Prin investiţiile fără precedent în istoria sa, Şiria îşi construieşte identitatea în fiecare zi

Interviu cu Adrian Ţolea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad

– Domnule vicepreşedinte, în „fişa postului” dumneavoastră figurează, printre alte atribuţii şi cele legate de învăţământ şi sănătate.

Într-adevăr, vorbim despre două domenii care tocmai traversează un amplu proces de reformă. De 20 de ani, nimeni nu s-a ocupat serios de restructurarea şi eficientizarea sistemelor naţionale de învăţământ şi de sănătate, de descentralizarea acestor domenii atât de importante pentru viitorul nostru. Este o mare provocare, înţelegem să ne achităm cu succes de această responsabilitate şi iată că noul Spital Clinic Judeţean este deja încadrat în cea de-a doua categorie valorică naţională.

– Cultura şi turismul reprezintă alte domenii de activitate care intră în aria dumneavoastră de activitate.

Ambele domenii beneficiază de proiecţii strategice importante. Suntem printre singurele judeţe din ţară care beneficiem de o a doua strategie culturală, adoptată la începutul anului trecut pentru perioada 2010-2014, iar in viitorul apropiat vom finaliza şi strategia turistică a Aradului. Ambele strategii nu sunt doar nişte cărţi de pus în raft, ci sunt documente publice, operaţionale, pe care le utilizăm în activitatea de zi cu zi. Au la bază sondaje sociologice, statistici, focus-grupuri şi analize, iar în aceste zile ne ocupăm şi de elaborarea strategiei pentru brandul turistic al Aradului.

– Atragerea de fonduri europene este o altă componentă strategică extrem de importantă pentru dezvoltarea rurală.

În ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, putem spune că dispunem de fonduri fără precedent pentru judeţul Arad. Peste 220 de milioane de euro se derulează prin ministerele Dezvoltării şi Mediului pentru lucrări de infrastructură, la care se mai adaugă 100 de milioane de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, bani care vor ajunge atât la fermieri cât şi la administraţia locală. Aceste fonduri europene se investesc în infrastructura localităţilor arădene, cu toate beneficiile directe şi colaterale: creşterea calităţii vieţii pentru cetăţenii din mediul rural, crearea de noi locuri de muncă,etc. Revenind la întrebare, subliniez că este vorba despre sume record, care poziţionează judeţul nostru în fruntea ţării în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene.

– În acest context, ce ne puteţi spune despre comuna Şiria?

În primul rând doresc să felicit administraţia publică locală, în frunte cu dl. primar Valentin Bot, pentru realizările deosebite din comună. Şiria este cea mai frumoasă comună din judeţul Arad, iar dacă ar fi oraş ar reprezenta o concurenţă serioasă pentru celelalte oraşe din judeţ. Asfaltarea străzilor, reabilitarea căminului cultural, a stadionului, realizarea Centrului de Permanenţă medicală, amenajarea parcurilor, a locurilor de joacă pentru copii dar şi participarea alături de Consiliul Judeţean la importante proiecte cu finanţare europeană care vor îmbunătăţi atât infrastructura localităţii cât şi promovarea ca şi destinaţie turistică, sunt tot atâtea argumente care arată foarte clar că dezvoltarea rurală nu este doar un obiectiv ci o realitate cotidiană. Identitatea Şiriei ţine, evident, în primul rând de istoria locală dar şi de modul în care administraţia gestionează prezentul şi construieşte viitorul. Prin investiţiile fără precedent în istoria sa, Şiria îşi construieşte identitatea în fiecare zi. Pentru că, de curând, aţi sărbătorit Zilele comunei doresc să urez tuturor şirienilor un sincer “La mulţi ani!” şi mult succes în continuare.

print

Comments are closed.