Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat luni, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles. Principalele teme abordate au fost situaţia din Turcia, Parteneriatul Estic şi Vecinătatea Sudică. Strategia Globală pentru Politica Externă și Securitatea Comună a UE a fost abordată în cadrul unei sesiuni comune cu miniştrii apărării din statele membre.

Miniştrii de externe au avut un schimb de opinii despre evoluţiile din Turcia din ultima perioadă. Intervenţia ministrului Lazăr Comănescu a evidenţiat sprijinul pentru păstrarea unei relații deschise la toate nivelele cu Turcia, în condițiile nevoii de a promova în continuare respectul pentru standardele democratice, drepturile omului şi statul de drept. 

În discuţiile consacrate ultimelor evoluţii din Vecinătatea sudică accentul a fost pus pe dosarul sirian. Şeful diplomaţiei române a exprimat susţinere pentru demersurile pe care Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vice-președinte al Comisiei Europene (ÎR/VP), Federica Mogherini, le întreprinde în scopul identificării unei soluţii cuprinzătoare cu sprijinul actorilor regionali şi internaţionali. Demnitarul român a reafirmat importanţa păstrării unităţii, integrităţii, suveranităţii şi independenţei Siriei în procesul de soluţionare politică a conflictului.

Miniştrii de externe au discutat, de asemenea, despre stadiul actual şi priorităţile Parteneriatului Estic. Dezbaterea a avut un caracter orientativ, în perspectiva Summit-ului din 2017. Au fost discutate şi evoluţiile din statele partenere, inclusiv de natură electorală, din Republica Moldova, Georgia şi Belarus, precum şi stadiul relaţiei UE-Ucraina. Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat importanţa respectării angajamentelor asumate în acest cadru strategic de cooperare. S-a exprimat în favoarea sprijinirii consolidării rezilienţei şi aspiraţiilor de asociere politică şi integrare economică a partenerilor estici ai UE. Totodată, a pledat pentru încurajarea continuării implementării agendei de reforme şi respectarea condiţionalităţilor asumate de către Republica Moldova, respectiv continuarea unei angajări solide a UE în raport cu autorităţile de la Chişinău.

Stadiul implementării Strategiei Globale a UE a fost discutat în cadrul sesiunii comune de lucru cu miniştrii apărării din statele membre. Ministrul român de externe s-a pronunţat în favoarea unui proces de implementare gradual, care să reflecte într-un mod ambiţios și pragmatic interesele tuturor statelor membre. Ministrul Lazăr Comănescu a punctat, de asemenea, importanţa unei abordări din partea UE care să fie complementară cu priorităţile şi activităţile NATO, inclusiv prin implementarea Declarației comune UE-NATO de la Varșovia.

În marja CAE a avut loc reuniunea Prietenii Albaniei, cu participarea prim-ministrului Edi Rama şi a ministrului afacerilor externe Ditmir Bushati. În cadrul reuniunii a fost salutată recenta recomandare a Comisiei Europene cu referire la Albania și a fost evidențiată necesitatea continuării și intensificării eforturilor acestui stat în procesul de reformă. Ministrul Lazăr Comănescu a reiterat susținerea de către România a perspectivei europene a Albaniei și a subliniat importanța îndeplinirii de către autoritățile de la Tirana a tuturor celor cinci priorități-cheie, inclusiv respectarea drepturilor omului, pentru care țara noastră va continua să ofere asistență de specialitate, inclusiv în plan bilateral, cu precădere în domeniile anticorupție și consolidarea statului de drept.

 

print