ok 2În cadrul manifestărilor culturale desfășurate la Șiria în perioada 1-2 august, puse sub genericul Festivalul de literatură, teatru, film şi fotografie „Ioan Slavici”, ediţia I, un eveniment emoționat a fost reprezentat de lansarea mai multor volume literare ale doamnei Eugenia Nichici, originară din Șiria, dar stabilită de mai mulți ani în Italia.

Născută la Șiria, la data de 31.01.1951, Eugenia Nichici, fata lui Jenica lui Banți, a avut de mică înclinații artistice, iubind scrisul, cititul, pictura. După cum dânsa ne mărturisea, în copilărie se ascundea de multe ori ca să poată scrie. După Revoluție și-a cunoscut soțul, Prato Armando Valentino, cetățean italian, și s-a stabilit în Italia. Dorul de casă, de cei dragi și de mult iubita Șirie au determinat-o să scrie și să picteze în continuare, găsindu-și astfel alinarea. „Doream să le transmit tuturor sensibilitatea mea, dorul de ţară, de locurile în care m-am născut, fantezia copilăriei şi toate trăirile şi sentimentele mele”, mărturisește autoarea.
După 25 de ani departe de casă, timp în care și-a așternut pe hârtie gândurile, sentimentele și dorul, șiriana Eugenia Nichici a revenit la Șiria, pentru a lansa patru volume literare – o carte de poezie, „Puterea cuvântului” și trei de proză, „Jocul dragostei”, „Românul rebel” și „Deșertul arzător al vieții”, apărute la editura Mirador.
În sala Centrului de Documentare și Informare Șiria, care adăpostește o expoziție impresionantă de picturi ale doamnei Nichici, în fața unui public numeros format din șirieni, dar și oficialităţi locale și județene, poetul și editorul Ioan Matiuț a apreciat calitățile literare ale autoarei.
Vizibil emoționată, doamna Eugenia Nichici a mulțumit primarului Valentin Bot și editorului Ioan Matiuț pentru sprijinul acordat și a mărturisit că imboldul primit din partea șirienilor îi va da putere pentru viitor: „Cărţile mele sunt inspirate de amintiri din tinereţe, pentru că acesta a fost visul meu, de a scrie, vis, iată, împlinit acum la 65 de ani. Mulţumesc pe această cale d-lui primar Valentin Bot, d-lui Ioan Matiuţ, editorul acestor cărţi şi consătenilor mei care m-au primit cu căldură şi respect”.
„La Centrul de Documentare și Informare al comunei Şiria am participat la lansarea celor patru cărţi scrise de către concetăţeana noastră, d-na Eugenia Nichici, tot dumneaei prezentând şi o expoziţie cu picturile frumoase pe care le-a realizat pe parcursul anilor. Îi mulţumim pentru iniţiativa avută şi pentru faptul că, deşi locuieşte în Italia de mai multă vreme, nu a uitat de locurile natale, locurile unde a copilărit şi iată a construit un pod între cele două localităţi care i-au marcat existenţa: Şiria şi Venosa. Domnia sa a avut amabilitatea de a-mi dărui o lucrare de-a dânsei care să se constituie într-o amintire deosebit de frumoasă a zilelor petrecute împreună cu soţul pe meleagurile unde a copilărit”, a precizat ing. Valentin Bot, primarul comunei Șiria.
„Evenimentul de astăzi este o dovadă că dorinţa de cultură şi preocuparea pentru frumos se îmbină în continuare la Şiria, unde dorim să existe o armonie cromatică în care frumosul să fie acel element care să-i facă pe oameni frumoşi din punct de vedere sufletesc. Aceasta este dorinţa noastră şi o felicit pe d-na. Nichici şi considerăm că tot ceea ce a ilustrat aici dovedeşte că există o armonie între interior şi exprimare exterioară, armonie care să lumineze şi mai mult Şiria, o localitate de care dânsa nu se poate dezrădăcina niciodată”, a precizat prof. Marcel Priescu, consilier local.
La finalul evenimentului autoarea Eugenia Nichici a oferit cărți cu autograf celor prezenți.

Cristina Coleștean

print