deschidere (1)Organizarea la Șiria a unui festival de literatură, teatru și film era, până nu de mult, doar o idee pe care administrația șiriană, împreună cu Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean, o aveau în vedere. Iată că, nu după mult timp, această idee a prins contur, iar la începutul lunii august, în perioada 1-2 august, Teatrul de Vară din Șiria a găzduit ample evenimente culturale și artistice puse sub genericul Festivalul de literatură, teatru, film şi fotografie „Ioan Slavici”, ediţia I. Manifestarea, organizată de Centrul Cultural Judeţean Arad în colaborare cu Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Comunei Şiria, având ca parteneri Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, Arhiva Națională de Filme, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Scriitorilor din România – filiala Arad, a atras un public numeros interesat de literatură şi fotografie, dar şi de teatru şi film, atenția fiind focalizată asupra evenimentelor organizate în cadrul festivalului: simpozion de literatură, proiecţii de film, spectacole de teatru, precum şi o expoziţie de fotografie.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc sâmbătă, 1 august în incinta Complexului Muzeal „Ioan Slavici” din Şiria, în prezența a numeroși șirieni, oameni de cultură, dar și oficialități locale și județene printre care ing. Valentin Bot, primarul comunei Șiria, Adrian Țolea, președinte interimar al Consiliului Județean Arad, Ana Maria Dragoș, directorul Centrului Cultural Județean Arad și mulți alții.
„Mă bucur că suntem la debutul acestui Festival de teatru, literatură, film şi fotografie în memoria uneia dintre cele mai marcante personalităţi ale literaturii române – scriitorul arădean Ioan Slavici. Sper ca de acum înainte mulţi ani să ne întâlnim la Şiria în cadrul acestui Festival pentru a ne bucura de cultură, de literatură, de teatru, de film şi de fotografie, un cadru propice în care toţi cei care doresc pot să se exprime în aceste domenii şi, de ce nu, o scenă pentru tinerele talente”, a declarat Adrian Ţolea, președinte interimar al Consiliului judeţean Arad.
În incinta Complexului Muzeal „Ioan Slavici” din Şiria a fost expusă și expoziția de fotografie realizată de Virgiliu Jireghie în timpul filmărilor ecranizării nuvelei „Pădureanca”.
Ana Maria Dragoş, preşedintele Centrului Cultural Judeţean Arad, a mulțumit tuturor partenerilor care și-au adus contribuția la buna desfășurare a festivalului aflat la prima ediție: „Începând cu anul acesta am hotărât ca la Şiria să avem un festival dedicat lui Ioan Slavici în care am inclus teatrul, literatura, filmul şi fotografia. Lista partenerilor la acest Festival nu este închisă, la reuşita lui aducându-şi contribuţia Consiliul Naţional al Cinematografiei, Arhivele Naţionale de Film şi Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România care ne-au pus la dispoziţie filmele ce au rulat în cele două zile ale manifestării. De asemenea, vreau să mulţumesc Uniunii Scriitorilor, filiala Arad, d-lui preşedinte Vasile Dan, colegilor de la Şcoala Populară de Artă care au pus în scenă piesa “Fata de birău” şi nu în ultimul rând vreau să-i mulţumesc d-lui. Virgil Jireghie, care s-a ocupat de expoziţia cu imagini din timpul filmărilor la pelicula «Pădureanca»”.
În cadrul programului cultural, un eveniment emoționat a fost reprezentat de lansarea mai multor volume literare ale doamnei Eugenia Nichici, originară din Șiria, dar stabilită de mai mulți ani în Italia. După 25 de ani departe de casă, timp în care și-a așternut pe hârtie gândurile, sentimentele și dorul, șiriana Eugenia Nichici a revenit la Șiria, pentru a lansa patru volume literare – o carte de poezie, „Puterea cuvântului” și trei de proză, „Jocul dragostei”, „Românul rebel” și „Deșertul arzător al vieții”, apărute la editura Mirador.
Programul primei zile a festivalului a continuat cu Simpozionul de literatură cu titlul „Actualitatea lui Ioan Slavici: prozatorul, publicistul”.
Invitaţi de marcă precum prof. univ. Cornel Ungureanu şi prof. univ. Lucian Vasile Szabo din Timişoara şi scriitorul Vasile Dan – preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Arad, și-au prezentat lucrările pe această temă, fiind aduse în discuție aspecte mai puţin cunoscute a operei literare şi dimensiuni mai puţin cunoscute ale marelui scriitor.
Elevii Şcolii Gimnaziale „Ioan Slavici” din Şiria au prezentat pe scena Teatrului de Vară din localitate, două scenete. Micii actori șirieni, foarte talentați de altfel, au smuls zâmbete și ropote de aplauze de la publicul prezent.
Prima zi a festivalului s-a încheiat cu proiecţia filmului „Pădureanca”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, ecranizare a celebrului roman cu acelaşi titlu de Ioan Slavici.
Cea de-a doua zi de festival, duminică, 2 august, a adus în faţa publicului spectacolul „Fata de birău”, prima comedie publicată de Ioan Slavici, la îndemnul lui Mihai Eminescu. Piesa a redat cu un umor aparte viaţa şi personajele din lumea satului ardelean de la acea vreme.
De asemenea, publicul a fost invitat să vizioneze, în incinta Teatrului de Vară din Şiria, proiecţia filmului „Moara cu noroc” în regia lui Victor Iliu.
O serie de personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti, precum Ioan Cărmăzan – Preşedinte al UARF (Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de film din România), Nicolae Mărgineanu – regizorul filmului „Pădureanca”, au participat la evenimentele programate în cadrul Festivalului.
Festivalul de literatură, teatru, film şi fotografie „Ioan Slavici” a reprezentat un accent binevenit în agenda vieţii culturale a judeţului Arad cu rezonanţă la nivel naţional.

print