Interviu cu inspector Gheorghe Zau, şeful Poliţiei Comunale Şiria

– Care sunt principalele infracţiuni cu care vă confruntaţi în comuna Şiria?

– Preponderent infracţiunile săvârşite pe raza comunei Şiria sunt cele contra patrimoniului, respectiv infracţiunile de furt, furt calificat şi distrugere. De asemenea, Poliţia Comunală Şiria se confruntă şi cu o gamă largă de alte genuri de infracţiuni. De menţionat este faptul că infracţionalitatea este în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

– Ce trebuie să ştie cetăţenii din Şiria în ceea ce priveşte furturile din locuinţe?

– Unul dintre factorii favorizanţi ai furturilor din locuinţe îl constituie neluarea măsurilor de siguranţă corespunzătoare. Începând cu faptul că sistemele de închidere a uşilor de acces sunt total necorespunzătoare, în foarte multe cazuri, precum şi faptul că, multe imobile sunt nelocuite, locatarii fiind plecaţi, pe diferite perioade, de la domiciliu. Cu privire la aceste aspecte se informează persoanele care sunt predispuse la comiterea acestor genuri de fapte.

„Această unitate de Poliţie a fost dotată cu un aparat de măsurare a vitezei”

– Cu ce probleme v-aţi confruntat vis a vis de traficul rutier? Aveţi patrulă de noapte?

– Serviciul lucrătorilor de la Poliţia Comunală Şiria este organizat în mod permanent, aşadar avem patrule care acţionează şi pe timp de noapte, atât pentru menţinerea siguranţei şi linişti publice, cât şi pentru fluidizarea traficului rutier. O noutate pentru cetăţenii comunei Şiria o constituie faptul că, această unitate de Poliţie a fost dotată cu un aparat de măsurare a vitezei, astfel atenţionăm conducători auto să respecte limitele legale de viteză, atât în localitate, cât şi în afara acesteia. La baza dotării cu aparatul de măsurare a vitezei, cunoscut de cetăţeni sub denumirea de radar, a stat faptul că, pe raza comunei Şiria au avut loc un număr însemnat de accidente care au avut consecinţe dintre cele mai grave, inclusiv decesul celor implicaţi în asemenea evenimente. De cele mai multe ori, cauza acestora a fost viteza excesivă. Sperăm ca în urma măsurilor care vor fi întreprinse în continuare de agenţii poliţiei comunale Şiria, în colaborare cu alte instituţii abilitate în domeniul circulaţiei rutiere, să reducem semnificativ numărul evenimentelor rutiere.

– Cum pot cetăţenii să se adreseze Poliţiei?

– Cetăţenii localităţii se pot adresa Poliţiei Comunale Şiria atât la nr. de telefon 0257.531.119 de la sediu, iar în caz de urgenţă la 112. De asemenea se pot adresa personal Poliţiei Şiria întrucât, după cum am amintit anterior, serviciul este permanent.

Infracţiunile înregistrate în ultima perioadă sunt cele de furt”

– În ultima perioadă s-au raportat câteva infracţiuni, ce puteţi să ne spuneţi despre ele?

– Infracţiunile înregistrate în ultima perioadă sunt cele de furt, dintre care, în multe situaţii au fost identificaţi autorii, iar prejudiciul a fost recuperat şi returnat părţii vătămate. În prezent, întregul efectiv al Poliţiei Comunale Şiria este angrenat în efectuare de cercetării şi investigaţii în vederea identificării şi celorlalţi făptuitori ai furturilor rămase cu autori neidentificaţi şi tragerea acestora la răspundere penală.

– Care sunt amenzile sau pedepsele pentru vandalizarea lucrurilor de pe domeniul public?

– Pentru vandalizarea şi/sau distrugerea bunurilor situate pe domeniul public, făptuitorului sau făptuitorilor li se va întocmi dosar penal, fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. – 217 din Codul Penal, pedeapsa fiind închisoarea sau amendă penală. În cazul faptelor de natură contravenţională se vor aplica prevederile Legii 61/1991 M, aplicându-se sancţiune contravenţională celor în cauză.

„Spaţiul Schengen va oferi o mai liberă circulaţie a infractorilor”

– Cum comentaţi aderarea României la spaţiul Schengen? Care sunt avantajele şi dezavantajele?

– Printre multele avantaje ale aderării României la spaţiul Schengen se numără: eliminarea controalelor vamale la frontierele interne ale statelor semnatare, accesul tuturor ţărilor din spaţiul Schengen la Sistemul Informatic Schengen, care furnizează poliţiei şi altor structuri specializate în domeniul siguranţei publice, date şi informaţii din spaţiul Schengen, utile pentru înfăptuirea justiţiei şi menţinerea ordinii publice. Un dezavantaj al aderării la spaţiul Schengen îl constituie libera circulaţie a infractorilor în statele semnatare.

– Câţi agenţi de poliţie îşi desfăşoară activitatea la nivelul Poliţiei Comunale Şiria?

– La nivelul Poliţiei Comunale Şiria îşi desfăşoară activitatea un număr de 7 agenţi şi un ofiţer de poliţie.

– Care este colaborarea cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad?

– Ne bucurăm de o bună colaborare cu I.P.J. Arad care ne asigură dotările necesare în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu. De asemenea, ne bucurăm de sprijinul lucrătorilor din cadrul I.P.J. Arad când volumul mare de lucru o impune.

Ne-am bucurat de sprijinul acordat de Primăria Şiria în menţinerea siguranţei publice”

– Care este colaborare cu primăria Şiria?

– Relaţiile de colaborare cu Primăria Şiria, Consiliul Local şi cu domnul primar Ing. Bot Valentin, sunt foarte bune. Deseori ne-am bucurat de sprijinul acestora în rezolvarea problemelor pe care le-am ridicat, răspunzând în acelaşi mod la solicitările venite din partea lor. De asemenea, ne-am bucurat de sprijinul acordat de Primăria Şiria şi în activităţile de menţinere a siguranţei publice.

– Ce mesaj transmiteţi cetăţenilor?

– Întrucât ne aflăm în preajma unui mare eveniment creştinesc, profit de această ocazie şi împreună cu lucrătorii Poliţiei Comunale Şiria, transmitem cetăţenilor „Paşte Fericit”! Sperăm ca relaţia dintre comunitate şi Poliţie să fie în continuare una dintre cele mai bune, poliţiştii asigurându-i pe cetăţeni de întreaga lor disponibilitate în rezolvarea tuturor problemelor.

Anamaria Marc

print

Comments are closed.