An de an, indiferent de vremea de afară, sute de șirieni participă la slujba de Înviere, principalul ritual al celei mai importante sărbători creştine, Paştele. Lumina Sfântă, de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cea care vestește Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a fost adusă cu o cursă specială care a aterizat sâmbătă seara pe aeroportul din Arad, fiind aşteptată de preşedintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu și adusă mai apoi la Șiria de primarul comunei, Valentin Bot și preotul paroh, Pavel Savu.
La emoționanta slujbă au luat parte sute de șirieni, dar și primarul Valentin Bot alături de familie, consilierii locali și personalități ale comunității șiriene, fiind cu toți împreună la ceas de mare sărbătoare.Cu toții au așteptat cu sufletul deschis îndemnul preotului „Veniți de luați lumină!”, îndemn care anunța Învierea Domnului. În sunet de clopote, localnicii au cântat „Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând”, vestind marea minune care stă la baza creștinătății.
„În ultimii ani, Lumina Învierii Domnului, adusă de la Ierusalim, a ajuns şi la Şiria. S-a răspândit la toate bisericile ortodoxe, iar de aici în casele tuturor creştinilor. Este un lucru deosebit, dovadă fiind numărul mare de credincioşi care participă anual la slujba de Înviere. Numeroși credincioși s-au strâns şi la bisericile de la Galşa şi Mâsca, precum şi la Mănăstirea de la Feredeu”, a declarat Valentin Bot, primarul comunei Șiria.
În acest an Paștile au fost oferite de familia Popa Viorel, Garofița și fiica lor Daiana, alături de părinți.
„Oferirea Paștilor creștinilor șirieni este o acțiune de suflet pentru fiecare familie care își ia acest angajament. Nu este un lucru de mândrie, ci este un lucru făcut pentru bunăstarea, sănătatea și liniștea familie noastre. Știm fiecare că viața este una tumultoasă și cu toții avem nevoie de această liniște sufletească pe care Dumnezeu are grijă să ne-o ofere tuturor. Paștele este cea mai importantă și cea mai intensă sărbătoare a creștinătății, iar familia noastră a simțit acest lucru din plin. Pentru anul viitor s-a anunțat o altă familie tânără pentru oferirea Paștilor. Acest lucru arată că obiceiul va merge mai departe, deoarece tradiţia învie și reînvie prin intermediul tinerilor. Îmi doresc ca fiecare creștin să facă această jertfă de oferire a Paștilor, deoarece este un lucru aparte pe care noi l-am simţit și l-am pregătit pe parcursul întregului an. A fost într-adevăr o trăire emoționantă”, a declarat Garofița Popa.

Cristina Coleștean

print