Benvenutti a Terni, città di San Valentino e dei diritti umani/ Bine aţi venit la Terni, oraşul Sfântului Valentin şi  al drepturilor omului! Aşa ne-au întâmpinat gazdele noastre şi nu e de mirare că am simţit căldura şi afecţiunea acestora în fiecare gest pe care l-au facut, în fiecare cuvânt pe care l-au rostit, în cele câteva zile petrecute împreună.

Terni, un  vechi oraşel italian, din nord-estul Romei, capitala a provinciei Umbria.Un loc plin de istorie, ca mai peste tot în Italia, un loc în care vechiul şi noul se impletesc armonios, un loc cu oameni dinamici, deschişi şi generosi, profund implicaţi în bunul mers al comunităţii. Asociaţia La Pagina Terni a fost gazda unei  conferinţe internaţionale,  parte a proiectului”Terni, la città di San Valentino e dei diritti umani”. Au fost prezente delegaţii din Cipru, Grecia ( Creta şi Lesbos), Turcia, Norvegia, Cehia, Germania şi România.

Când am primit invitaţia de a participa la  conferinţă, nu aveam nici o idee despre legătura dintre oraşul Terni, Sf Valentin şi drepturile omului. Misterul mi s-a dezvăluit de îndată ce am ajuns în oraş, dupa o escală fructuoasă din toate punctele de vedere în capitala ţarii. Gazdele noastre ne-au povestit totul într-un amestec inegalabil şi fermecator de limbă engleză şi italiană. Aşadar, Valentin  este un martir declarat ca sfânt al creştinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna (azi Terni, Italia). Conform legendei, el ar cununat religios perechi de îndrăgostiţi, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II, care decretase că soldaţii nu trebuie să se căsătorească. (Un bun soldat, credea împăratul, nu avea nevoie să fie distras de la îndatorile sale). Sf Valentin a fost condamnat la moarte şi executat pe 14 februarie 269, din cauza credinţei lui. Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiţilor. Cât despre legătura dintre Sf Valentin şi drepturile omului ea este evidentă, începând cu sinonimele  cuvântului dragoste pe care le găsim în orice dicţionar: iubire, afecţiune, prietenie, tandreţe, alianţă, fraternitate, înfrăţire, solidaritate, unitate, devotament, pasiune cosmopolitism, deschidere. Iar Terni, ca oraş în care s-a năcut şi a trăit Sf Valentin îşi merită pe deplin titulatura  de capitală a drepturilor omului.

Conferinţa la care am participat a fost un succes, un prilej de a cunoaşte oameni dedicaţi, de a învăţa o mulţime de lucruri despre rolul şi rostul nostru ca oameni ai secolului 21- o lume din ce in ce mai lipsită de umanitate- o experienţă extraordinară, în acelasi timp,  o imersiune totală în cultura italiană. Pe lângă prelegerile şi lucrările prezentate la conferintă de către diverse personalitaţi în domeniul drepturilor omului, dar şi  de către nespecialişti, profesori în alte domenii, atât din  mediul universitar cât şi din cel pre-universitar, am avut bucuria de a vedea, a simţi ceea ce înseamnă cu adevărat Italia. La verra Italia: muzică ( am participat la doua concerte), arhitectură grandioasă (am vizitat Basilica di San Valentino, Catedrala dell’Assunta, Catedrala San Salvatore, etc), toate locurile strâns legate de viaţa Sf. Valentin, peisaje de vis (Cascata delle Marmore), străzile inguste şi pietruite din satele italieneşti) şi nu în ultimul rând oameni extraordinari. Doi dintre aceştia sunt Rosella Scalise Mastodonti, iniţiatoare a acestui generos proiect despre drepturile omului şi Giampiero Raspetti, sufletul asociaţiei La Pagina.

Un lucru inedit s-a întâmplat către finalul şederii in Terni: fiecare delegaţie a plantat un pom în grădina oraşului, un simbol de durabilitate şi grijă faţă de natură, faţă de mediu. In contrapondere, am vizitat şi orasul San Pellegrino, afectat puternic de cutremur anul trecut. Sunt multe de spus, multe de simtit dar, pentru a rezuma în cateva cuvinte vizita mea la Terni, mă voi opri la următoarele: a fost o onoare pentru mine să particip la acest proiect şi să cunosc oameni de excepţie.

Laura Nădăban

 

print