Interviu cu Cosmin Roşca, consilier PDL în cadrul Consiliului local al comunei Şiria

– Iată, ne aflăm la sfârşitul anului 2011. Cum vi s-a părut acest an d-voastră în ceea ce priveşte investiţiile şi realizările din comuna Şiria?

– Eu spun că a fost un an destul de bun în pofida crizei economice care a fost în Europa şi în România. S-au făcut investiţii, unele s-au finalizat, altele sunt pe punctul de a fi finalizate în primăvara anului viitor şi aici mă refer, printre altele, la proiectul pe care-l derulăm privind asfaltarea drumurilor din comună, atât prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, cât şi din bugetul propriu la străzile care nu sunt cuprinse în acest proiect.

– Cam câte străzi s-au asfaltat în 2011 la Mâsca, de unde proveniţi d-voastră?

– La sfârşitul anului 2010 şi începutul anului 2011 s-au asfaltat o parte din străzile localităţii Mâsca, apoi s-a continuat această lucrare, acum putând vorbi de un procent de 75-80 la sută străzi asfaltate în acest sat component al comunei Şiria.

– Sunteţi mulţumit de activitatea depusă de d-voastră ca şi consilier local în anul 2011?

– Eu spun tot timpul că putem face mai mult şi toţi consilierii ne dorim să fim cât mai folositori oamenilor din această frumoasă comună.

– Cum aţi colaborat cu primarul Valentin Bot?

– Avem o colaborare foarte bună cu dl. primar.

– Care este situaţia căminului cultural de la Mâsca?

– Pe parcursul mai multor ani am avut un proces cu Biserica ortodoxă de la Mâsca, iar în acest an am ajuns la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti şi am câştigat acest proces. Acum căminul este al primăriei care îl va cuprinde într-un proiect de reabilitare alături de căminul cultural de la Galşa, intenţia noastră fiind de a le aduce pe ambele la standardele căminului existent la Şiria, pentru a se putea desfăşura şi în aceste localităţi întâlniri ale tinerilor, serbările de sfârşit de an şcolar ale copiilor sau organizarea unor evenimente festive pentru cetăţenii din aceste sate.

– Ce investiţii ar mai trebui făcute în Mâsca?

– În afara drumurilor care reprezintă prima prioritate a noastră, vom asfalta trotuarele şi dacă vom găsi un teren disponibil vom construi o bază sportivă cu teren sintetic pentru copiii din localitate.

– În calitatea d-voastră de consilier local aveţi numeroase întâlniri cu cetăţenii din comuna Şiria. Cu ce probleme vin ei la d-voastră?

– Problemele sunt diverse, de la cele de interes personal până la cele care privesc bunul mers al activităţii în comună; noi le ascultăm doleanţele şi, în măsura posibilităţilor, încercăm în limitele legii şi a bugetului de care dispunem să le rezolvăm.

– Cum se prezintă starea iluminatului public?

– În întreaga comună Şiria problema iluminatului public este rezolvată, existând doar cazuri izolate în care se mai arde câte un bec pe care îl înlocuim imediat ce suntem sesizaţi cu privire la acest aspect. În viitorul apropiat ne dorim amplasarea becurilor economice pe toţi stâlpii de curent din comună, metodă prin care se va reduce factura pe care trebuie să o plătim pentru energia electrică consumată de iluminatul public.

– În privinţa învăţământului, ce nevoi mai are satul Mâsca?

– Problema cea mai mare pe care o are Mâsca în domeniul învăţământului o reprezintă numărul mic de copii din acest sat, astfel că învăţământul primar se realizează în clase simultane. Nu există nici un alt fel de probleme, clădirile sunt renovate, beneficiem de toate condiţiile pentru un învăţământ de calitate în sat, dar numărul de copii este mic. Situaţia este identică şi la grădiniţă unde există o grupă cu aproximativ 30 de copii care îşi desfăşoară şi ei activitatea tot simultan. Cred că această situaţie se datorează şi faptului că localitatea nu este aşa de mare, sunt în jur de 350-400 de numere de case, mai sunt şi familii care sunt plecate în străinătate, alte persoane sunt mai în vârstă precum şi faptului că indicele natalităţii este destul de scăzut.

– Se ştie că anul 2011 a fost un an de criză la nivel mondial. Ce părere aveţi de măsurile luate de Guvernul României în această perioadă?

– Chiar dacă au fost unele decizii nepopulare pentru România eu cred că au fost decizii necesare, care oricum ar fi trebuit luate şi e bine că România a făcut mai din timp acest lucru. Dacă privim cu atenţie la ce se întâmplă în Europa vedem că şi acolo se pune accentul pe măsurile de austeritate, pe reducerea cheltuielilor publice – exact lucrurile care s-au întâmplat şi la noi, iar din acest punct de vedere cred că România stă mai bine decât alte naţiuni europene.

– Care a fost atmosfera şedinţelor în cadrul consiliului local ţinând cont că acolo sunt consilieri care fac parte din mai multe partide politice, partide aflat la guvernare şi în opoziţie.

– Chiar dacă avem şi consilieri de la partide din opoziţie, activitatea acestora a fost una pozitivă, amendamentele propuse vizând bunul mers al activităţii în comună, toţi consilierii – indiferent de partidul din care provin – militând pentru binele cetăţenilor comunei Şiria.

–  Ce proiecte aveţi pentru anul 2012?

– Unul dintre proiectele mari care ni l-am propus pentru prima jumătate a anului viitor este introducerea reţelei de gaz în comuna noastră, continuarea lucrărilor de asfaltare a drumurilor pe programul PNDI precum şi alte investiţii care să asigure un plus de confort tuturor şirienilor.

– Prima parte a întrebării următoare este dacă aţi mai fost consilier local, iar cea de a doua se referă la faptul dacă veţi mai candida pentru un alt mandat?

– Nu, n-am mai ocupat anterior o astfel de funcţie, iar cu privire la a doua parte a întrebării d-voastră nu m-am hotărât încă, însă în urma discuţiilor cu cetăţenii şi a unui sondaj de opinie care îl voi face mă voi decide cu privire la acest aspect.

– Spre finalul discuţiei noastre aş dori să ne spuneţi părerea d-voastră cu privire la conducerea judeţului Arad.

– Eu zic că judeţul nostru merge foarte bine, sunt foarte multe proiecte care s-au încheiat, altele se derulează şi altele vor fi demarate astfel încât Aradul va deveni unul dintre judeţele fruntaşe şi importante ale ţării. E suficient să amintesc despre şoseaua de centură a Aradului în regim de autostradă, despre pasajele peste calea ferată de la CET şi drumul spre Şiria, despre autostrada Arad – Timişoara ca să ne facem o idee despre valoarea mare a investiţiilor derulate în judeţul nostru. Chiar discutam în urmă cu câteva zile cu un cetăţean care e plecat din ţară de câţiva ani şi el îmi spunea despre schimbarea în bine şi imaginea pozitivă pe care o are acum cu privire la judeţul nostru şi la municipiul Arad.

– Vă rog să transmiteţi un mesaj locuitorilor comunei Şiria, şi, bineînţeles, mâscanilor.

– Având în vedere că suntem în pragul sărbătorilor de iarnă le doresc sărbători fericite, multă sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor.

D.A

print