Referendumul a împărțit România în două mari tabere. Pe de o parte sunt cei anti Băsescu, iar de cealaltă sunt susţinătorii preşedintelui suspendat. Pentru validarea referendumului vor trebui să se prezinte la vot peste 9 milioane de români, dintre care mai mult de jumătate să voteze pentru demiterea preşedintelui suspendat.

Problema care se pune este dacă avem nevoie de alte alegeri şi alte cheltuieli, cu atât mai mult că foarte mulți români sunt în concediu. Nu cred că vor fi în străinătate vor lăsa plaja și vor merge la consulat să voteze DA sau NU.

Un referendum ar fi fost mult mai logic de organizat odată cu alegerile parlamentare. O propunere de acest fel a venit chiar din partea vicepreşedintelui PDL, senatorul Constantin Traian Igaş. Un proverb românesc spune foarte bine că, „Graba strică treaba!”, ceea ce în acest caz este exact ca o mănușă.

Cei care văd lucrurile clar pot să înţeleagă că demersurile privind stoparea crizei economice erau necesare. Cineva trebuia să-şi asume răspunderea. În cazul României, au fost Traian Băsescu şi PDL. Acest lucru ar trebui să-l înţeleagă toţi cetăţenii. Din păcate, electoratul nu are maturitatea necesară în astfel de probleme, iar acest lucru îl speculează politicienii. De fapt, toate guvernele care au luat măsuri de austeritate au avut de suferit în alegeri. Cele care „s-au culcat pe o ureche”, se confruntă acum cu proteste mari de stradă. Vezi protestele din Spania și din Grecia.

Cert este că euro creşte foarte repede ceea ce duce la scumpirea alimentelor. Creşterea nebunească a valutei și dezaprecierea leului, demonstrează faptul că instabilitatea politică a României ne afectează pe fiecare, iar oficialii europeni sunt cu ochii pe noi. Nu că i-ar interesa prea tare, dar au investiţii în România şi nu vor să-și piardă banii. Una peste alta, decizia majoră va aparţine tuturor celor care vor merge la referendum pe 29 iulie.

Daniel Albu

print