită valorii cultural sportive, încă din 2011, administraţia locală din Șiria a decis numirea stadionului din comună, cu numele Otto Grefner în semn de mare prețuire.
„Omul devine tot mai rău, mai invidios, mai egoist, lucruri care eu consider că nu sunt caracteristice pentru români”
– Revenind la administrație, vreau să vă întreb cu ce probleme v-ați mai confruntat în ultima perioadă?
– După cum vă spuneam, am fost puțin dezamăgit de unele persoane din comunitatea noastră și consider că fiecare trebuie să deschidă mai bine ochii și să își conștientizeze obligațiile pe care le are și să nu aștepte mereu să intervină administrația locală. Repet, suntem în număr destul de mic, persoanele de la ajutorul social sunt tot mai reduse, ceea ce înseamnă că aceștia și-au găsit locuri de muncă, fapt care ne bucură, dar este destul de greu să ne ocupăm de toate. Trecând peste acestea, trebuie să recunosc că munca administrativă este una foarte frumoasă, mai ales dacă ai și realizări, iar Șiria se bucură de numeroase realizări, în cei 10 ani de administrație în care am încercat să fac tot ce se poate pentru fiecare cetăţean. Este mai greau pentru cei care nu îşi doresc apă, canalizare, asfaltări, sau alte utilități, deoarece încă nu am aflat ce își doresc aceștia. Probabil preferă un mediu mai „sălbatic”, să spunem așa. Este păcat de o astfel de mentalitate, deoarece mă așteptam la altceva din partea lor. Însă noi vom continua cu lucrările, atât cât timpul ne permite. Probabil observați că ziua parcă nu mai are 24 de ore, timpul trece foarte repede, omul devine tot mai rău, mai invidios, mai egoist, lucruri care eu consider că nu sunt caracteristice pentru români. Însă probabil cauza tuturor acestora este invidia.
– Poate aceste răutăți sunt cauzate și de apropierea alegerilor prezidențiale.
– Nu cred că aceste lucruri au legătură cu alegerile prezidențiale. Într-adevăr, alegerile se apropie și sperăm ca cel ce ne va conduce țara să fie un om care a demonstrat și care a avut realizări în ceea ce a făcut până acum. Mă refer aici la dl. Klaus Iohannis, pe care îl apreciez și mă bucură faptul că un primar care a demonstrat și a făcut din Sibiu un mare oraș european, candidează la funcția de președinte al României. Eu îi dau șanse mari, îi dau și votul, deoarece este un om de dreapta, un om capabil, care a lăsat ceva în urmă și cine a văzut Sibiul poate să confirme acest lucru, un om care are ținută și moralitate. Consider că dl. Iohannis este potrivit pentru funcția de președinte al României și prin tot ceea ce a realizat, consider că are susținerea întregii Europe.
– Ce mesaj transmiteți locuitorilor comunei Șiria?
– Doresc să le transmit tuturor sănătate, succes în viață și în toate activitățile pe care le desfășoară și să analizeze ceea ce este bine și ceea ce este rău pentru ei, pentru cei de lângă ei, dar și pentru comunitatea din care fac parte.

Daniel Albu

print