Primarul general Gabriela Firea a arătat că nu a pus nicio clipă la îndoială meritele și potențialul cultural al municipiului Timișoara, oraș desemnat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 în România, menționând că în presă s-a creat o confuzie între termenul de “dezavantajat” și cel de “defavorizat”.

“Am spus atunci că foarte rar acest titlu este câștigat de orașe care au și calitatea de capitale administrative, întrucât acestea au în general mai multe avantaje în dezvoltarea programelor culturale. Și este evident că demersul Uniunii Europene este de a veni în întâmpinarea orașelor care nu au același buget și aceeași infrastructură pe care le are, de regulă, o capitală de stat. Asta am spus în acel mesaj. Din păcate, s-a făcut confuzie între termenul de ‘dezavantajat’ și cel de ‘defavorizat’. Regret acest lucru. Dar subliniez că nu am pus nicio clipă la îndoială meritele și mai ales potențialul cultural al municipiului Timișoara. Sunt convinsă că s-a muncit mult la Timișoara pentru obținerea acestui titlu, pentru că și noi am muncit foarte mult la București în acest sens”, a precizat edilul general, conform unui comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei.

Firea a adăugat că important este faptul că toți locuitorii celor patru orașe românești care au participat la competiție — timișorenii, clujenii, băimărenii și bucureștenii — au avut de câștigat.

Vinerea trecută, Gabriela Firea declara că a fost de la început conștientă că Bucureștiul nu are prima șansă în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

“Dacă vă uitați la orașele care au purtat acest titlu în ultimul deceniu, dar și mai în spate, veți vedea că foarte puține dintre câștigătoare erau și capitale administrative în statele pe care le reprezentau. Evident, strategia Uniunii Europene în această chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate să intre în circuitul cultural european. Deci era evident că prima opțiune a celor care analizează astfel de dosare e spre orașele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucureștiul în ceea ce privește infrastructura, programele culturale sau potențialul turistic. Acesta e motivul pentru care, de la bun început, Bucureștiul nu a plecat cu prima șansă în această competiție”, a spus săptămâna trecută Firea.

AGERPRES/(AS — autor: Irinela Vișan, editor: Georgiana Tănăsescu)

print