Complexul Transfrontalier şi Cercetări de la Nădab, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a găzduit, ieri, 01.11.2011, o întâlnire de lucru, privind cooperarea trasfrontalieră, la care au participat ministrul agriculturii Valeriu Tabără, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”,  oameni de afaceri care deţin firme de profil agricol în Arad, precum Maschio Gaspardo (Italia) şi Mayer din Germania.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat: „Au fost discutate probleme legate de îmbunătăţirea utilizării terenurilor agricole din vestul României. De asemenea, a fost discutată problema solurilor sărăturoase, având în vedere că, în zonă, funcţionează Staţiunea de Cercetări pentru Soluri Sărăturoase a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Domnul ministru Valeriu Tabără a prezentat dezvoltarea agriculturii româneşti în partea de vest a României, în etapa actuală şi proiectele care există pentru introducerea şi modernizarea tehnologiilor agricole în utilizarea terenurilor sărăturoase, precum şi probleme legate de creşterea calităţii şi cantităţii produselor agro-alimentare, de agricultura ecologică şi igienizarea terenurilor agricole”.
„S-a ajuns la concluzia că, pentru zona respectivă este necesară extinderea unor culturi cum sunt cele de soia şi sfecla de zahăr, care ar putea aduce un alt profil agriculturii noastre. Din păcate, dl. ministru Tabără a subliniat că partea de vest a României are şi cele mai mari suprafeţe necultivate în judeţele Timiş şi Arad, iar în condiţiile creşterii populaţiei planetei s-a pus problema ca producţia agricolă şi producţia pentru hrana umană să devină, într-adevăr, o resursă utilizată prin terenurile agricole. Dl. ministru a subliniat şi importanţa cercetării agricole, atât prin Academia de Ştiinţe Agricole, cât şi prin Universităţile din zonă, astfel încât ele vor primi un nou statut în următoarea perspectivă a dezvoltării cercetării agricole. Universităţile vor avea un rol deosebit de important prin cercetările pe care le efectuează, legate de aplicabilitatea cunoştinţelor în practică de către studenţi şi rolul pe care îl au institutele de cercetări la ora actuală în dezvoltarea agriculturii”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Biroul de presă al UVVG
Daniel Albu

print