Interviu cu Eusebiu Pistru, candidatul ARD pentru Camera Deputaţilor, pe Colegiul V

– Domnule Eusebiu Pistru, aveţi o activitate intensă în Colegiul V, unde candidaţi pentru un loc în Camera Deputaţilor…
– Eu consider că în ultimele şase luni am avut o activitate intensă în tot judeţul. Este, de fapt, o obligaţie faţă de cetăţeni, faţă de votul lor de la alegerile locale, prin care am ajuns vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Pe de altă parte, dat fiind că suntem în campanie electorală, e normal să pun un accent mai mare pe această zonă.

„Competiţia aduce progres”

– Recent s-a finalizat turneul de fotbal organizat de dumneavoastră în această zonă, a colegiului 5. De ce fotbal?
– Să le luăm pe rând. Fotbal, pentru că fotbalul este cel mai popular sport, inclusiv în mediul rural. Apoi, din activitatea noastră zilnică e bine să nu lipsească sportul, mişcarea. Acesta a fost un al doilea argument. Au apărut terenuri şi baze sportive noi aproape în fiecare comună, tineretul şi nu numai îşi doreşte să facă mişcare. Şi, în cele din urmă, dar ca argument mult mai important, am dorit să aduc în acest colegiu un spirit de competiţie. Sunt convins că întotdeauna competiţia aduce progres, aduce dezvoltare.
La acest turneu a fost o rivalitate între echipe, dar numai pe teren. În afara lui, înainte şi după meciuri, am văzut unitatea oamenilor. Cred că nouă, românilor, ne lipseşte această unitate pe care am avut-o acum 10 sau 20 de ani. De asemenea, am trezit dorinţa de competiţie între primari, între comunităţile locale. Înainte de meciuri şi după, la discuţii primarii au discutat între ei despre realizări şi proiecte, s-au trezit ambiţii de genul „dacă el a făcut eu de ce să nu fac?”. Dacă la fotbal, şi în sport în general, există de obicei doar un singur învingător, în această „competiţie”, a primarilor, fiecare poate fi învingător.

„Turneul de fotbal a fost un prilej pentru a le stimula primarilor spiritul de competiţie”

– Deci acest turneu a fost doar un motiv strategic pentru a-i atrage pe primari într-o competiţie de administraţie?
– Nu. Turneul a fost un prilej pentru a le stimula primarilor spiritul de competiţie, dar acest turneu se va desfăşura şi în viitor. Poate că primarii vor avea şi alte prilejuri de a se întâlni, nu doar la fotbal. Însă pentru cei care au jucat efectiv, fotbalul va rămâne fotbal.
– Această „mutare” este o strategie administrativă sau politică?
– Până la urmă, politica trebuie să se regăsească în administraţie. Fac parte dintr-o echipă care de 10 ani construieşte în judeţul Arad, o echipă care a gândit pentru acest judeţ o dezvoltare unitară. De aceea primarii trebuie să fie apropiaţi unul de celălalt, indiferent de culoarea politică, pentru că politică se face o lună-două, odată la patru ani, dar administraţie se face zi de zi, timp de patru ani. Nu poţi să ai apă şi canalizare într-o comună, iar în cealaltă, aflată la doar câţiva kilometri, să nu ai nici una, nici alta. Omul, cetăţeanul, cel care pune ştampila, la urma-urmei, nu este vinovat că vecinul său are şi el nu. Toţi trebuie să avem acelaşi statut, aceleaşi beneficii de la administraţie. De aceea, ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, funcţia mea actuală, încerc să contribui la o dezvoltare uniformă. Aşa am procedat şi ca secretar de stat, aşa voi proceda şi ca parlamentar.

„Rolul parlamentarilor în această ţară este să facă legi, nu administraţie locală”

– Tot la administraţie ne întoarcem. Dar cum poate un parlamentar să ajute administraţia, să-şi ajute primarii din propriul Colegiu?
– Sigur, în mod direct, rolul parlamentarilor în această ţară este să facă legi, nu administraţie locală. Dar, în acelaşi timp, parlamentarul trebuie văzut ca un ambasador al Colegiului la Bucureşti, care reprezintă interesele oamenilor. Eu consider că un parlamentar poate, chiar trebuie, să sprijine dezvoltarea localităţilor din colegiul său. Cum o poate face? Simplu…
Dezvoltare se poate face prin proiecte, care urmează să fie finanţate, fie din bani de la Bugetul Naţional, fie din bani europeni, fie din bani de la Consiliul Judeţean. Pentru ca un proiect să fie aprobat are nevoie de două lucruri foarte importante. Primul: proiectul să fie bine întocmit, atât din punct de vedere tehnic, cât şi ca oportunitate. Al doilea aspect este voinţa politică. Nu trebuie să ne ascundem după deget, fără voinţă politică e greu să promovezi proiecte pentru că posibilitatea de finanţare e întotdeauna mai mică decât cererea.
Eu cred că îndeplinesc ambele criterii. Pot ajuta primarii pentru ca proiectul promovat să fie bun, ceea ce în limbaj administrativ înseamnă că e eligibil. Şi, mai ales, pot fi un parlamentar care se bate pentru Colegiul său şi are voinţă politică. Am demonstrat acest lucru atunci când m-am luptat ca Aradul să aibă autostradă, ca Aradul să aibă pasaje rutiere, ca Aradul să aibă o linie de cale ferată modernă. Acum, cei care ne reprezintă la Bucureşti dovedesc că nu au voinţă politică măcar pentru a continua proiectele începute de mine: pasajele peste calea ferată din marginea Aradului nu mai au finanţare, drumul Arad – Şiria, pe care trebuie să-l repare Guvernul, a fost abandonat, iar exemplele pot continua.

„Nu putem să abandonăm la infinit proiecte începute”

– Credeţi că lucrurile se vor schimba după 9 decembrie?
– E obligatoriu să se schimbe. Să mă refer numai la comuna Şiria. Faceţi comparaţie între drumul Şiria – Arad, aflat în administraţia Guvernului, şi drumul Şiria – Covăsânţ – Ghioroc, celebrul Drum al Vinului, modernizat printr-un proiect al Consiliului Judeţean. Asta e diferenţa: un politician responsabil face administraţie raţională, în funcţie de interesele oamenilor, nu de interesele partidului. Nu putem să abandonăm la infinit proiecte începute, numai pentru că au fost demarate de alţii. Când este vorba de interesul public, cum este cazul drumului Şiria – Arad sau a pasajului rutier de la intrarea în Arad, atunci fiecare politician responsabil, indiferent de culoarea politică, trebuie să se zbată, după posibilitate, pentru interesul oamenilor. Din păcate, n-am văzut această zbatere la actualii parlamentari din acest Colegiu, deşi aceştia sunt la Putere. Nu au absolut nicio scuză pentru blocarea lucrărilor…

„La aceste alegeri trebuie să avem încredere în oameni, nu în sigle de partid”

– În încheiere, ce le transmiteţi cetăţenilor?
– Să aibă încredere în oamenii de cuvânt, care atunci când promit se şi ţin de promisiune. Un astfel de om este, de exemplu, primarul Valentin Bot. Dar şi primarul Bot are nevoie de sprijin, pentru a-şi duce promisiunile la bun sfârşit, de un partener la Bucureşti, care să-i reprezinte interesul. Cred că la aceste alegeri trebuie să avem încredere în oameni, nu în sigle de partid.

print