Primarul comunei Șiria, ing. Valentin Bot și Consiliul Local Șiria îşi exprimă regretul profund în legătură cu încetarea din viaţă a celui care a fost Otto Greffner, personalitate marcantă a fotbalului șirian.
În aceste momente de mare tristeţe, suntem alături de familia regretatului Otto Greffner, doctor în istorie, o personalitate remarcabilă, ce şi-a pus toată înţelepciunea, dragostea şi dăruirea pentru comunitatea șiriană, activând ca jucător în cadrul AS Şiriana Şiria și ca antrenor, timp de 17 ani, a echipei șiriene, pregătind astfel numeroase generații de tineri, cu rezultate merituoase.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Trupul neînsuflețit va fi depus la Capela din Șiria, iar înmormântarea va avea loc joi, 7 august, la Cimitirul Catolic din localitate. Vom reveni cu informații.

OTTO GREFFNER – UN MARE ANIMATOR AL FOTBALULUI ŞIRIAN
Otto Grefner s-a născut la Şiria în 5 noiembrie 1927, într-o familie de etnie germană care mânca fotbalul pe pâine. Tatăl său, Gheorghe Greffner a fost sufletul echipei locale în anii ’20 – ’30, evoluând timp de doi ani la AMEFA Arad, în Divizia A. Iată ce spunea Otto Greffner în lucrarea sa ,,Aspecte istorice din mişcarea sportivă a comunei Şiria” despre acesta: ,,Tatăl meu nu a precupeţit niciun efort şi şi-a petrecut o bună parte din timpul liber pe terenul de fotbal sau la sediul clubului. Locuinţa noastră a fost tot timpul deschisă pentru sportivi. În casa noastră au fost făurite multe planuri pentru viitor.”
Apecierea de care s-a bucurat Gheorghe Greffner printre oamenii de fotbal ai vremii din Şiria s-a reliefat atunci când în urma celui de-al doilea război mondial, la şedinţa de constituire a noului club sportiv, la 14 iulie 1945, a fost ales ca director tehnic al clubului chiar în lipsă, fiind deţinut politic timp de opt luni în lagărul de la Caracal.
Gheorghe Greffner s-a aflat în fruntea comisiei care între anii 1948 – 1949 a vegheat la construirea stadionului din Şiria. Lucrările de asanare şi nivelare a terenului s-au efectuat prin muncă voluntară de către populaţia comunei. Ţărani, cu căruţele, au transportat pământul şi materialele de construcţie. A fost o lucrare grandioasă, unică în judeţul Arad, o mândrie a întregii populaţii din Şiria.
Crescut în acest mediu, Otto Greffner a fost atras de timpuriu în activitatea sportivă. A început fotbalul la Şiria, apoi a activat, timp de doi ani, la juniorii de la UTA. La insistenţele tatălui său, în 1947 s-a reîntors la Şiria. În perioada studenţiei a jucat la Universitatea Cluj, avându-l ca antrenor pe fostul mare jucător Iuliu Baratky. În aceeaşi perioadă, Otto Greffner, riscându-şi pentru clubul din Şiria statutul de jucător divizionar, a evoluat, pe fals cum se spune, şi în echipa de la poalele cetăţii.
În 1953, după terminarea facultăţii, s-a reîntors, cu acte în regulă, la Şiria, deşi avea oferte de la Vagonul Arad, ce activa în Divizia B. A jucat sub culorile echipei şiriene până în anul 1964, când a îmbrăţişat activitatea de antrenor.
Otto Greffner – jucător la AS Şiriana Şiria
Timp de 17 ani, cu mici întreruperi, a antrenat echipa din Şiria. În decursul activităţiisale de antrenor a instruit şi promovat în echipă generaţii de tineri, obţinând rezultate merituoase.
Pe lângă activitatea pe tărâm sportiv, Otto Greffner s-a afirmat şi ca o personalitate importantă în domeniul istoriei, cu o bogată activitate de cercetare ştiinţifică. În calitate de doctor în istorie, este autorul mai multor cărţi şi a peste 40 de lucrări pe diferite teme. Majoritatea temelor abordate sunt legate de istoria României, în special a Transilvaniei şi Banatului. S-a ocupat în mod special de istoria germanilor (şvabilor) din România.
A desfăşurat o bogată activitate la diferite instituţii de învăţământ din România şi la Muzeul Judeţean Arad. A plecat mai apoi în Germania activând la Universităţile din München şi Basel.
Otto Greffner s-a stins din viață duminică, 3 august 2014, în orașul Weil am Rhein (Germania) la vârsta de 86 de ani. Înmormântarea va avea loc în comuna natală, Șiria.
Ca o recunoaştere a incontestabilelor sale merite la dezvoltatea sportului şirian, a fotbalului în mod special, conducerea Primăriei Şiria, cea care a găsit resursele de renovare a stadionului în anul 2011, a hotărât ca această modernă bază sportivă să poarte numele ,,Otto Greffner”.

print