11942395_1188882127805535_2129979225_oCetatea Șiria, tradusă prin sintagma „Cetatea Luminată”, este unul dintre principalele obiective turistice din județul Arad, fiind localizată în regiunea pitorească a comunei Șiria, la poalele Munților Zărand, la o altitudine de aproximativ 496 metri, pe o culme cunoscută sub numele de Dealul Cetății.

Începând cu vara acestui an, obiectivul poate fi vizitat mult mai uşor. Drumul spre Cetatea Şiria a fost asfaltat în totalitate. În lungime de aproape 5 km, drumul plecă de la bazele localităţii Şiria şi ajunge până la releul de televiziune. Noul drum poate fi parcurs atât cu bicicleta, cât şi pe jos. Din vârf, vizitatorii pot observa întreaga zonă, priveliștea fiind una superbă.
Zona este extrem de apreciată și de practicanţii de sporturi extreme. Periodic sunt organizate competiții de planorism, parapantă sau montainbike, așa că în fiecare weekend Cetatea atrage o mulţime de împătimiți ai acestor sporturi extreme.
În plus, la cetate pot ajunge mult mai uşor şi elevii şcolilor din judeţul Arad, care pot participa în acest fel la lecţii de istorie, predate altfel.
Pentru mai multe informații legate de Cetatea Șiriei, dar și celelalte obiective de pe raza comunei, turiștii sunt așteptați la Centru Local de Informare și Promovare Turistică din Galșa.

print