Bătrânii ştiau. Noi mai ştim?

Calendar agricol — Martie

În câmp

Verificarea stării culturilor din toamnă, luarea de măsuri corespunzătoare unei bune dezvoltări în continuare a plantelor.

Se începe administrarea îngrăşămintelor.
Aplicarea îngrăşămintelor complexe mai ales pe parcelele nefertilizate cu fosfor.
Administrarea îngrăşămintelor cu azot în funcţie de fertilizarea anterioară şi plantă premergătoare.
Procurarea erbicidelor şi pregătirea echipamentelor de aplicare a acestora.

Grâul de toamnă se îngraşă cu îngrăşăminte azotoase şi fosfatice, mai ales dacă a ieşit slăbit din iarnă.

Amplasarea culturilor de primăvară. Respectarea rotaţiei culturilor.
Floarea-soarelui poate reveni pe acelaşi loc numai după 5 – 6 ani, sfecla de zahăr şi inul după 3 – 4 ani etc;
Evitarea succesiunii culturilor atacate de boli şi dăunători comuni (floarea-soarelui, soia, fasolea).

Eliberarea de resturi vegetale (coceni, paie etc.) a terenurilor nearate.

Se ară terenurile denivelate, nearate din toamnă, la o adâncime minimă de 15-17 cm.
Terenurile nivelate şi curate de resturi vegetale nu se mai ară, ci se lucrează cu grapa grea cu discuri (1 – 2 lucrări), după care se continuă pregătirea patului germinativ cu grapele cu discuri uşoare.

Distrugerea buruienilor răsărite. Nivelarea solului.

Încorporarea uniformă a îngrăşămintelor şi erbicidelor.
Pregătirea solului în vederea semănatului.
Agregatele folosite să fie corect reglate.
Semănarea cerealelor păioase, lucerna, trifoiul, mazărea, după care urmează sfecla, inul şi apoi floarea-soarelui (la sfârşitul lunii martie).

În legumicultură

Se continuă semănatul în răsadniţe.

Se repică răsadurile timpurii, care au 2-3 frunze.

Spre sfârşitul lunii se seamănă în ghivece nutritive castraveţii, dovleceii şi pepenii galbeni.

Semănatul ridichilor în răsadniţe pentru cultura forţată.

Spre sfârşitul lunii se plantează conopida şi gulioarele pentru cultura forţată.

Pregătirea terenului pentru semănat în grădină.

Se seamănă mazărea, rădăcinoasele, verdeţurile, ceapă, usturoiul, spanacul, salata etc.

Tot spre sfârşitul lunii se poate planta varza pe terenuri adăpostite.

Îngrijirea în continuare a culturilor din toamnă.

Adunarea materialului de protecţie de pe aceste culturi.

Prăşitul de primăvară.
Administrarea de îngrăşăminte culturilor din toamnă.

Atenţie! Înainte de semănatul zarzavaturilor dezinfectaţi solul pentru:

– Combaterea viermelui sârmă. Aceeaşi dezinfectare o aplicaţi şi înainte de a planta ceapă şi usturoiul.

– Călirea răsadurilor de varză şi conopidă timpurie în vederea plantării în câmp.

– Plantatul în solarii a verzei, conopidei şi gulioarelor.

– Repicarea răsadurilor de roşii, ardei şi vinete în cuburi nutritive pentru culturile timpurii.

– Semănatul în răsadniţe pentru producerea materialului săditor pentru culturile de vară.

– Pregătirea solariilor pentru roşii, ardei şi vinete.

– Îngrijirea răsadurilor.

În livadă:

– Se continuă lucrările de igienă a livezilor.

– Se răzuieşte scoarţa moartă de pe trunchi, inelele cleioase, scorburile, cuiburile de omizi – se adună toate şi se ard.

– Se continuă şi se termină tăierile de formare a coroanei, de corecţie, de rodire şi de regenerare.

– Se altoiesc pomii sălbatici.

– Se plantează pomi tineri acolo unde plantarea nu s-a făcut în toamnă.

– Se fac tratamente fitosanitare pentru combaterea rapănului, făinării, păianjenilor, păduchilor ţestoşi, acarienilor, afidelor, e.t.c.

– Se desfac muşuroaiele de la pomii plantaţi în toamnă.

– Încep lucrările de primăvară a solului imediat ce pământul s-a zvântat.

În vie şi pivniţă

– Se dezgroapă viile.

– Se verifică spalierii şi aracii.

– Pentru plantaţiile noi se nivelează terenul şi se face pichetajul în cazul în care nu a fost făcut până acum.

– Se procură materialul săditor pentru înfiinţarea plantaţiilor noi.

– Instalarea mijloacelor de susţinere în viile tinere care vor intra pe rod.

– Se completează golurile în plantaţiile tinere.

– În viile pe rod se repară spalierii, se întind sirmele.

– Se începe tăiatul şi copcitul viţei de vie.
– Se începe dirijarea şi cercuitul coardelor.

– Se administrează îngrăşămintele organice şi chimice de bază.

– Se execută arătura adâncă sau sapa mare.

– În pivniţă continuăm umplerea golurilor din vase, controlul calităţii vinurilor precum şi dezinfectarea pivniţei.

– La vinurile noi se poate începe pritocul al doilea trăgând vinul de pe drojdie.

Informaţii utile

Cât clocesc păsările de casă

Găina – 21 de zile
Gâsca – 30 de zile
Raţa – 29 de zile
Curca – 30 de zile
Porumbiţa – 18 zile

Cât ţine gestaţia la animalele de casă

Iepuroaică – 30 de zile (1 lună)
Vacă – 280 de zile (9 luni)
Scroafă – 115 zile (4 luni)
Iapă – 340 de zile (11 luni)
Oaia şi capra – 150 de zile (5 luni)
Măgăriţa – 360 de zile (1 an)
Căţeaua – 60 de zile (2 luni)
Pisica – 55 de zile (2 luni)
Sfaturi culese de Eleonora Oprea

print

Comments are closed.