Primarul comunei Șiria, ing. Valentin Bot, prezent la simpozionul dedicat comemorării a 89 de ani de la moartea marelui scriitor șirian, Ioan Slavici, a vorbit despre importanța culturii pentru comunitatea șiriană, dar și despre planurile de viitor, în ceea ce privește dezvoltarea acestei ramuri în comuna Șiria:

„Am început acest eveniment important cu un mic simpozion, mai degrabă o șezătoare literară dedicată marelui scriitor. Această manifestare face parte din ciclul de evenimente pe care comunitatea locală, Muzeul „Ioan Slavici”, Muzeul Judeţean Arad și Consiliul Județean Arad, le organizează în acest an, în memoria scriitorului șirian, Ioan Slavici. Evenimentul este unul extrem de important, datorită faptului că, fiind o zi comemorativă, am organizat și un parastas în memoria scriitorului, după care am sfințit două cruci din incinta Cimitirului Ortodox din Șiria. Sfințirea celor două cruci se leagă de acest eveniment, prima dintre ele aparținând lui Iovu Crestici, un șirian de seamă, care a donat locuința personală comunității șiriene, pentru ca în incinta ei să funcționeze Primăria comunei Șiria, iar cea de-a doua aparține preotului Mihaiu Borlea, tatăl lui Sigismund Borlea, a cărui memorie va fi păstrată la Șiria prin amplasarea unui bust, proiect aprobat deja de Consiliul Local. Bustul va fi amplasat în Parcul Central, aici unde, în jurul Castelului Bohuș, se vor afla busturile celor mai de seamă personalități ale comunei.
Am avut discuții cu președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, și alături de alți reprezentați ai culturii arădene, ne dorim organizarea unui Festival Internațional „Ioan Slavici”, la Șiria, începând cu anul în care vom comemora 90 de ani de la moartea scriitorului. Acest festival se va desfășura în localitatea noastră și cred că va fi un lucru deosebit pentru valoarea culturală a județului, dar mai ales a comunei Șiria.
Din ciclul de evenimente amintit, va face parte și momentul în care vom sfinți monumentul în cadrul căruia este depus pământ de la mormântul lui Ioan Slavici, de la Panciu, eveniment la care vom avea invitați de seamă ai culturii românești, printre care se vor număra și reprezentați ai orașului Panciu. Dorim ca Șiria să se ridice, și din punct de vedere cultural, la un nivel maxim, toate acestea cu sprijinul Primăriei comunei Șiria, Consiliului Local, Muzeului Memorial „Ioan Slavici” și al Consiliului Județean Arad”, a declarat primarul comunei Șiria, ing. Valentin Bot.

print