Interviu cu Valentin Bot, primarul comunei Șiria

– La sfârșitul acestei săptămânii, românii sunt chemați din nou la urne, de data aceasta pentru alegerea reprezentanților în Parlamentul European. Cum a pregătit administrația locală a comunei Șiria buna desfășurare a acestor alegeri?
– Aș vrea să încep prin amintirea importanței acestor alegeri. Chiar dacă o parte a mass mediei este de părere că alegerile europarlamentare nu sunt importante pentru cetățeni și pentru România, eu zic că aceste alegeri au un rol vital pentru politica externă României și pentru întreaga populație a țării. De această dată nu ne alegem nici primarii, nici deputații sau senatorii, ci alegem practic oamenii care ne reprezintă în Parlamentul European, instituție în care se fac legi care interesează și țara noastră. De aceea, rog cetățenii comunei Șiria să se prezinte, în data de 25 mai, la vot. Noi, ca administrație publică locală, am pregătit foarte bine acest scrutin, din punct de vedere organizatoric. În primul rând, am organizat șase secții de vot în care cetățenii comunei Șiria trebuie să voteze. Astfel, avem o secție la școala din Criminiște, două secții la Căminul Cultural din Șiria, două secții la Căminul Cultural din Galșa și o secție la Școala Generală din Mâsca. Poate unii cetățeni se întreabă de ce am organizat atât de multe secții de votare, însă Autoritatea Electorală Permanentă a dispus organizarea a șase secții de vot, deoarece legea spune clar că o secție de votare trebuie să cuprindă maxim 2000 de cetățeni. De aceea am împărțit comuna în șase sectoare care vor vota astfel: cetățenii de la pârâu, cum spune noi, vor vota la secția din Criminiște, cetățenii de la pârâu și până la stadion vor vota la secția din sala mică a Căminului Cultural Șiria, localnicii de la stadion și până la drumul gării vor vota la cea de-a doua secție din incinta Căminului Cultural Șiria. La Galșa, localnicii de la numărul 1și până la 400 și de la 400 la 800, vor vota în cele două secții din incinta Căminului Cultural Galșa, iar la Mâsca se va vota ca și până acum, la la secția din incinta Școlii Generale Mâsca.
„Cetățenii trebuie să fie atenți pe cine vor vota pentru alegerile europarlamentare”
Îndemn cetățenii să meargă la vot și să fie foarte atenți pe cine vor alege. Eu le sugerez să voteze dreapta și fiind membru al PDL, sugerez localnicilor să voteze culoarea politică a primarului, deoarece rezultatele se văd și la nivelul comunei noastre. Mai mult decât atât, dl. Iustin Cionca, candidatul nostru, este fost primar al orașului Pecica și a fost deputat în Parlamentul României. Bineînţeles, fiecare votează așa cum dorește și cum simte.
– Care este situația în ceea ce privește lucrările pe plan local, de pe raza comunei Șiria?
– Pentru mine, ca primar, cel mai important lucru este gospodărirea comunei. Ne-am propus foarte multe lucrări pe anul acesta și în mare măsură le vom realiza. Suntem în grafic cu lucrările pe care ni le-am dorit să le realizăm în acest an și aș vrea să încep cu finalizarea reparațiilor exterioare la Muzeul Ioan Slavici. De asemenea, am început lucrările de reabilitare la Parcul Central din comună, deoarece ne-am dorit o modernizare a acestuia. Tot la acest capitol, aș dori să amintesc că se continuă lucrările de canalizare și de introducere a apei în localitate pe cei 30 de kilometri pe care îi avem, lucrările fiind în desfăşurare.
„În cel mult două luni de zile vom începe asfaltările”
Se lucrează intens și la introducerea gazului metan. În cel mai scurt timp, după introducerea canalizării și a apei, vom continua lucrările de asfaltare pe străzile rămase neasfaltate. În cel mult două luni de zile vom începe asfaltările. Până atunci vom face lucrări de pregătire, cum ar fi săparea șanțurilor pe ambele părți, rigolele de scurgere a apei și vom pietrui străzile pentru a avea o fundație puternică. În prezent se lucrează pe străzile Progresul, Înainte, Emil Monția, practic străzile care nu sunt asfaltate în Șiria, zona centrală. Pe această cale rog cetățenii să înțeleagă deranjul care se crează o dată cu realizarea acestor lucrări, dar având în vedere că șirienii sunt oameni înțelegători și înțelepți, sunt sigur că vor realiza că în cel mai scurt timp lucrările vor fi finalizate și totul va reveni la normal, așa cum ne dorim cu toții.
– Ce ne puteți spune despre Centrul de Documentare și Informare Turistică de la Galșa?
– Am avut un proiect european pe măsura 3.1.3. depus în sistemul național în urmă cu una și jumătate, și astfel am câştigat un Centru de Informare Turistică în comuna noastră. Ca locație, am ales localitatea Galșa. Era nevoie de acest centru, deoarece noi avem multe obiective turistice pe care trebuie să le prezentăm celor care ne vizitează comuna. Contează foarte mult să realizăm o promovare și o prezentare a comunei noastre din acest punct de vedere, pentru a atrage cât mai mulți turiști. Am finalizat lucrările finanțate prin proiect la Centrul de Documentare și Informare Turistică de la Galșa. Mai avem de amenajat partea exterioară a centrului, după care, în aproximativ 60 de zile, vom putea începe activitatea. În cadrul centrului vor exista pliante și materiale de prezentare a comunei, dar vom realiza și un site turistic al Șiriei. Urmează ca cetățenii să încerce să creeze locuri de cazare pentru turiști, deoarece la acest capitol suntem puțin în urmă. Centrul va promova pensiunile din comună și locurile de cazare existente.
„Am început lucrările pentru crearea unui Centru de Documentare și Informare la Șiria”
De asemenea, am început lucrările pe măsura 3.2.2. la un proiect finanțat prin GAL-ul Podgoria Miniș Măderat, în care am solicitat înființarea unui Centru de Documentare și Informare în Șiria. Mai precis, în această locație se va muta biblioteca comunală, biblioteca școlară, va fi amenajată o sală de lectură și o sală de internet. Cu alte cuvinte, am pus în valoare o clădire din comuna noastră. Finanțarea a venit prin GAL, unde am depus proiectul și l-am câștigat, fiind în valoare de 80.000 de euro.
– Este vorba despre o nouă realizare a administrației din comuna Șiria.
– Așa este. Avem multe realizări, atât din bani proprii, cât și din alte finanțări. Vreau ca cetățenii să înţeleagă că lucrările de asfaltare sunt făcute din banii de la bugetul local, cu ajutorul din partea Consiliului Județean, Centrul de Informare din Șiria a fost câștigat prin GAL, iar Centrul de Informare Turistică de la Galșa a fost câștigat prin proiect depus în sistemul naţional. Practic, facem tot ce ne stă în putință pentru a atrage bani europeni, bani de la Consiliul Județean și împreună cu banii din bugetul local, să putem realiza ceea ce fiecare cetăţean din comună își dorește.
– Perioada următoare va fi una bogată din punct de vedere cultural, religios și artistic pentru comuna Șiria, iar primul eveniment care se anunță este Ziua Eroilor. Care va fi programul în acest an?
– Din punct de vedere cultural, avem câteva evenimente importante în această perioadă și aș vrea să încep cu Ziua Eroilor, care se sărbătorește la Înălțarea Domnului, anul acesta fiind la data de 29 mai. Așa cum am obișnuit în fiecare an de când am construit Monumentul Eroilor, și de această dată vom sărbători în fața monumentului, împreună cu școala și Biserica, pentru a aduce un omagiu celor care au căzut pentru libertatea noastră. Vom invita oficialitățile județului, prefectul, președintele Consiliului Județean și alții, iar în limita timpului disponibil al dumnealor, sperăm să fie alături de noi.
„Inaugurarea Căminului Cultural de la Galșa va avea loc pe data de 1 iunie”
– Un alt eveniment mult așteptat este inaugurarea Căminului Cultural din Galșa.
– Modernizarea și reabilitarea Căminului Cultural din Galșa a fost o lucrare necesară și mult așteptată de către noi toți. Acesta poartă denumirea de Centrul Cultural „Gheorghe Popa de Teiuș”. Este o lucrare pe care am început-o în luna iunie a anului trecut, am finalizat-o în proporție de 98% până la finalul anului 2013, iar la începutul acestui an an finalizat întreaga lucrare prin dotarea cu mobilier și veselă. Inaugurarea Căminului Cultural de la Galșa va avea loc pe data de 1 iunie, duminica, începând cu ora 16:00 și așteptăm cetățenii din Galșa și din toată comuna Șiria, dar și din împrejurimi. Este un important eveniment cultural din viaţa comunității, la care vor participa, pe lângă formațiile noastre de dansuri, copiii de la școala generală și interpreții locali, și Orchestra General Music, condusă de maestrul Florin Ionaș.
– Odată cu reabilitarea Căminului Cultural din Galșa a fost modernizată întreaga zonă din apropierea acestuia prin montarea de pavele.
– Așa este. Nu puteam să modernizăm Căminul Cultural și să lăsăm deoparte spațiul din apropierea acestuia. Am dorit să oferim o altă față întregii zone. De fiecare dată încercăm să venim cu lucruri noi, frumoase și interesante pentru investițiile pe care le realizăm pe raza comunei.
– Mai rămâne doar ca cetățenii să respecte și să folosească în bune condiții investițiile realizate de administrația locală.
– Noi facem tot ce se poate pentru a crea o ambianță plăcută în comună. Din păcate, așa cum spuneați, există mulți oameni de rea credință care distrug multe dintre lucrurile făcute de administrația locală a Șiriei. Mă refer la becuri, bănci, coșuri de gunoi, am avut chiar cazuri de flori furate din parcurile și din centrul comunei. Dacă s-a ajuns chiar până aici, încât să se fure florile din parcuri, eu cred că este un lucru josnic pentru cei care se ocupă cu așa ceva. Din păcate nu este pădure fără uscăciuni. Noi facem tot ce trebuie pentru a depista, împreună cu Poliția, răufăcătorii și cei care distrug mobilierul stradal și întreaga noastră muncă. Mulți dintre ei nu realizează că distrug practic întreaga dorință a șirienilor și, de ce să nu recunoaștem, distrug lucruri care au fost realizate inclusiv din banii lor.
„Marea sărbătoare a comunei Șiria va avea loc pe data de 29 iunie”
– Dacă vorbim despre manifestările de amploare care urmează în perioada următoare, aș vrea să facem referire și la Zilele comunei Șiria, poate cel mai așteptat eveniment din viața comunităţii șiriene.
– Marea sărbătoare a comunei Șiria va avea loc pe data de 29 iunie. Manifestarea va fi organizată în Parcul Central din comună și de această dată va fi o singură zi. Așteptăm șirienii să participe în număr cât mai mare, fiind un bun prilej de întâlnire, socializare, distracție și voie bună. Pe lângă numeroasele ansambluri, interpreți și formații care vor fi invitate, oaspetele de seamă va fi interpreta Lena Miclăuș alături de formația sa.
– De curând ați fost vizitați de o delegație din localitatea franceză Bougnais, localitate înfrățită cu Șiria. Cum s-a desfășurat această vizită?
– La sfârșitul lunii aprilie am primit vizita unei delegații din localitatea franceză Bougnais, localitate înfrățită cu Șiria. Timp de patru zile, cât au fost alături de noi, ne-am ocupat cum am putut mai bine de ei. Au vizitat mai multe familii din localitate și cu această ocazie aș vrea să le mulțumesc celor care i-au cazat. Am avut discuții despre viitoarea colaborare dintre localitățile noastre, mai ales că în localitatea dumnealor au fost organizate alegeri locale în luna martie și au transmis mai departe dorința de a continua colaborarea și buna relație care există cu Șiria.
– Tot în ultima perioadă a avut loc și sfințirea Capelei din Galșa. Ce ne puteți spune despre acesta?
– Un alt obiectiv punctat de pe lista noastră de investiții a fost și capela din Galșa. Am finalizat și această lucrare, iar în prima săptămână după Sărbătorile Pascale am avut și sfințirea. Capela se află acum la dispoziția celor care se află în situația nefericită de a o folosi.
– Ce ne puteți spune despre vizita pe care ați avut-o de curând în China?
– Împreună cu oameni de afaceri din București, am efectuat, de curând, o vizită în China, unde am participat la o conferință în orașul Shanghai. Prin aprobarea Consiliului Local am fost plecat timp de o săptămână și am prezentat toate oportunităţile pe care comuna Șiria le are pentru a atrage cât mai mulţi investitori. Ne dorim atragerea lor pentru că avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de o piață pe care cetățenii să-și vândă produsele alimentare și agricole. În cadrul acestei vizite am avut întâlniri cu peste 45 de firme interesate să investească în România. Urmează ca în perioada următoare să fim contactați de aceste firme, iar mai apoi, chinezii interesați să vină să viziteze comuna noastră și să vadă tot ceea ce noi avem de oferit. Putem spune că există o buna colaborare între autoritățile române și cele chineze, tocmai de aceea trebuie să profităm pentru a aduce cât mai mulți investitori în țara noastră. Eu am dorit ca Șiria să se afle printre primele comune cu deschidere la această colaborare.
– Ce mesaj transmiteți locuitorilor comunei Șiria?
– În primul rând, le doresc cetățenilor comunei Șiria multă sănătate, înțelepciune și prosperitate. Totodată, îi aștept în număr cât mai mare duminică, la vot, deoarece această zi este una importantă, atât pentru România, cât și pentru comuna noastră, pentru a demonstra că șirienii conștientizează importanța alegerilor europarlamentare.

print