Praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos reprezintă un bun prilej pentru a reveni la tradiţii, la acele obiceiuri care au supravieţuit de veacuri în multe zone din ţara noastră, iar una dintre cele mai scumpe tradiții în această perioada este cea a colindatului. Colindele prezintă o valoare neprețuită prin originea, prin vechimea lor și mai ales prin evenimentul de extraordinară importanță pe care îl înfățișează, venirea pe lume a Fiului Lui Dumnezeu.
Într-o atmosferă de basm, duminică, 14 decembrie, șirienii și-au deschis inimile pentru a întâmpina primii colindători. Pus sub genericul „Caravana Tradițiilor”, concertul de colinde a fost oferit șirienilor în dar, și în acest an, de către Primăria comunei Șiria, Consiliul Local Șiria, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad.
Timp de câteva ore, în impunătoarea sală a Căminului Cultural din Șiria, din cadrul Complexului Cultural „Ioan Slavici”, au răsunat colindele tradiționale românești, încărcate de o semnificație aparte.
Pe lângă sutele de șirieni, la înălțătorul eveniment au luat parte și primarul comunei Șiria, ing. Valentin Bot, consilieri locali, oficialități șiriene, dar și înalte fețe bisericești.
Gazdele spectacolului, Grofița Popa, consilier județean și Denis Bot, i-au îndemnat pe toți cei prezenți să-și deschidă inimile pentru a primi minunata veste a Nașterii Mântuitorului.
Spiritul sărbătorilor de iarnă s-a împletit cu tradiția și voia bună, astfel că, rând pe rând, au urcat în scenă corurile bisericilor de pe raza comunei Șiria, copiii de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Șiria, ansamblul local „Șiriana Junior”, grupul vocal Arhanghelii, interpreți locali, dar și cete de colindători din comunele învecinate. Cei prezenți i-au răsplătit cu ropote de aplauze și cele mai calde urări.
Primarul comunei Șiria, ing. Valentin Bot, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea fără cusur a evenimentului, dar și localnicilor pentru întregul sprijin acordat pe parcursul anului și a urat tuturor sărbători fericite: „Vă mulțumesc pentru sprijinul pe care mi l-ați acordat în realizarea investițiilor pe raza comunei noastre. Realizările se văd, iar acesta este meritul administrației publice locale, dar este și meritul dumneavoastră, al cetățenilor, deoarece fără dumneavoastră nu se poate face nimic în această comună. Fiind la sfârșit de an 2014, vreau să vă mulțumesc pentru toată susținerea pe care ne-ați acordat-o. În numele meu, în numele consilierilor locali și în numele tuturor angajaților Primăriei comunei Șiria vreau să vă mulțumesc încă o dată dumneavoastră celor prezenți, familiilor dumneavoastră și nu în ultimul rând tuturor locuitorilor comunei Șiria. Vreau să aduc mulțumiri și celor care au organizat acest concert de colinde, celor care s-au implicat, pentru că, de la an la an suntem tot mai mulți, căminul devine neîncăpător, iar spectacolul este din ce în ce mai frumos, special pentru dumneavoastră. În încheiere vă transmit multă sănătate dumneavoastră și celor dragi de acasă, sărbători fericite și tot ceea ce vă doriți! Anul 2015 să ne găsească cu sănătate, voioși și să ni se împlinească tot ceea ce ne dorim”, a declarat Valentin Bot, primarul comunei Șiria.
Veniți de departe, poate cei mai așteptați colindători au fost Orchestra General Music condusă de maestrul Florin Ionaș. Au colindat alături de șirieni, interpreții Claudia Ionaș, Diana Selagea, Cristi Sălășan, Ionuț Langa și mulți alții.
Seara sfântă de duminică s-a încheiat în spirit de sărbătoare, cu urări de bine, sărbători fericite și un an mai bun, șirienii fiind serviți cu cozonac și vin fiert.

Cristina Coleștean

print