Interviu cu Viorel Buzdugan, viceprimarul comunei Şiria

– Ce impresie v-a lăsat d-voastră, ca organizator, manifestarea „Zilelor Şiriei”?

– Această sărbătoare a comunei, intitulată “Zilele Şiriei” a fost o reuşită deplină. Participanţii din comuna noastră şi chiar şi din alte localităţi, au aşteptat această manifestare şi au văzut că a bine organizată, dovadă fiind şi faptul că lumea nu a plecat chiar dacă a plouat puţin. Ca o concluzie aş putea spune că a fost o manifestare care ne-a lăsat o impresie foarte plăcută.

– Mulţi dintre participanţi au spus că a fost cea mai bine organizată acţiune de până acum. Ce părere aveţi de această afirmaţie?

– Eu zic că noi am reuşit să căpătăm experienţă an de an. Am reuşit să ţinem pasul cu timpul şi în fiecare an am căutat să avem o organizare cât mai bună, oamenii să se simtă bine şi să vină cu drag la această manifestare.

– Toată lumea a mâncat, a băut. Cum a arătat stadionul după terminarea manifestării?

– Terenul a arătat destul de bine. Sărbătoarea a început sâmbătă, a continuat duminică iar luni la ora 10.00 terenul a fost curat. Salariaţii Primăriei, oamenii care primesc ajutorul social au pus mâna şi au făcut curăţenie după ce în prealabil agenţii economici, care au avut standuri acolo cu mese, bănci, aparate frigorifice, şi le-au ridicat şi le-au transportat la sediul lor. S-a tuns gazonul şi s-a udat, iar acum putem spune că totul este ca nou.

– Având în vedere că încă nu aţi inaugurat stadionul din localitate, lucrările pentru aceasta fiind pe final, aţi avut parte de acte de vandalism la această sărbătoare?

– Aţi pus o întrebare foarte bună. Acte de vandalism nu au fost pe teren, dar, din păcate, ele au existat în afara lui şi aici mă refer la faptul că, nişte tineri inconştienţi au stropit cu o soluţie monumentul din apropierea stadionului. Pe această cale, “le mulţumesc părinţilor care cresc asemenea exemplare de oameni”, cu ghilimelele de rigoare. Poate că acel care a făcut acest gest a stropit însăşi numele bunicului sau străbunicului lui pentru că acel monument a fost ridicat pentru a comemora memoria celor care au luptat pe front. Noi am încercat să curăţăm acest monument, vom vorbi cu cei care au montat marmora să vedem ce putem face dar, gestul în sine, pătează imaginea frumoasă a monumentului dar şi pe cea a comunei noastre. Aş vrea să punctez însă un aspect: sunt oameni care ne ajută în privinţa acestor tineri teribilişti care, îmi pare rău să spun, ne fac comuna de râs, dar în primul rând se fac pe ei şi familiile din care provin de ruşine. Din partea unei persoane căreia nu o să-i dau numele, am primit o plângere cu privire la modul în care se comportă unii tineri plecând cu mijloacele de transport de acasă la liceu şi invers. Ba mai mult, am primit şi un tabel cu numele acestor tineri, care nu fac cinste comunei, ei fiind o pată neagră pe imaginea Şiriei. Administraţia locală se străduieşte ca localitatea Şiria să fie una dintre cele mai frumoase din ţară, mărturie stând chiar şi indicatorul care se află la intrarea în comună, dar, cu asemenea oameni nu se poate face acest lucru. Cu ajutorul Poliţiei locale, cu care avem o foarte bună colaborare, o să încercăm luarea unor măsuri drastice pentru că văd că de vorbă bună nu se poate.

– Credeţi că educaţia făcută de părinţi are un efect în comportamentul lor?

– Nu aş vrea să mă refer la părinţi pentru că poate ei nici nu ştiu pe unde umblă sau ce fac copiii lor, dar eu cred că ar fi bine să-i verifice un pic. Nu toţi tinerii sunt la fel ci e vorba doar de un grup dintre ei care, aşa cum am spus, fac de ruşine comuna noastră.

– Bănuiţi pe cineva în legătură cu actul de vandalism făcut asupra monumentului?

– Nu vă pot da prea multe detalii, dar suntem pe urmele cuiva. S-a început o anchetă în acest sens, iar la finalizarea ei, cu siguranţă, veţi primi toate informaţiile pentru a le publica în ziarul d-voastră.

– Ce acţiuni o să mai aveţi în următoarea perioadă?

– La nivel de comună va mai exista o acţiune de amploare şi mă refer aici la inaugurarea stadionului “Otto Grefner” pe data de 29 iulie a.c. care va cuprinde manifestări sportive de masă, vom avea invitaţi speciali şi multe alte surprize. În toamnă vom avea acţiunea “La cules de vie în podgorie”, o manifestare care se desfăşoară de mulţi ani la Şiria.

– Unii dintre oamenii din comună ne-au spus că poate ar fi fost mai bine ca în fiecare localitate din comună să fi existat câte o manifestare, cu ocazia „Zilelor Şiriei”.

– Eu cred că aceasta este părerea unor cârcotaşi. Vă daţi seama ce greu ar fi fost să cărăm aceste ansambluri de copii dintr-o localitate în alta, ar fi trebuit amenajate scene, create condiţii etc. La manifestarea care a avut loc la Şiria a existat şi festivalul “Autentic fest” în care aceste ansambluri ale copiilor şi-au putut prezenta cântecele şi dansurile. Pot să vă spun însă că în decembrie, în fiecare localitate componentă a comunei, pe perioada a două zile vor avea loc manifestări la care aceste ansambluri vor putea participa, aşa după cum s-a întâmplat şi anul trecut.

– Trecând discuţia noastră în plan sportiv, ce ne puteţi spune în legătură cu echipa de fotbal „Şiriana” Şiria?

– Spre bucuria noastră, „Şiriana” Şiria a promovat în divizia D, chiar dacă pentru administraţia locală acest lucru înseamnă o cheltuială în plus, în sensul bun al cuvântului. Deşi jucătorii au jucat benevol, fără a fi plătiţi pentru efortul lor, după multă muncă au reuşit această promovare, lucru pentru care şi eu îi felicit şi vreau să-i asigur că administraţia îşi va da tot interesul pentru ca echipa să facă o figură frumoasă în acest eşalon şi, de ce nu, chiar mai sus.

– Ce doriţi să transmiteţi şirienilor?

– Tuturor locuitorilor din comuna Şiria le doresc multă, multă sănătate, să se bucure de rezultatele muncii lor pentru că sunt nişte oameni harnici şi să încerce în continuare să păstreze curăţenia, atât în faţa casei lor cât şi în comună.

print

Comments are closed.