CESAR este un proiect cu finanţare PHARE, în cadrul căruia activitatea de topografie şi cadastru deţine un rol deosebit de important. Denumirea oficială şi completă a proiectului este „Proiect privind Completarea Sprijinului UE pentru Restructurarea Agriculturii“.
În urmă cu aproximativ doi ani de zile, comuna Șira a fost aleasă între cele 31 de localități din țară pentru a se realiza cadastrul general pe localitate. Timp de aproximativ 1 an, acest proiect a fost oprit, iar în urmă cu două luni de zile, programul CESAR a fost reluat.
„Cadastrarea generală nu s-a mai făcut în Șiria din 1850, de pe vremea Austro – Ungariei, astfel că acest proiect este foarte important pentru noi. Proiectul constă în măsurarea și intabularea tuturor imobilelor și terenurilor, atât intravilan cât și extravilan. Mai precis, se vor face măsurători topografice pentru fiecare casă, fiecare grădină și teren. Rog cetățenii să înțeleagă și să colaboreze cu firma care realizează aceste lucrări, să îi lase pe aceștia să stabilească toate limitele. Avem obligația ca în maximum 10-12 luni, să finalizăm acest proiect. Este interesul fiecărui cetăţean de a-și intabula terenul intravilan, casa, dar și terenul extravilan. Firma îşi face măsurătorile necesare, după care, fiecare cetățean va trebui să vină la primărie și să-și vadă lucrarea”, a declarat Valentin Bot, primarul comunei Șiria.
După finalizarea măsurătorilor, timp de 30 de zile, acestea vor fi afişate la sediul Primăriei Șiria, timp în care cetățenii trebuie să constate măsurătorile. Urmează apoi o perioadă de încă 30 de zile pentru depunerea contestațiilor.
„Proiectul este absolut gratuit. Singura cheltuială la care cetățenii vor fi supuși este aceea legată de copiile legalizate ale actelor care vor fi cerute de firmă. Noi vom discuta cu un notar de pe raza comunei pentru a obține un preț mai convenabil. Dacă ar fi posibil, ne dorim ca notarul să vină la primărie, iar în momentul în care cetăţeanul va veni cu actele, să fie făcute și copiile în cel mai scurt timp”, a încheiat primarul comunei Șiria, Valentin Bot.
Cristina Coleștean

print