Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a salutat concluziile primului Consiliul de Asociere UE – Egipt, precum și eforturile Egiptului de a revitaliza procesul de pace israeliano-palestinian. Declarația eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, în prezența Comisarului european responsabil pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Egiptul este un partener cheie pentru UE și salutăm primul Consiliu de Asociere UE-Egipt după revoluția arabă, precum și adoptarea priorităților de parteneriat pentru perioada 2017-2020.

Egiptul trece printr-o perioadă dificilă în calea stabilității durabile. Se confruntă cu o situație internă provocatoare după revoluție, iar terorismul continuă să lovească țara, cu toate consecințele sale asupra vieții oamenilor, asupra turismului și economiei.

Știm foarte bine că neajunsurile care trebuie încă abordate sunt multe, dar dorim să recunoaștem că deja s-au înregistrat progrese în mai multe domenii, inclusiv în noul Parlament. În același timp, trebuie să luam act de nenumăratele domenii în care Uniunea Europeană și Egiptul ar trebui să coopereze.

Am menționat terorismul și nu există nicio îndoială că pentru a învinge terorismul avem nevoie de o cooperare strânsă cu toți partenerii noștri, inclusiv cu Egiptul. În acest sens, salut eforturile președintelui El-Sisi de a reforma gândirea islamică, de a preveni radicalizarea, precum și eforturile puternice de a proteja creștinii, ceea ce a împiedicat atacurile recente să aibă un impact mult mai mare.

Dar, permiteți-mi să adaug, de asemenea, importanța cooperării cu Egiptul în ceea ce privește migrația și stabilitatea regională. Salutăm, în special, eforturile Egiptului de a revitaliza procesul de pace israeliano-palestinian, ca un exemplu al rolului cheie pe care acesta îl are pentru întreaga regiune. Și chiar astăzi am luat act de negocierile reușite dintre cele două părți, care au hotărât să instituie un Guvern național de coaliție.”

print