Interviu cu Valentin Bot, primarul comunei Șiria
– De curând ați împlinit 10 ani de mandat. Pe această cale vă felicit și aș vrea să vă întreb cum vă simţiţi după 10 ani de muncă în administrație?
– În data de 20 iunie s-au împlinit 10 ani de când sunt primarul comunei Șiria și pot spune că în acești ani am acumulat o experienţă în domeniul administrației datorită dorinței mele de a ajunge primar și datorită tuturor colaboratorilor, consilierilor locali și angajaților primăriei. Am acumulat o experienţă și prin realizările pe care le-am avut în acești 10 ani. Fiind lipsit de modestie, pot să afirm că fața comunei s-a schimbat extrem de mult în cei 10 ani de activitate. A fost dorința mea de a ajunge primar, Dumnezeu m-a călăuzit și cred că nu am dezamăgit. Bineînțeles, există și persoane care nu apreciază această muncă: dacă faci ceva se spune că ai interese, iar dacă nu faci se spune că ești leneș și nu știi ce trebuie făcut. Eu însă am trecut peste aceste gânduri rele ale unor persoane, care oricum sunt în număr redus și le pot număra pe degetele de la o mână. Trebuie să ne vedem de treabă și să realizăm tot ceea ce ne-am propus, privind doar înainte. Mai sunt multe de făcut în comuna noastră și sper ca împreună cu întreaga echipă să putem realiza tot ceea ce îşi dorește cetățeanul. Una dintre lozincile pe care le aveam la momentul acela, dar care este valabilă și în prezent, este aceea că fiecare șirian trebuie să fie mândru că face parte din această comunitate și aceasta s-a dovedit prin respectul de care se bucură șirienii peste tot în țară.
– Care a fost cel mai greu moment din acești 10 ani?
– Cel mai greu moment a fost după aflarea rezultatelor, când am fost anunțat câștigător și am realizat că greul de abia acum începe. O întreagă comună, cu 8000 de locuitori, era pe umerii mei și trebuia să fac în așa fel încât să demonstrez că am meritat să câștig alegerile. Cetățenii comunei Șiria și-au pus încredere într-un om tânăr, un om cu multă voință și cred că am demonstrat acest lucru prin ceea ce realizasem la Căminul Cultural din Șiria, în perioada cât am fost angajat în funcția de director al Căminului, din anul 1995 și până în 2004. Acela a fost cel mai greu moment pentru că responsabilitățile au crescut brusc. Mi-am dorit să schimb fața comunei, deoarece tot timpul trebuie să transformi, să vii cu ceva nou în fața cetățenilor pentru ca aceștia să se simtă respectați.
– Care a fost momentul cel mai fericit din acești ani?
– Cel mai fericit moment a fost acela când, la ora 21:25, după numărarea voturilor de la cele 4 secții de votare, am câștigat fiecare secție cu un număr foarte mare de voturi. În acești 10 ani, am avut momente fericite la fiecare realizate. Bineînțeles că, în ceea ce priveşte administraţia, au fost și momente mai grele, dar pot să spun că nu le-am luat în seamă și am trecut peste ele de parcă n-au fost. Sunt mulțumit că am reușit să îmi duc la îndeplinire promisiunile făcute în campaniile electorale. Dumnezeu m-a ajutat și mă ajută în continuare să îmi îndeplinesc misiunea pe care o am ca edil al comunei.
– Pe panoul cu numele primarilor, de la intrarea în Primărie, am observat că sunteți unul dintre cei mai longevivi primari pe care i-a avut Șiria de-a lungul timpului.
– Așa este, odată cu finalizarea acestui mandat, în 2016, voi avea 12 ani de administrație locală. Au mai fost dl. Trif care a avut 11 ani, dl. Gurban care a avut 8 ani și dl. Petcovici care a avut cam 8-9 ani. Longevitatea unui mandat se datorează realizărilor, muncii în echipă, dar și dorinței tale de a avea o continuitate în această localitate. Primul mandat de primar este foarte greu, pentru că este nevoie să te obișnuiești cu colectivul, cu legislația, cu tot ceea ce impune această muncă. Și te trezești după 4 ani de zile că n-ai prea realizat nimic, iar cetățenii te taxează, deoarece fiecare își dorește să trăiască mai bine. Din punct de vedere economic, primarul nu poate ajuta o familie să trăiască mai bine, deoarece rolul primarului este de a administra domeniul public și privat al unei comune, de a aduce investiţii, de a realiza lucrări edilitare. Rolul primarului nu este de a favoriza, sau de a ajuta anumite persoane să-și împlinească interesele.
– Pentru a realiza tot ce v-ați propus, ați avut nevoie și de sprijinul consilierilor locali. Cum a fost colaborarea în cadrul Consiliului Local?
– În primele șase luni de mandat a fost foarte dificil. Din partidul politic din care am făcut parte, la vremea aceea, am adus șase consilieri locali, șase tineri cu putere de muncă, cu dorința de a schimba fața acestei localități alături de mine. A fost greu până a fost înțeleasă ideea noastră de a veni cu ceva nou în administrația din Șiria. Consilierii care erau înainte erau obișnuiți altfel, cu alte mentalități, poate mai puțin receptivi la nou. A fost greu, dar în timp ne-am făcut înțeleși, ne-am impus în Consiliul Local prin ceea ce ne-am dorit să facem. Am venit cu realizări și au văzut că se poate. Încet, încet, pot să spun că am creat o familie în cadrul Consiliului Local, care a contribuit la dezvoltarea acestei comunități. Avem și în prezent 8 consilieri locali care, în 2004 au câștigat alături de mine. Este extrem de important că avem continuitate în cadrul Consiliului Local. Avem continuitate în ceea ce privește primarul, fiindcă orice primar și consilier local trebuie să gândească o strategie de dezvoltare și de conducere, iar toate acestea necesită timp și continuitate a consilierilor și mai ales a primarului, deoarece el este creierul și cel care aduce în față cele mai multe proiecte de dezvoltare a localităților.
– În cursul acestor 10 ani ați fost constant și în ceea ce privește viceprimarul.
– Așa este. În toți aceşti ani am avut doi viceprimari, dl. Olaru Teodor, căruia îi mulțumesc pentru faptul că a fost alături de mine în primii ani de administrație și bineînţeles, dl. viceprimar Viorel Buzdugan, care m-a susținut încă din anul 2003 de când am hotărât să candidez la funcția de primar. După cum îl cunosc pe dumnealui, va rămâne alături de mine și alături de echipa noastră, pentru totdeauna.
– Ce ați schimba dacă v-ați putea întoarce în timp?
– Dacă aș avea această putere, aș schimba unele articole din legile pe care noi trebuie să le respectăm. Sunt destule articole gândite prost pentru comunitățile din care facem parte. Însă, în mare parte, pot să spun că sunt mulțumit de activitatea mea ca primar în acești 10 ani și doresc să continui pentru a demonstra că Șiria este una dintre cele mai puternice şi frumoase comune din țară. La nivelul județului Arad nu cred că mai avem concurență, ci trebuie să ne gândim la nivel de țară, deoarece avem cu ce să ne mândrim, avem realizări, avem o poziție geografică bună și oameni destoinici și harnici. Avem tot ceea ce este necesar, ne mai trebuie înțelepciune pentru a lăsa deoparte răutățile și să gândim bine pentru noi și pentru cel de lângă noi.
– Discutăm de curând cu șirienii și îmi spuneau că sunt foarte mulțumiți că Șiria are un cămin cultural modern în fiecare localitate aparținătoare, față de alte orașe, din apropiere, care nu au nici măcar unul.
– Căminele culturale sunt un loc de întâlnire și de relaxare pentru fiecare cetățean, un loc de cultură, dar nu numai, fiindcă viața și timpul ne-au făcut să ne dezvoltăm și să folosim aceste locuri și pentru alte activități. Așa este, avem cămine culturale în fiecare localitate a comunei. Aceste cămine culturale sunt proprietatea privată a comunei și sunt obiective principale în comună, la fel ca școlile, bisericile și dispensarele. De aceea, am luptat să le reabilităm în fiecare localitate a comunei. Fiecare cetăţean trebuie să fie respectat și să fie conștient că un primar trebuie să aibă grijă de fiecare locuitor, indiferent că el se află în centrul comunei, sau într-o localitate aparținătoare.
– Dacă vorbim despre cultură, la începutul acestei luni a avut loc inaugurarea Căminului Cultural din Galșa, un eveniment deosebit, unde toți localnicii prezenți s-au simțit foarte bine.
– La 1 iunie, de Ziua Copilului, am inaugurat Căminul de la Galșa, reușind să-l aducem la standarde mai înalte decât ar fi crezut unii că se poate, iar în anul 2013, tot la 1 iunie, am inaugurat Căminul Cultural din Mâsca. Aceste cămine au fost realizate din fondurile proprii ale Consiliului Local, dar și cu ajutorul Consiliului Județean, prin grija dlui. președinte Nicolae Ioțcu, dar și prin grija consilierului județean dna. Garofița Popa. În anul 2011 am inaugurat Căminul de la Șiria, care de asemenea, este unul deosebit. Toate acestea sunt de fapt Centre Culturale care, pe parcursul anilor, vom încerca să le dezvoltăm și să atragem cât mai mulți tineri prin activitățile culturale, recreative, didactice și anumite întruniri în aceste locuri minunate ale comunei noastre.
– Care este situația actuală în ceea ce privește infrastructura?
– Una dintre cele mai mari dorințe ale cetățenilor, dar și ale administrației, în ceea ce privește dezvoltarea comunei noastre, este crearea unor condiții la fel ca și la oraș. De aceea, am asfaltat străzi, ne-am dorit să introducem gazul metan, apa și canalizarea. Vă puteți da seama ce valoare are o casă care dispune de toate aceste utilități. Acesta este un lucru pe care ni l-am dorit cu toții. În anul 2013 s-au introdus peste 25 de kilometri de gaz, iar anul acesta se vor introduce încă 25 de kilometri astfel încât, până la sfârșitul anului 2015, întreaga comună să fie racordată la gaz. În acest moment se lucrează la introducerea a peste 30 de kilometri de apă și canalizare în comuna Șiria, urmând ca străzile pe care se lucrează în acest moment să fie asfaltate. Odată cu finalizarea lucrărilor de introducere a apei și canalizării pe fiecare stradă, am început pietruirea acestora, urmând ca după o scurtă perioadă de timp să demarăm asfaltările. Mai avem puține străzi de asfaltat, din cei 75 de kilometri mai avem aproximativ 12-14 km. Cred că până anul viitor vom reuși să finalizăm asfaltările în întreaga comună. În 2016 vom reveni cu introducerea canalizării pe străzile care nu au, în acest moment canalizare.
– Cum sunt lucrările de asfaltare, deoarece am observat, în multe localități că imediat după finalizarea procesului de asfaltare au fost demarate lucrări pentru repararea asfaltului proaspăt turnat.
– Noi nu am avut probleme în acest sens, dar cetățenii trebuie să înţeleagă că străzile noastre nu sunt făcute pentru a circula cu mașini de peste 40 de tone. Și aici nu este vorba numai de străzile din Șiria, ci despre toate străzile dintr-o anumită comună, localitate, sau municipiu. Avem străzi asfaltate încă din 2008 care sunt prefect practicabile și nu au nici o groapă. Însă după ce vom finaliza asfaltările vom reveni cu tratament și îmbunătățiri pe străzile care au fost asfaltate de mai mulți ani. Majoritatea cetățenilor îşi doresc străzi asfaltate, însă, cu uimire, pot să vă spun că, există și localnici care nu îşi doresc asta, pentru că au o mentalitate învechită. Sunt obișnuiți să trăiască la fel ca în urmă cu 50-60 de ani, cu mizerie pe drumuri, cu animalele în fața casei, cu copiii nesupravegheaţi la stradă. Odată ce strada este asfaltată circulația este mai intensă, viteza de deplasare puțin mai mare, mai ales că, în ultimii 10 ani, numărul autovehiculelor din Șiria s-a triplat. Este un lucru îmbucurător pentru mine, ca primar, ca am reușit să dezvolt această comună prin buna administrare. Mă bucur când văd că cetăţenii comunei Șiria se dezvoltă și reușesc să realizeze lucruri pe care în urmă cu câțiva ani doar le-au visat.
– Ce mesaj transmiteți locuitorilor comunei Șiria?
– În primul rând doresc să le mulțumesc că au avut încredere în mine. Cred că, în sufletul fiecăruia, şirienii sunt mulțumiți de ceea ce am reușit să realizez pentru dumnealor, chiar dacă unii dintre ei nu recunosc acest lucru. Fiecare trebuie să recunoască că Șiria s-a dezvoltat foarte mult în acești ani, comparativ cu alte comune din județul nostru și asta datorită primarului, dar și întregii echipe. Doresc în continuare să înfrumusețez această comunitate și le urez sănătate, fericire și îi invit să fie alături de noi la Zilele comunei Șiria, pe 29 iunie, în Parcul Central din comună, parc care se va moderniza în perioada următoare pentru a fi unul dintre cele mai frumoase din țară.

print