Interviu cu ing. Valentin Bot, primarul comunei Șiria
– De curând ați condus o delegație a comunei Șiria într-o vizită la Bouguenais, Franța, localitate înfrățită cu Șiria. Ce ne puteți spune despre această vizită?
– La invitația orașului Bouguenais, în perioada 1-7 decembrie, împreună cu o delegație din Șiria am efectuat o vizită în cadrul căreia am vizitat orașul Bouguenais și am participat la o serie de întâlniri pe mai multe teme, organizate de administraţia acestui oraș. În primul rând, am discutat despre formele asociative care există în Bouguenais, fiind vorba despre 200 de asociații, fiecare cu un profil de activitate, în cadrul cărora lucrează foarte mulți voluntari. Dintre cele 200, asociația cea mai importantă este ABJC, asociaţie care a ținut legătura cu Șiria. Noi am fost reprezentați de două asociaţii, Asociația Cetatea Șiriei și Asociaţia Boramis, care au legături foarte bune cu asociațiile din Bouguenais. Pe lângă întâlnirile asociative, am avut întâlniri și cu Consiliul Municipal al oraşului și am vizitat obiectivele cele mai importante din Bougnais. De asemenea, am avut o întrevedere și cu doamna primar Michèle Gressus și am încercat să le aduc la cunoștință francezilor că relațiile dintre Șiria și Bouguenais trebuie să continue și pe mai departe. Aceste relații datează din 1990. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, în anul 2010 s-a semnat și un protocol de jumelaj, de înfrățire, între cele două localități. Am avut discuții și despre proiectele de viitor, iar în anul 2015 o delegație de 40 de persoane din Bouguenais va efectua o deplasare la Șiria, în perioada 22-28 iunie, când la Șiria se va semna continuarea jumelajului, a relației de înfrățire pentru următorii ani. Din promisiunile primite, am înțeles că prietenii noștri francezi nu vor veni cu mâna goală și vom avea o surpriză plăcută pentru comunitatea noastră. De-a lungul timpului, orașul Bouguenais a ajutat foarte mult comuna Șiria, iar acest fapt ne bucură pe deplin.
„Relațiile dintre Șiria și Bouguenais vor merge mai departe”

Din păcate, avem cetățeni în comuna Șiria care transmit date eronate celor din Bouguenais, iar una dintre cele mai neplăcute astfel de informații, date de așa-zișii „binevoitori” ai acestei comune, a fost aceea că Șiria nu ar mai dori să aibă legături cu Bouguenais. Însă nu este posibil ca un simplu cetățean, care nu are nici o funcție administrativă sau politică în această comună, să se exprime în numele administrației locale și a întregii comunități cu referire la astfel de informații total eronate și false. Reprezentații din Bouguenais au înțeles acest lucru, au realizată că este o minciună și i-au catalogat pe acei binefăcători așa cum merită. În rest, putem spune că relațiile vor merge mai departe, vom avea legături strânse cu prietenii francezi. Tot în anul 2015 Șiria va participa, alături de cei din Bouguenais, la un proiect Euro École, care se va desfășura în perioada 18-22 mai 2015. În proiect vor fi implicați aproximativ 25 de copii de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Șiria, cu vârste de 10-11 ani, care vor pleca la Bouguenais, unde vor avea diferite activități alături de alte școli din Europa. România va fi reprezentată de Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Șiria și de o școală din Drăgășani.
– Care sunt diferențele, dar și asemănările dintre administrația din Șiria și administrația din Bouguenais?
– Principala asemănare este aceea că fiecare administrație lucrează în folosul cetățeanului. Rezultatele administrative se văd și la Bouguenais și la Șiria. Chiar am prezentat Consiliului Municipal, care are în componență 33 de membri, imagini cu Șiria care ilustrau transformarea comunei în cei 10 ani de administrație Valentin Bot, dar mai ales în cei 25 de ani care au trecut de la prima lor vizită la Șiria. S-au declarat plăcut impresionați de ceea ce s-a realizat în comună și acest lucru a făcut ca relațiile noastre să continue. Cu alte cuvinte, există interese clare pentru cetățeni de ambele părți, iar acest lucru este foarte bun. Ei pun baza pe voluntariat, iar la Șiria trebuie să încercăm să transmitem și noi cetățenilor acest lucru. O altă diferență este aceea că primarul în Bouguenais este ales cu majoritatea voturilor consilierilor municipali, iar puterea administrativă a primarului merge pană la un anumit nivel. Pe de altă parte, în România, primarul este ales direct de către cetățeni, responsabilitatea lui este mult mai mare, iar implicare trebuie să fie în toate domeniile de activitate, așa cum spune legislația în vigoare cu privire la administrația publică locală.
– Ați avut întâlniri și cu cetățenii din Bouguenais care au fost în anul 1990 la Șiria?
– Ne-am întâlnit cu persoane care au fost pentru prima dată la Șiria în anul 1990 și îmi spuneau ce au găsit aici la vremea respectivă și care era atmosfera atunci, când Ceaușescu era pregătit să distrugă satul românesc. Între timp, în cei 25 de ani, Șiria și alte localități ale țării s-au dezvoltat foarte mult și ceea ce Nicolae Ceaușescu și-a dorit nu s-a concretizat. Acest lucru este important pentru România.

„În România este necesară crearea unei clase de mijloc puternice”

– Ce alte discuții ați mai avut cu doamna primar din Bougnais?
– Am avut o întâlnire apropiată cu d-na primar în cadrul căreia am discutat despre ceea ce s-a realizat în cele două comunități, ceea ce vom face în continuare, despre proiectele comune pe care am putea să le demarăm, dar și despre proiectele europene prin intermediul cărora putem accesa cât mai mulți bani europeni. Dezvoltarea celor două localități este diferită. Francezii au ajuns la un nivel înalt, în vârful piramidei, am putea spune, chiar dacă, după spusele doamnei primar, economia Franței este în cădere. În schimb, în România cred că este necesară crearea unei clase de mijloc puternice care să revigoreze economia acestei țări. Probabil de aceea românii nu se implică în munca de voluntariat. La nivelul Șiriei, mai există persoane care se implică și le mulțumesc pe această cale, dar trebuie să transmitem că nu toate activitățile sau tot ceea ce faci pentru cel de lângă tine se face numai în schimbul unor foloase. Trebuie să existe această gândire, iar românii să nu mai aștepte ceva în schimbul muncii făcute pentru cel de lângă ei sau pentru comunitatea din care fac parte.
– Câți locuitori are orașul Bougnais?
– Orașul Bougnais are aproximativ 20.000 de locuitori. Numărul cetățenilor a crescut o dată cu dezvoltarea zonei, pentru că acolo există o zonă metropolitană din care fac parte 25 de comunități locale. Orașul Bougnais este o localitate aflată la 2-3 km de Nantes, zonă unde se află și aeroportul internaţional Nantes Atlantique și o zonă industrială foarte bogată și cu o dezvoltare bună.
– Revenind pe plan local, ce ne puteți spune despre anul 2014?
– Ne aflăm la final de an 2014, un an foarte bun pentru administrația publică locală prin ceea ce s-a realizat în comună și pot spune că sunt foarte mulțumit de tot ceea ce am reuşit să facem, împreună cu angajații primăriei și Consiliul Local. Sunt mulțumit și de cetățenii comunei care, în mare parte, au încercat să îşi plătească obligaţiile față de stat și sperăm ca anul care vine să fie tot la fel de benefic, astfel încât să putem realizat tot ce ne-am propus.
– În pragul sărbătorilor de iarnă, la Șiria a avut loc un deosebit concert de colinde.
– Ca în fiecare an, Primăria comunei Șiria, Consiliul Local, Consiliul Județean și Centrul Cultural Judeţean au organizat concertul de colinde la care au participat grupuri de colindători din localitate, dar am primit și colindul cetelor din alte comune ale județului, care s-au declarat impresionați de modul în care s-a organizat acest concert de colinde. Acest spectacol este o tradiție la Șiria, deoarece șirienii îşi doresc acest lucru și se bucură de concertul de colinde.
– Din punct de vedere administrativ, a fost 2014 un an dificil?
– A fost mai dificil din punct de vedere administrativ din cauza faptului că am avut două rânduri de alegri, europarlamentare și prezidenţiale. În rest nu a fost un an greu și sunt mulțumit de ceea ce am realizat.
„Consilierii locali sunt oameni care doresc binele cetățenilor”

– Sunteți mulțumit de colaborarea cu Consiliul Local?
– În cei 10 ani de zile de când sunt primar nu s-a pus niciodată problema să nu am o colaborare foarte bună în cadrul Consiliului Local, deoarece consilierii locali sunt oameni care doresc binele cetățenilor. Există și mici excepții, atunci când un consilier are un alt punct de vedere, dar în proporție de 99% relaţiile între Consiliul Local, primar și cetăţeni sunt foarte bune. Nu poți să fi împotriva unor realizările care au menirea să ridice nivelul de trai al comunei din care faci parte. Trebuie să fi un om care nu gândește să te opui unor proiecte prin care se aduc bani comunității în care trăiești.
– Cum a fost colaborarea cu Consiliul Județean, având în vedere că aveți și un reprezentat în cadrul CJA?
– Colaborarea cu Consiliul Județean a fost, la fel, una foarte bună. Atât timp cât ai proiecte și se vede că îți dai interesul, bineînțeles că ești ajutat și de CJA. Mai mult decât atât, pot spune că d-na. Garofița Popa, consilier județean din Șiria, îşi face datoria, participă la toate acțiunile Consiliului Județean, stă de vorbă cu oamenii din județ și de multe ori le transmite informaţii de la nivelul administrației din Șiria pentru a îmbunătăți activitatea și a altor administrații din județ. Între administraţiile locale nu ar trebui să existe dușmănie și orgolii, ci doar colaborare și chiar o concurență constructivă în urma căreia beneficiar să fie cetăţeanul. Noi încercăm să ne facem datoria față de cetățenii comunei.
– Ce mesaj transmiteţi locuitorilor comunei Șiria?
– În primul rând, cu ocazia Nașterii Domnului vreau să transmit tuturor cetăţenilor comunei Șiria, sărbători fericite, multă sănătate, iar anul 2015 să fie un an mult mai bun. La mulți ani!
Daniel Albu

print