Pentru cei mai mulţi dintre români concediul a devenit un lux. Studiile arată că doar o treime dintre noi îşi mai permit să plece în vacanţe. Majoritatea pun acest fapt pe seama lipsei banilor, iar cei care îşi permit câteva zile libere le petrec acasă sau la rude.
Noi am stat de vorbă cu localnicii din Şiria pentru a afla cum şi-au petrecut concediile, dar şi care ar fi destinaţia ideală de vacanţă. Majoritatea şi-au amintit cu nostalgie de concediile petrecute în ţara noastră sau în străinătate şi ne-au împărtăşit locurile pe care ar dori să le viziteze. În cele ce urmează vă prezentăm declaraţiile lor:

Rodica Rus, 34 de ani, muncitoare: „Deocamdată nu am avut concediu, dar o sa îmi iau mai târziu. Voi merge la rudele mele de la Bucureşti. Dacă voi avea posibilitatea mi-ar plăcea să călătoresc în Austria. Am mai fost acolo şi peisajele sunt foarte frumoase.”
Vasile Nedea, 71 de ani, pensionar: „De-a lungul vieţii am călătorit în foarte multe locuri. Cel mai mult mi-a plăcut în Rusia pentru că acolo se mănâncă şi se bea bine, iar femeile sunt foarte frumoase. După anul 1990 am călătorit în Franţa, Germania şi alte ţări prin diferite parteneriate, eu fiind profesor de sport. De curând am fost la băi la Covasna şi la Arad”.
Florica Şirian, 63 de ani, casnică: „Nu am mai fost de mult timp în concediu pentru că este destul de costisitor şi pe lângă asta, avem şi foarte mult de muncă în gospodărie. De obicei daca am liber merg la Arad. Sunt mulţumită că măcar fiica mea mai merge în concedii”.
Marius Hârlău, 44 de ani, muncitor: „Eu lucrez în Ungaria, iar acum mă aflu acasă, în concediu. Mi-ar plăcea să vizitez Austria şi Germania. România este o ţară frumoasă, dar cred că punctele turistice ar trebui exploatate mai mult. Spre exemplu, în Ungaria orice resursă este bine pusă în valoare şi atrage foarte mulţi turişti”.
Mircea Jitaru, 65 de ani, pensionar: „Pe vremea lui Ceauşescu am vizitat Mamaia, Băile Herculane şi multe alte locuri. De curând am fost în zona Moldovei şi am vizitat mănăstirile de acolo. Când eram mai tânăr am fost şi la sora mea în Germania, dar pot spune că niciunde nu este ca în ţara noastră”.

print