Sfatul medicului:

Să ne păzim de bolile sezonului rece!

Anotimpul rece poate favoriza şi apariţia unor îmbolnăviri ale aparatului respirator, prin variaţii mari de temperatură de la interior la exterior, frig, umezeală, sensibilitatea crescută a căilor respiratorii. Unele boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, cardiopatiile, hipertensiunea arterială, afecţiunile pulmonare şi scăderea nivelului vitaminelor şi mineralelor din corp, pot creşte riscul îmbolnăvirilor respiratorii specifice sezonului rece, cele mai răspândite fiind virozele respiratorii.

Există peste 100 de virusuri care pot provoca virozele respiratorii sau aşa-zisele „răceli” respiratorii, care se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap cu intensitate diferită, dureri în gât, strănut, nas înfundat, rinoree, febră uşoară, tuse, dureri musculare şi articulare, respiraţie dificilă, oboseală intensă.

Aceste semne încep de obicei la două-trei zile de la infecţie, care se transmite de obicei pe calea aerului, de la o persoana la alta, durează între patru şi 14 zile, dar adeseori se vindeca în aproximativ o săptămână, în funcţie de răspunsul imun al organismului infectat.

Gripa este o infecţie respiratorie foarte contagioasă, cu manifestări asemănătoare cu cele ale „răcelii” comune, dar mai severe şi care, durează mai mult timp, putând duce la complicaţii grave, cum ar fi pneumonia. Simptomele gripei apar de obicei brusc şi pot include, pe lângă cele enumerate mai sus şi crampe abdominale, vărsături, diaree, stare generală profund marcată (gastroenterită virală).

Grupele de populaţie la care gripa poate produce complicaţii sunt persoanele în vârstă, copiii mici (îndeosebi sub vârsta de trei ani), persoanele cu boli cronice sau cele care urmează tratament cronic, ce pot produce scăderea imunităţii generale a organismului, fumătorii, alcoolismul, malnutriţia cronică.

Prevenirea infecţiilor respiratorii include măsuri de evitare a aglomeraţiilor umane, izolare la domiciliu, măsuri de igiena personală (spălarea frecventa a mâinilor este cea mai simpla metodă de îndepărtare a virusurilor), igiena mediului la domiciliu şi la serviciu, creşterea rezistenţei naturale a organismului printr-o alimentaţie corectă, somn suficient şi exerciţii fizice; vaccinarea antigripală este eficientă doar pentru tulpinile virale circulante în sezonul rece respectiv.

Ca tratament, în cazurile necomplicate, este necesar să fie aplicat un consum crescut de lichide călduţe (mai ales sucuri de fructe), repaus la pat, medicamente simptomatice (antiinflamatoare, de exemplu Paracetamol, analgetice, antitusive, tonice generale).

Antibioticele sunt necesare în cazul complicaţiilor microbiene ale virozelor respiratorii, numai la recomandarea medicului privind tipul de antibiotic, dozele, ritmul de administrare zilnică şi durata tratamentului.

Sunt necesare controale medicale repetate în timpul şi după administrarea tratamentului pentru a stabili dacă pacientul s-a vindecat complet.

Pentru a diagnostica cât mai corect şi precoce aceste afecţiuni, recomand pacienţilor să se adreseze medicului de familie la apariţia simptomelor de boală, acesta urmând să stabilească tratamentul care trebuie urmat şi investigaţiile necesare, în funcţie de severitatea bolnavilor, de vârstă şi de alte afecţiuni asociate.

Dr. Sora Mariana,

Medic specialist medicina de familie

print

Comments are closed.