La finalul lunii octombrie, județul Arad se afla în fruntea unui clasament la nivel național în ceea ce privește numărul îmbolnăvirilor de rujeolă, fiind confirmate la acea dată 223 de cazuri și cinci decese.

*** Potrivit datelor datelor publicate de Ministerul Sănătății, la nivelul județului Arad, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate de la debutul epidemiei a ajuns la 223, Aradul fiind atunci pe locul întâi la îmbolnăviri, fiind urmat în clasament de județele Mureș, cu 190 de cazuri și Bistrița, cu 128 de cazuri.

În total, la nivel național, erau confirmate de la debutul epidemiei, 935 de îmbolnăviri, cu șase decese, din care cinci în județul Arad. Cele cinci victime din județul Arad erau un băiețel de opt luni, o fetiță de nouă luni, un băiat de 16 ani, o fetiță de un an și o lună și o tânără de 27 de ani. Însă, potrivit medicilor, niciunul dintre cei decedați nu era vaccinat, iar trei sufereau de boli cronice.

*** La Teatrul Clasic ‘Ioan Slavici’ Arad s-a desfășurat în perioada 9 ianuarie — 9 februarie, ediția a patra a proiectului intitulat ‘Luna plină de teatru’.

‘Timp de o lună, în perioada 9 ianuarie — 9 februarie, în cadrul ediției din acest a proiectului, s-au jucat 20 de spectacole, prețul unui bilet la teatru este de 5,05 lei, indiferent de categoria de vârstă. Accesul la spectacole s-a făcut exclusiv pe baza biletului, întrucât abonamentele nu au fost valabile’, spunea la finalul ‘Lunii plină de teatru. Ediția 2016’, Bogdan Costea, managerul TCIS Arad.

**** În luna aprilie, Centrul Cultural Județean Arad a inaugurat la Căsoaia (o zonă pitorească situată la 50 km de municipiul Arad, într-o depresiune a Munților Zărandului. n.red.), Centrul de Educare și Informare în Protecția Mediului ‘Green House'(Casa Verde).

Centrul a fost înființat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria — România 2007 — 2013, în parteneriat cu Primăria orașului Mako. Valoarea proiectului s-a ridicat la 775.464,70 euro, din care 433.420 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, 66.288 euro reprezintă finanțare nerambursabilă de la Guvernul României, diferența fiind suportată de către CCJ Arad.

Potrivit directorului CCJ Arad, Doru Sinaci, ‘Casa Verde’ este dotată la standarde europene, cu sală de conferințe, bucătărie complet utilată și posibilități de cazare, în care se vor desfășura activități diverse din domeniul educației ecologice și de protecția mediului, începând de la cursuri, seminarii și conferințe, până la expoziții tematice și ateliere de lucru.

*** În data de 26 mai, laureatului Premiului Nobel pentru Chimie 2014, prof. dr. Stefan Hell, i-a fost decernat titlul de ‘Cetățean de Onoare’ al orașului Sântana din județul Arad, localitatea sa natală, cu ocazia aniversări a ‘265 de ani de învățământ sântănean’.

Festivitatea s-a desfășurat la Liceul tehnologic ‘Stefan Hell’, școală care a primit acest nume din anul trecut, în prezența a numeroși oaspeți din țară și din străinătate, titlul de Cetățean de Onoare al orașului Sântana fiindu-i înmânat prof dr Stefan Hell de către Daniel Tomuța, primarul orașului.

În discursul rostit cu acest prilej, Stefan Hell a evocat anii copilăriei pe care i-a petrecut în Sântana, localitate unde strămoșii săi au trăit de prin anii 1750 și de unde, împreună cu părinții săi, a emigrat în Germania la data de 7 aprile 1978 și unde s-a întors pentru prima oară, după mai bine de 34 de ani. El a mai spus că s-a simțit deosebit de onorat pentru faptul că școala din localitatea sa natală, unde a absolvit primele opt clase, i-a fost dat numele său.

În aceeași zi, Stefan Hell a fost distins și cu ‘Placheta de Aur’ a Universității de Vest ‘Vasile Goldiș’ din Arad, cea mai înaltă distincție a acestei universități.

*** În data de 31 mai, șefa Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, prof. dr. Delia Marina Podea, cadru didactic la Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiș’ din Arad, a fost ridicată de anchetatori chiar de la spital, fiind dusă la audieri.

Măsura a fost luată de procurori în urma descinderii atât la unitatea medicală pe care aceasta o conduce, cât și la cabinetul privat și la domiciliul acesteia.

Inițial, beneficiind de sprijinul SRI, anchetatorii au pornit de la pista falsificării analizelor și buletinelor medicale, crezându-se că e vorba doar de o ‘speță locală’. Însă ulterior, s-a ajuns la ‘luare de mită’, la ‘falsificarea’ de documente de pensionare și de incorectitudinea susținerii unor examene la facultăți, constatându-se că e vorba de conexiuni la nivel național.

De menționat că cercetările în acest caz continuă și în prezent, fosta șefă a Secției de Psihiatrie fiind plasată în stare de arest la domiciliu.

*Primarul în exercițiu al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a câștigat cel de al patrulea mandat de edil al Orașului de pe Mureș. El a votat cu o carte de identitate provizorie, după ce chiar în ziua votului a constatat că nu își găsește documentul de identitate.

‘Ca oricărui om, în viață mi se întâmplă și mie să uit anumite lucruri. Înainte de a merge la vot, am constatat că nu îmi găsesc cartea de identitate. Cred că am uitat-o undeva la intrarea într-un minister, în București, unde am fost pentru că aveam nevoie de niște avize. Din acest motiv, pentru a putea vota, am fost nevoit să îmi fac o carte de identitate nouă’, declara presei Gheorghe Falcă, la ieșirea din secția de votare.

*** În data de 1 august, clopotele bisericii ortodoxe române din comuna arădeană Săvârșin au bătut în memoria Reginei Ana a României, trecută la cele veșnice, iar duminică, 7 august a fost oficiată duminică, după Sfânta Liturghie, o slujbă religioasă în memoria Reginei Ana, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Principelui Radu.

Slujba comemorativă a fost oficiată de către ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, împreună cu părintele arhidiacon Tiberiu Ardelean de la Arhiepiscopia Aradului și de părintele Dorin Călin Mădăluță, preot paroh a comunei, răspunsurile fiind date de corul bisericii din Săvârșin.

La Castelul Regal de la Săvârșin drapelul României a fost coborât în bernă încă de luni, însă, în această comună arădeană nu vor fi organizate manifestări de comemorare a regretatei Regine Ana.

*** Consiliul Local Municipal Arad a aprobat la începutul lunii august, cu 14 voturi pentru și 7 împotrivă, contractul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), banii fiind destinați finanțării proiectului intitulat ‘ Regenerarea Urbană a cartierelor de blocuri construite înainte de 1989’.

În cadrul proiectului sunt prevăzute a se realiza lucrări de amenajare parcări, căi de acces, trotuare, spații verzi, locuri de joacă și de recreere, care vor aduce confort și funcționalitate în zonele de blocuri construite în perioada comunistă.

*** Din luna august, tramvaiele și autobuzele care circulă în municipiul reședință de județ, au devenit săli de lectură, promotorii proiectului fiind Consiliul Județean Arad și Compania de Transport Public Arad.

Astfel, în mijloacele de transport în comun din municipiul Arad, au apărut cărți de beletristică, istorie și istorie locală, puse la dispoziție de Biblioteca Județeană și de Centrul de Cultură al Județului. Promotorii doresc ca proiectul să fie extins și la mijloacele de transport ale CTP Arad, care circulă în județ.

*** La secția de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad se efectuează, din luna septembrie, operații de cataractă, costurile fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, acest gen de intervenție devenind astfel accesibilă și persoanelor cu venituri modeste.

Pentru a se putea face acest gen de intervenții, Consiliul Județean Arad a oferit o finanțare de aproximativ 100.000 de euro pentru achiziția de aparatură medicală destinată efectuării operațiilor de cataractă, precum și a unui aparat care depistează glaucomul, aparatura fiind pusă în funcțiune la începutul lunii septembrie.

‘Aparatura medicală este de ultimă generație, cu astfel de aparatură operându-se cataracta și în mediul privat. Incizia este foarte mică, de 2,2 milimetri, iar cristalinul se schimbă în câteva minute. Totodată trebuie spus că perioada de recuperare este scurtă și fără complicații’, a declarat dr Roxana Trînc, șeful de secție.

*** Aflat în vizită în România, Andrej Kiska, președintele Slovaciei, a efectuat o scurtă vizită în orașul Nădlac, localitate unde trăiește cea mai numeroasă comunitate de slovaci din România.

Cu această ocazie, în cadrul unei festivități desfășurate în sala de ședințe a Primăriei orașului în prezența reprezentanților autorităților publice județene, președintelui Andrej Kiska i-a fost acordat titlul de ‘Cetățean de Onoare al Orașului Nădlac’.

La festivitate au fost de asemenea prezenți vicepremierul Vasile Dâncu; ambasadorul României la Bratislava, Steluța Arhire; ambasadorul Slovaciei la București, Jan Gabor; mulți alții.

*** În urma contabilizării de către Biroul Electoral Județean Arad a tuturor voturilor valabil exprimate în 11 decembrie, în județul Arad, PSD a câștigat trei mandate de deputat și unul de senator; PNL a câștigat două mandate de deputat și unul de senator; USR a câștigat un mandat de deputat și unul de senator; UDMR a câștigat un mandat de deputat.

Astfel, Aradul va fi reprezentat la Camera Deputaților de următorii: Dorel Căprar, Florin Tripa și Adrian Todor — toți trei de la PSD; Glad Varga și Eusebiu Pistru — ambii de la PNL; Sergiu Cosmin Vlad — de la USR; Peter Farago — de la UDMR, iar la Senat de: Mihai Fifor — de la PSD; Ioan Cristina — de la PNL; Adrian Wiener — de la USR.

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, înregistrate la nivelul județului Arad, sunt următoarele: PSD — 34,8% la Camera Deputaților / 35,5% la Senat; PNL — 32,8% la Camera Deputaților / 34,8% la Senat; USR — 7% la Camera Deputaților / 7,4% la Senat; UDMR — 8% la Camera Deputaților / 8,1% la Senat; ALDE — 4,4% la Camera Deputaților / 4,9% la Senat; PMP — 4,4% la Camera Deputaților / 5,1% la Senat.

*** Anul 2016 a consemnat două premiere în plan sportiv pentru Arad, prima fiind găzduirea meciului de tenis România — Slovenia, din primul tur al Grupei I, Zona Euro/Africană a Cupei Davis by BNP Paribas (4—6 martie) și Cupa Europei la aruncări lungi (12-13 martie).

Disputat în sala Sporturilor ‘Victoria’ din Arad, meciul de tenis România — Slovenia din cadrul Cupei Davis a constituit o adevărată premieră pentru Arad, stârnind un mare interes în rândul amatorilor de sport arădeni și nu numai. Spre bucuria numeroșilor spectatori care au umplut zilnic, până la refuz, tribunele sălii, meciul s-a încheiat cu victoria echipei României, cu scorul de 4 — 1, două dintre punctele acestei frumoase victorii fiind aduse de jucătorul arădean Marius Copil.

Tot în luna martie, Aradul a găzduit a 16-a ediție a Cupei Europei la aruncări lungi, cea mai importantă competiție de atletism găzduită de România de la Universiada din anul 1981 încoace.

Competiția a avut patru probe de concurs: aruncarea greutății, aruncarea discului, aruncarea ciocanului și aruncarea suliței, la tineret (Under 23) și seniori. Pe listele de concurs au fost înscriși 270 de sportivi din 37 de țări, din totalul de 51 ale Europei, România fiind prezentă la startul competiției cu 22 de sportivi.

La această competiție, România a obținut o medalie de aur, la aruncarea greutății seniori, prin Andrei Marius Gag, și una de argint, prin Alin Alexandru Firfirică, la aruncarea discului tineret (Under 23). Andrei Marius Gag, care a fost desemnat recent ‘Cel mai bun atlet român în 2016’, este născut în comuna Bocsig, din județul Arad.

AGERPRES / (AS—autor: Ioan Weisl; editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)

print